GOSPODAR SENKI – Donato Karizi / Treći nastavak iz serijala o vatikanskom istražitelju Markusu

Gospodar senki je treći roman u serijalu o Markusu i Sandri. Prva dva su Lovac na duše i Dečak od stakla.

Karizi je prepoznatljiv i po specifičnoj atmosferičnosti kojom odišu svi njegovi romani. A to su, pre svega, strah, užas i nekakva jeza koji su sastavni čitalački doživljaji kada je ovaj pisac u pitanju.

Da se podsetimo, Markus je bivši rimokatolički sveštenik obdaren neverovatnim sposobnostima uočavanja detalja na mestima zločina, ali i jednom manom – on ima vrstu amnezije, pa se ne seća poslednjih par dana svog života. On je član specijalnog tima vatikanskih ispovednika koji istražuju i rešavaju mnogobrojne zločine. (Karizi je tvrdio da je sreo jednog rimokatoličkog sveštenika koji mu je otkrio da ovakva jedinica navodno zaista postoji unutar Vatikana).

Sandra Vega je forenzički fotograf, pripadnik rimske policije. Ona fotografiše mesta zločina i takođe je krase visprenost i neobične deduktivne sposobnosti. Emotivno je pomalo nestabilna usled gubitka životnog partnera u prvoj knjizi serijala. U prethodna dva nastavka, nju i Markusa su okolnosti spajale u neobičan detektivski tandem.

U Gospodaru senki Rim se suočava sa velikom prirodnom katastrofom. Nezapamćena oluja obrušila se svom silinom na grad. Električna mreža se našla u kolapsu  i dolazi do potpunog pomračenja. Ova pomalo horor atmosfera u koju Karizi smešta svoju priču, dopunjena je i jednim starim papskim proročanstvom. Naime, 1521. papa Lav X izdao je tajanstvenu poslanicu po kojoj večni grad ne sme nikada da ostane u mraku. U haosu i panici koji su usledili usled oluje i nestanka struje u čitavom gradu, događa se čitava serija veoma surovih ubistava. Dok su Markus i Sandra na tragu serijskog ubice koji vrši komplikovana mučenja nad svojim žrtvama, misteriozan nestanak jednog dečaka od pre par godina, kao i buđenje jedne srednjovekovne sekte – prete da otvore Pandorinu kutiju. Čini se da je zlo sa kojim se Markus i Sandra suočavaju daleko veće nego što oni to mogu i da zamisle. Čini se da je i opstanak samog Vatikana, kao i civilizacije uopšte, upitan.

Donato Karizi i u ovom romanu demonstrira dobro vladanje krimi zapletom, pametno doziranje neočekivanim obrtima.  Tu je i uvek poželjno građenje misterije na pitanjima religije. Karizi je prepoznatljiv i po specifičnoj atmosferičnosti kojom odišu svi njegovi romani. A to su, pre svega, strah, užas i nekakva jeza koji su sastavni čitalački doživljaji kada je ovaj pisac u pitanju. Tu je i veoma dobro psihološko profilisanje likova.

Karizi će verovatno nastaviti da piše dobre strukturarne trilere, a nekako će to nešto uvek da fali. I ovaj autor  verovatno nikada neće izaći iz senke Šaptača.

Gospodar senki je kratak, strukturarno i žanrovski veoma efektan roman. Pa ipak, ova kniga nije dobila baš najbolje kritike u italijanskoj štampi. Ocenjena je kao najslabija karika u serijalu o Markusu i Sandri. Svojevrsan pad u odnosu na Šaptača, njegovo najslavnije delo koje ga je i u svetu proslavilo, nešto je što smo i mi na našem sajtu primetili. A to je i svojevrsni apsurd. Karizi će verovatno nastaviti da piše dobre strukturarne trilere, a nekako će to nešto uvek da fali. I ovaj autor  verovatno nikada neće izaći iz senke Šaptača.

Gospodar senki

Donato Karizi

Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *