U TIHOJ VODI – Pola Hokins / Najbolji triler na Goodreads za 2017. godinu

U tihoj vodi je jedan od najiščekivanijih naslova u 2017. godini. Kako i ne bi kad je Devojka iz voza postala globalni fenomen, štampan do sada u 18 miliona primeraka, pretvarajući Polu Hokins u jednog od najuspešnijih književnih debitanata svih vremena, donoseći joj basnoslovno bogatstvo. Harizma njene junakinje iz tog romana Rejčel, koja pije previše i vidi iz voza ono što ne bi trebalo da vidi – jednaka je harizmi Lizabet Salander švedskog autora Stiga Lašona. Svaka žena može da zamisli sebe u ulozi takvih heroina.

U tihoj vodi je mračna i uznemirujuća priča, psihotriler sa elementima misterije pa i horora.

U tihoj vodi Hokinsova sledi sličan koncept koji je lansirala u Devojci iz voza – pripovedanje u od strane više različitih glasova. Za razliku od tri pripovedače iz Devojke, U tihoj vodi ih ima, nisam brojao, ali barem jedno deset. Tu se u stvari prati čitavo jedno mesto, selo Bekford u blizini Njukasla. Kroz selo protiče reka za koju je vezana zloslutna priča. Naime, već vekovima unazad tu smrt davljenjem pronalaze žene samoubice.

Hokinsina priča počinje smrću Nel Abot. Njena ćerka, tinejdžerka Lena, kao i ostali stanovnici sela veruju da je u pitanju samoubistvo. Nelina otuđena sestra Džulija koja dolazi u Bekford, međutim, počinje da sumnja u zvaničnu verziju događaja. Dok Džulija traži odgovore u sopstvenoj prošlosti i među lokalnim stanovnicima, otkriva da je Nel stekla veliki broj neprijatelja dok je pisala knjigu o utapanju žena u Bekfordu. Takođe je i Lenina najbolja prijateljica, nekoliko meseci ranije, izgubila život pod misterioznim okolnostima. „Bekford nije mesto žena samoubica. Bekford je mesto koje se rešava problematičnih žena”, napisala je Nel u svojoj nezavršenoj istraživačkoj knjizi.

Ovaj roman je autorkin još ambiciozniji projekat u odnosu na Devojku iz voza. Možda i pretenciozan, jer se veliki broj likova i glasova često ispostavlja i kao glavni problem knjige. Meni je dugo trebalo da pohvatam ko je tu ko i kome šta – uz upit da li sam u tome uopšte i uspeo. Ako se izborite sa višestrukim glasovima i velikim brojem likova, ono što ostaje zaista može biti čist užitak. Dokaz da je Pola Hokins zadržala, ako ne i unapredila svoju pripovedačku magiju, jeste i to što je U Tihoj vodi proglašena najboljom knjigom za 2017. na Goodreadsu u kategoriji Mistery/Thriler. A zna se koliko je to referentno mesto kad je u pitanju glas čitalačke publike, pa je možda bolje da ućutim sa primedbama na račun ove knjige.

U tihoj vodi je jedan od najiščekivanijih naslova u 2017. godini. Kako i ne bi kad je Devojka iz voza postala globalni fenomen, štampan do sada u 18 miliona primeraka

Ono što je autorka unela kao novinu, a u odnosu na njen prvi roman, jeste ta neka jezovitost koja se pojavljuje kako se roman približava kraju. Devojka iz voza je takođe mračna hičkokovska priča, ali ovde ima još nešto mračnije. Doza straha i užasa, nešto je što izlazi iz strogog crime fiction žanra u kojem smo navikli da vidimo Polu Hokins. Ali, da ne idem predaleko sa spojlerima.

U tihoj vodi je mračna i uznemirujuća priča, psihotriler sa elementima misterije.

U tihoj vodi

Pola Hokins

Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *