U TAMNOJ DUBINI – Robert Brindza / Serijal o Eriki Foster #3

Već smo pisali o Robertu Brindzi, bitanskom piscu kriminalističkih romana koji živi u Slovačkoj. Za nepunih godinu dana, evo, stiže nam već treći roman iz serijala o inspektorki londonske policije Eriki Foster. Taj serijal stiče sve više čitalačkih simpatija širom sveta. Brindza se može pohvaliti sa dva miliona prodatih knjiga do sada, sa prevodima na 27 jezika. Nedavno je objavljen i peti roman o Eriki Foster, pa možemo pretpostaviti da će Vulkan nastaviti sa objavljivanjem ovog serijala. I to žestokim tempom, kao i do sada.

Brindzini trileri odlična su zabava, mogu se čitati u svakom trenutku.

Čemu Brindza duguje toliku popularnost? Verovatno trudu i upornosti koje je uložio u svoje knjige. Erika Foster nije nikakav vrhunac originalnosti. Čak štaviše, po meni, Brindza piše sasvim prosečne krimiće. Ništa spektakularno, ali u isto vreme ta jednostavnost sa kojom on iznosi svoje priče, ima neku svoj draž. Njegovi trileri odlična su zabava, mogu se čitati u svakom trenutku.

A i autor je jednako neposredan kao i njegove knjige. Brindza na kraju svake svoje knjige, u belešci autora, poziva čitaoce da mu se jave, da komentarišu njegova dela. To izgleda ima efekta, jer su njegovi društveni profili zatrpani lajkovima, a bije ga i glas da odgovora na svaku poruku, svakog svog fana. To je ogromna stvar. Današnje bestseler pisce slava opije, pa mnogi od njih iz svoje salonske lagodnosti počnu čitaoce da promatraju kao teret, a ne blagoslov koji im je doneo bogatstvo. A Brindza je neposredan i iz razloga što je imao trnovit put dok se sa dna probijao do vrha. Publika voli i lako se identifikuje sa luzerima koji su uspeli.

U tamnoj dubini Erika Foster je premeštena iz odeljenja za ubistva u jednu jedinicu za suzbijanje narkotika. Ali, već njen prvi zadatak, odnosno pronalazak jedne sakrivene količine droge, vratiće je na put istražitelja koji rešava ubistva. Zajedno sa velikom količinom droge, na dnu jednog jezera koje prekriva stari kamenolom, pronađen je i dečji skelet. Daljnja forenzička analiza utvrđuje da je u pitanju Džesika Kolins, devojčice čiji je nestanak bio glavna vest pre dvadeset šest godina. I eto, sticajem okolnosti, Erike Foster na čelu istražiteljskog tima kome je povereno rešavanje ovog slučaja. Sa svojim starim pomoćnicima Pitersonom i Mosovom. A da bi pronikla u tajne porodice Kolins, Erika će morati da sarađuje i sa Amandom Bejker, penzionisanom inspektorkom koja je vodila slučaj i koju proganja to što nije uspela da pronađe Džesiku.

Treći roman iz serijala o inspektorki londonske policije Eriki Foster.

Kao što već rekoh, Brindzini zapleti ne vrcaju od originalnosti. Nema tu vrhunskih obrta niti ičega od čega bi nam zastao dah. Sve je moglo biti i bolje, a nije loše ni ovako. Sasvim solidan triler koji prati sve postulate žanra. Brindza ima tu sposobnost da bude fokusiran na radnju, pa je u njegovoim knjigama sve podređenom njenom veličanstvu Priči.

U tamnoj vodi je opušteni krimić koji ćete sa lakoćom pročitati u nadolazećim toplijim danima.

U tamnoj dubini

Robert Brindza

Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *