UZDAH U TIŠINI – Sila i Rolf Berjlind / Još jedna oprobana švedska triler receptura

Sila i Rolf  Berjlind su supružnici koji pišu zajedno. Oni su najpoznatiji scenaristi trilera u Švedskoj. Do sada su napisali scenarije za 26 filmova i serija. Sa romanom Sve će plima odneti, koji je takođe preveden kod nas u izdanju Vulkana, stekli su i književnu slavu. I to planetarnu, pošto je roman preveden na više od dvadeset jezika. Uzdah u tišini je svojevsrni nastavak tog romana, odnosno, drugi roman iz serijala o Reningovoj i Stiltonu.

Ako volite skandinavske krimiće i sve prateće stvari koji sa njima dolaze, ovaj roman vas sigurno neće razočarati.

Olivija Rening je mlada i perspektivna studentkinja Policijske akademije, a Tom Stilton nekadašnji uspešni policajac, čiji se život raspao usled nervnog sloma, pretvarajući ga u beskućnika. U Uzdahu u tišini zatičemo ih u specifičnim okolnostima. Olivija se vraća sa putovanja po Meksiku gde se upoznavala sa korenima svoje pokojne majke. Po povratku u Švedsku menja prezime iz Rening u Rivera – prezime svoje majke. Stopira studije na Policijskoj akademiji u pokušaju da konsoliduje svoje misli i vidi kojim će pravcem usmeriti svoj konfuzni život. Stilton, posle šest godina uličarenja, pronalazi stan u jednoj barži i rešava da svoj život malo dovede u red. Ponovo će ih ujediniti jedan neverovatan slučaj ubistva.

Bent Salman je nađen obešen u svojoj kući. Pronašla ga je njegova ćerka Sandra. Sve upućuje na samoubistvo, ali Olivijino promoćurno oko primećuje određene nedoslednosti u tom slučaju. Ona se na mestu zločina našla zbog toga što je komšinica Salmanovih, i što je tinejdžerku Sandru čuvala  kad je ova bila malo dete. To da se brižni samohrani otac ubio i prepustio sudbini svoju voljenu ćerku je neobično i samo po sebi. A još je sumnjivije što se Salman nalazio na čelu carinske uprave, odakle je nestala velika količina zaplenjenih narkotika.

Stilton i Olivija su samo uslovno rečeno glavni junaci. Kroz priču provejava zaista veliki broj likova kojima autori takođe posvećuju veliku pažnju, a koji su na razne načine povazani sa Olivijom i Stiltonom. Tu su Abas, Marokonac čije putovanje u Marselj radi rešavanja ubistva jedne prostitutke pratimo kao sporednu radnju koja će se u finali spojiti sa glavnim tokom priče. Bose i Lisa, dvoje policajaca koji rade na slučaju. Luna koja izdaje baržu u kojoj živi Stilton. I najzad, Mete Olseter, glavna inspektorka štokholmske policije koja je pred penzijom, koja je na jedan specifičan način povazana sa svim ovim likovima, koja kao neka big mama okuplja sve njih u jedan čudan istražiteljski tim, i koja je kao takva – jedan od najmarkantnijih likova ove knjige.

Sila i Rolf Berjlind napisali su triler koji poštuje sve zahteve žanra. Naročito je zadivljujuće sa kojom lakoćom vode bezbrojne narativne rukavce i obrte, ne ispuštajući konce priče ni u jednom trenutku. Trude se da budu i sveobuhvatniji, pa kroz svoje zaplete provlače razne socijalne probleme švedskog društva. Ovo je triler koji doseže najmračnije političke i poslovne tajne, kao i probleme seks trafikinga.

Sila i Rolf  Berjlind su supružnici koji pišu zajedno.

Ima tu i neizbežnih stereotipa, prvenstveno u izgradnji nekih likova. Stilton je, recimo, tipičan autodestruktivan noar lik. Možda autorima možemo prigovoriti da su mogli biti originalniji, ako je to uopšte moguće u žanru u okviru kojeg se kreću. Sve u svemu, ako volite skandinavske krimiće i sve prateće stvari koji sa njima dolaze, ovaj roman vas sigurno neće razočarati.

Sila i Rolf Berjlind

Uzdah u tišini

Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *