Jusi Adler-Olsen / Sektor Q – Najuspešniji danski krimi serijal

Naslovna fotografija, Jusi Adler-Olsen, Photo By: You Tube

Jusi Adler-Olsen je jedna od najvećih vedeta čuvenog skandinavskog noara. Nakon što smo predstavili Manipulatora, poslednji roman Jusi Adler-Olsena preveden kod nas, evo i jednog opsežnog teksta u kojem ćemo vas pobliže upoznati sa ovim danskim piscem i njegovim delom.

Svetsku slavu je stekao serijalom o Sektoru Q – istražnom odeljenju kopenhaške policije koje se bavi starim i nerešenim slučajevima ubistava i nestanaka ljudi. Taj serijal je počeo da se objavljuje 2007. Do sada je objavljeno sedam knjiga iz tog serijala. Mada, Adler-Olsen je u svojoj domovini bio veliko književno ime još i pre tog serijala. Objavljuje knjige od osamdesetih godina prošlog veka. Rođen je 1950. godine. Studirao je medicinu, sociologiju i film. Radio je u raznim granama izdavačke delatnosti, pisao scenarije za stripove, bavio se novinarstvom.

Roman Alfabethuset (Abecedna kuća, 1997.) prvi je njegov uspešni roman. Govori o dva britanska pilota na tajnom zadatku, koji se sruše u Nemačkoj za vreme Drugog svetskog rata. Po ovom romanu je snimljen i film. Washington dekretet (Vašingtonski dekret, 2006.), drugi je njegov uspešni roman pre pojave serijala o Sektoru Q, a koji će ga već usmeriti kao uspešnog pisca trilera.

Konačno stižemo i do serijala o Sektoru Q, koji je autoru doneo internacionalnu slavu. Kada je reč o nordijskom noaru, ništa slično nije napisano. Te knjige su tamne i brutalne, pune društvenih komentara i jakog lokalnog socijalnog konteksta. Kroz ovaj serijal prolazi veliki broj ludaka, poremećenih kriminalaca, istinski psihotičnih montruma u ljudskom obliku. Serijal je stekao toliku popularnost da su po prve tri knjige iz serijala, snimljeni i filmovi u danskoj produkciji.

Inspektor Karl Merk je duša i srce Sektora Q. On je briljantan detektiv koji ima oštre istražne instikte. Ali je i zarobljenik nezdravih navika, čudnog ponašanja i mnogobrojnih ličnih problema. Njegov disfunkcionalan život pomalo je klišeiran, ali u isto vreme i neizbežan detalj za mnoge noar junake. U prvoj knjizi iz serijala (Žena u kavezu), Karl Merk jedva preživljava zasedu kriminalaca tokom koje mu gine jedan kolega a drugi biva paralizovan. Karl Merk nakon toga gubi poverenje nadređenih, te kreće njegov sveopšti sunovrat u ličnom i porodičnom životu. Kada je vlada zatražila od policije formiranje jedinice koja bi se bavila nerešenim zločinima iz prošlosti, Karl Merk, uz sopstzveno protivljenje, biva postavljen na čelo te jedinice. Bez velikih finansijskih sredstava, uz dodeljenog kolegu Hafeza el-Asada, analitičarku Rosu, i uz stešnjenu kancelariju u podrumu policijske stanice, rođen je Sektor Q. Asad se odlikuje oštrim spoznajama i mudrošću, često se izražava kroz čudne i kratke poslovice, a njegova prošlost dok je živeo u Siriji je nepoznata i misteriozna . Rosine analitičarske sposobnosti doprinose u rešavanjima mnogih slučajeva. Međusobni odnos između ovog istražiteljskog trija, jedan je od dramaturških kamena temeljaca čitavog serijala.

Do sada je objavljeno sedam knjiga iz serijala. Poslednja, The Scared Woman, objavljena je 2017. i još nije prevedena kod nas. Svih prethodnih šest knjiga iz serijala prevedeno je i objavljeno kod nas.

Žena u kavezu

Knjiga koja se fokusira na istragu o Meret Lingard, mladoj i perspektivnoj političarki koja nestaje bez traga. Novoformirani Sektor Q, pet godina nakon političarkinog nestanka, dobija zadatak da istraži taj misteriozni nerešeni slučaj. U ovoj knjizi uspešno je postavljen kamen temeljac kultnog Sektora Q. Takođe, upoznajemo Karla Merka i njegove kolege. Jedan od najmoćnijih i najupečatljivij delova ovog serijala.

Knjiga je doživela i filmsku adaptaciju:

https://www.youtube.com/watch?v=TpczB_jExLg

Bez milosti

Godine 1987, u vikendici na severu Danske, surovo su ubijeni brat i sestra. Policija sumnja da je ubica pripadnik elitne družine iz privatne gimnazije, koju pohađaju deca najbogatijih porodica u zemlji.

Dvadeset godina kasnije, taj slučaj pojavio se na stolu policijskog inspektora Karla Merka, briljantnog detektiva koji vodi Odeljenje Q – odeljenje za nerešene slučajeve. Kada Merk ponovo otvori slučaj, postaje jasno da nije sve onako kako na prvi pogled izgleda.

U ovom nastavku upoznajemo novog člana Sektora Q, detektivku Rosu Knudsen.

Pogledajte trejler za filmsku adaptaciju ovog nastavka:

Poruka u boci      

U udaljenoj kućici za čamce pored mora, dva dečaka lišena su slobode. Vremena ponestaje, a otmičar vrlo brzo dolazi po svoje. Krv umesto mastila i papir u boci poslužiće da morem zaplovi možda poslednji tračak nade za spas nevinih života…

Poruka na kraju dolazi do Karla Merka i Sektora Q. Merk i njegov tim u ovom nastavku love jezovito kreativnog serijskog ubicu, koji je na čudan način povezan sa jednom osamljenom verskom sektom. To je možda najnezgodniji i najčudovičniji zlikovac kojeg je Adler-Olsen do sada kreirao. Uz religijski fundamentalizam kao glavnu temu, ovaj nastavak nam donosi i malo dublji uvid u osobnost Karla Merka.

I ova knjiga je ekranizovana u film:

Ukus osvete

U Danskoj je sredinom XX veka postojao surovi pokret za kažnjavanje devojaka koje su bile „neposlušne”. U njemu je učestvovao Kurt Vad, harizmatični, nadaleko poznati hirurg, kojem Nete Hermansen napokon planira da se osveti nakon dugih godina čekanja.

Godinama kasnije, detektiv Karl Merk već ima posla preko glave sa istragom nestanka vlasnice bordela Rite, zastarelim slučajem koji je uništio život dvojici njegovih partnera – i koji je poslao Karla u Sektor Q. Sada su se pojavili novi dokazi, a Merk i njegovi pomoćnici Asad i Rose ubrzo otkrivaju vezu ovog nestanka sa Kurtom Vadom, čije je brutalno zlostavljanje Nete bilo samo delić njegovog kapaciteta da nanosi zlo…

Efekat Marko

Petnaestogodišnji Marko Džejmson želi da postane danski državljanin i ide u školu kao svaki normalni tinejdžer. Ali njegov ujak Zola zavodi strahovladu u svom nekadašnjem romskom klanu. Uvažavaju ga kao boga, a boje ga se kao đavola, jer primorava decu da prose i kradu u njegovu korist. Kada Marko otkrije mrtvo telo – koje svedoči o razmeri Zolinih krivičnih dela – odlučiće se na bekstvo. Ali Markovi članovi porodice nisu jedini koji će učiniti sve da bi ga ućutkali.

U međuvremenu, poslednja stvar koju detektiv Karl Merkpriželjkuje jeste da njegovi asistenti Asad i Rosa preuzmu slučaj nestalih osoba iz čistog hira: Karlov vrhovni neprijatelj je njegov šef koji je opteretio Q odeljenje nepoželjnim viškom. Ali kada saznaju da je tajanstveni tinejdžer Marko podjednako upućen u slučaj koliko i zastrašen od policije, Karl je čvrst u odluci da reši misteriju i spase dečaka. Karlovi postupci pokrenuće trio u akciju koja se proteže od Danske do Afrike, od naizgled bezazlenih krivičnih dela do najmračnijih zataškavanja.

Manipulator

Sektor Q ovde se bavi smrću lepe srednjoškolke Alberte Goldšmit. Ona je nastradala pod misterioznim okolnostima 1997. godine. Kao i u trećem nastavku Poruka iz boce, i ovde je Adler-Olsen zaokupljen temom religijskog fundamentalizma. Pratimo jedan čudan nju ejdž kult sunca i njegovog harizmatičnog vođu, koji će na jedan zanimljiv način biti povezani sa slučajem koji istražuje Sektor Q.

Kompletnu recenziju za ovu knjigu možete pročitati ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *