KRAJ BDENJA – Stiven King / Završnica trilogije o Mercedes ubici

Kraj bdenja je poslednji roman u trilogiji o Mercedes Ubici. Po mom skromnom mišljenju, reč je o najboljem Kingovom serijalu, što naročito važi za Gospodin Mercedes – knjigu koja otvara trilogiju. Fantastična serija iz prošle godine, rađena po ovoj knjizi (jedna od uspelijih adaptacija Kinga), sigurno da je umnogome doprinela popularnosti priče o psihotičnom ubici Brejdiju Hartsfildu.

Kingovo duboko razumevanje demona modernog društva čine ovu priču toliko moćnom i nezaboravnom.

Sem glavnog negativca, koji u sebi kao da ovaploćuje samu suštinu zla, King je u ovom serijalu napravio odličnu karakterizaciju i svih ostalih likova. To naročito važi za trojac pozitivaca – penzionisanog policajca  Bila Hodžisa, njegovu pomoćnicu u detektivskoj agenciji Holi Gibni i mladog crnca i informatičkog genija Džeroma Robinsona, koji im takođe pomaže.

Ovom trilogijom King je začepio usta svim kritičarima koji ga smatraju samo žanrovskim zanatlijom, a ne književnim umetnikom. King ovde uopšte ne mora mnogo da se služi hororom kako bi nam stvarnost Amerike nakon velike ekonomske krize prikazao kao čist horor. A maestralan način na koji je poremećenost celokupnog društva kanalisana kroz lik glavnog negativca, otkriva nam pravog Kinga – jednog od najboljih pripovedača današnjice.

Kingovo duboko razumevanje demona modernog društva čine ovu priču toliko moćnom i nezaboravnom. Brejdi Hartsfild je slika i prilika poremećenog čoveka modernog doba. Nepojmljivo zlo koje se krije ispod pripitomljene površine, u umovima najobičnijih ljudi. Banalnost motiva ubice, ali i neobična igra mačke i miša koju igra sa detektivom, potencira neverovatne užase na koje je spreman. Kada je čovek samo prazna ljuštura, neprilagođen i odbačen od društva, i kada prestane slediti moralne kodekse, tada je sposoban da učini i nezamisliva zla.

Iako je sam King ovu svoju trilogiju okarakterisao kao čist hard boiled krimić (što ona i jeste bila sa prve dve knjige), Kraj bdenja se pretvara u tipično kingovski miks fantastike, horora i paranormalnih aktivnost. Za mnoge je možda bila neočekivana takva završnica.  Kraj bdenja je od samog početka otvoreno skliznuo u nadrealno. Nova ubistva počinju da se dešavaju, tragovi upućuju na Brejdija Hartsfilda. A on je tamo gde ga je Hodžis ostavio u Mr Mercedes – u bolničkom krevetu, u dubokoj komi. Radnja je veoma dinamična, napetosti se smenjuju iz poglavlja u poglavlje. Moram ipak napomenuti da je sam kraj takav da ne ostavlja eventualnu priliku za novi nastavak. Ali, da ne spojlujem previše.

Po mom skromnom mišljenju, reč je o najboljem Kingovom serijalu.

Kraj bdenja je knjiga u kojoj je King opet onaj stari King. Majstor pisane reči koji ne prestaje da nas iznenađuje svojom maštom, da nas šokira svojim neobičnim pričama sa granica realnosti.

Pogledajte trejler za seriju rađenu prema prvoj knjizi iz ove trilogije:

Kraj bdenja

Stiven King

Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *