SEME MRAKA – Iva Kolega / Balkanska kraljica groteske

Pojavljivanje u srpskom originalu, kod najvećeg srpskog izdavača, hrvatske autorke za koju pre toga verovatno da ni mnogi čitaoci u Hrvatskoj nisu čuli – o čemu se tu radi? Ko je Iva Kolega? Na internetu možemo pronaći da je rođena u Zadru 1978., da je završila Ekonomski fakultet u Rijeci, da je 2015. u Hrvatskoj objavila svoj prvi roman  Ljubavna glad.

Seme mraka nema ništa što je suvišno. Ivina proza zadivljuje lakoćom svog izraza.

Naše književno tržište (a naročito veliki izdavači) generalno nije sklono novim i neafirmisanim piscima. Nisu im nažalost skloni ni naši čitaoci. Tako smo i Seme mraka svi primetili, ali kao da smo se nećkali da li to treba da pročitamo. Šta je to uopšte? Ko je Iva Kolega?

Odgovor: treba! I te kako treba da pročitamo Seme mraka. Pokušaću da obrazložim zašto.

Postoje dve autorke dobro poznate na ovim prostorima na koje Iva Kolega mnogo podseća. U pitanju su Pola Hokins i Džilijen Flin. Verovatno su to Ivine najomiljenije autorke. Ona u potpunosti preuzima model pripovedanja koji je Polu Hokins vinuo u svetsku slavu. Duboki ispovedni ton više različitih glasova koji nam se obraćaju u prvom licu. Ta sličnost sa Polom Hokins, čini se u jednom momentu da je čak i prevelika. Dok ne stignete do kraja knjige. Onda shvatite da je Iva Kolega čak i mnogo efikasnija. Ja da sam bio urednik čuvenoj britanskoj autorki, puno toga iz njenog teksta bih odstranio kao suvišno. Seme mraka nema ništa što je suvišno. Ivina proza zadivljuje lakoćom svog izraza.

Još je interesantnija sličnost sa Džilijen Flin. Ili možda bolje da kažem „poređenje”. Obrazložiću po čemu to Kolega nadmašuje i ovu čuvenu spisateljicu koju je Stiven King nazvao „američka kraljica groteske“.

Iva u svojoj knjizi portretiše jedan amoralan svet koji je duboko potonuo u tamu. Jednu disfunkcionalnu porodicu koja ima mnogo veći problem od urušenih odnosa među njenim članovima. To je porodica koja skriva toliko monstruozne tajne, da će vam u pojedinim momentima i želudac proraditi kad pročitate količinu gadosti sa kojima nas autorka suočava. To su u pitanju pravi monstrumi u ljudskom obliku. A tako smelo i efikasno su nam dočarani, da autorku komotno možemo nazvati balkanskom kraljicom groteske. Ivi Kolegi bi i Flinova mogla pozavideti po količini mraka, pa čak i sa svojom najmračnijom knjigom – Oštri predmeti.

Treba će vam i dobar želudac, ali i hrabrost da pročitate Seme mraka. To je knjiga koja govori o užasnim stvarima.

Već sam pohvalio lakoću Ivinog pripovedanja. Isto važi i za naraciju. Jednu priču koja se u osnovi bavi onim najmračnijim područjima ljudske prirode, ona je vešto zaodenula u jedan triler pun neočekivanih obrta. Ni tu nema ničega suvišnog. Autorka vešto izbegava da priču opterećuje bilo kakvim društveno-političkim ili topografskim kontekstima. Samo prosta priča, koja bi zbog svoje univerzalnosti i dramaturškog naboja, mogla da se primeni bilo gde u svetu.

Mnogo je društvenih tema, odnosno problema, sa kojim nas autorka suočava u ovoj knjizi. Nasilje u porodici, nasilje nad ženama, incest, pitanje suočavanja sa krivicom… A to sve, pred nas čitaoce, izneseno toliko smelo, da ne kažem – ispljunuto. Bez trunke ulepšavanja. Ogoljeno do koske. Kao što rekoh, treba će vam i dobar želudac, ali i hrabrost da pročitate Seme mraka. To je knjiga koja govori o užasnim stvarima. To je i ozbiljna knjiga koja vas tera da gledate u stvari pred kojima bi najradije da žmurite, ali u isto vreme i triler uz koji ćete se dobro zabaviti.

Dajte šansu Kolegi, nećete se pokajati.

Seme mraka

Iva Kolega

Laguna

Beograd, 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *