MANIPULATOR – Jusi Adler-Olsen / Još jedan skandinavski krimi biser

U sveopštoj pomami za Ju Nesbeom, ranije i za Stigom Lašonom, nekako su kod nas ostali sa strane neki drugi kvalitetni predstavnici skandinavskog noar talasa, koji već duže od decenije zapljuskuje svetske književne tokove. A kao što je i rečeno, skandinavski krimići su pravi talas, čitav jedan niz mnogobrojnih i raznovrsnih pisaca. U tom nizu posebno se ističe danski autor Jusi Adler-Olsen. A zbog činjenice da je preveden na preko 25 jezika, da su mu knjige do sada u svetu objavljene u tiražima od preko 16 miliona primeraka – Adler-Olsen automatski staje u red najuspešnijih skandinavskih pisaca.  Ako je suditi po brojkama, na večnoj top listi skandinavkog noara, verovatno da zauzima visoko treće mesto, odmah iza Stiga Lašona i Ju Nesbea.

Imam utisak da je Adler-Olsen pomalo zapostavljen od strane domaće publike. Ja sebi takođe ne mogu da oprostim što mi je Manipulator prva pročitana knjiga od njega. Za to nema opravdanja, pogotovo ako imamo u vidu da je Vulkan do sada objavio šest njegovih knjiga. S obzirom i da je Jusi Adler-Olsen bio jedan od najviđenijih stranih gostiju Beogradskog sajma 2017., da je u intervjuima koje je davao domaćim medijima iskazao zavidno poznavanje naše zemlje – red je da otklonimo tu nepravdu i predstavimo vam ovog sjajnog danskog pisca.

Manipulator je još jedna zastrašujuća priča o demonskim porivima unutar najdubljih slojeva ljudske psihe. A sve to začinjeno sjajnim krimi zapletom.

Manipulator je šesta po redu knjiga iz serijala o Sektoru Q – specijalnom odeljenju kopenhaške policije koje radi na rešavanju starih i nerešenih slučajeva ubistava i nestanaka ljudi. Samo da napomenem da je reč o serijalu koji je proslavio Adler-Olsena širom sveta. Po prve tri knjige iz ovog serijala, snimljene su i veoma uspešne filmske ekranizacije.

U Manipulatoru srećemo staru policijsku ekipu iz Sektora Q, na čelu sa inspektorom Karlom Merkom, koji je u stvari srce i duša ovog serijala. Tu su još i Asad, čije arapsko poreklo i ponašanje razbijaju sve klišeje o zapadnjačkim detektivima, devojka Rose, kao i novopridošli Gordon. Monotoniju ovog tima, smeštenog u prašnjavom podrumu policijske stanice u Kopenhagenu, prekinuće iznenadni telefonski poziv Kristijana Habersota, policijskog službenika iz Bornholma, najistočnijeg danskog ostrva.

Karl Merk odbija da dođe u Bornholm, jer mu se razlog Habersotovog poziva čini neinteresantnim. Ali, nakon što ovaj policajac, prilikom čina svog penzionisanja, pred mnoštvom ljudi izvršava samoubistvo, Merk sa svojim istražnim timom ipak stiže na čudno ostrvo. Oni tu započinju istragu o smrti prelepe srednjoškolke koja je pre 17 godina nestala iz škole, a potom pronađena mrtva. Sektor Q brzo razvejava službenu istinu po kojoj je smrt ove devojke proglašena nesrećnim slučajem. Okolnosti pod kojima je ona stradala su veoma sumnjive, tako da se lavirint misterija i lažnih tragova polako odmotava pred Merkom i njegovim timom.

Jusi Adler-Olsen na interesantan način pripoveda svoju priču. Nema tu puno nasilja niti krvi, kao recimo kod Nesbea. Više je to, kao kod Agate Kristi, jedno intelektualno rešavanje zagonetki. I kao kod Stiga Lašona na primer, više je tu jednog dubljeg oslikavanja društvenog i socijalnog konteksta priče. Mi se upoznajemo sa čudnim navikama i tajnama jedne male zatvorene ostrvske zajednice. Priča ima i jednu jaku religioznu konotaciju. Istraga će policajce brzo odvesti do jednog misterioznog kulta sunca. Suočićemo se sa bizarnim hinduističkim sektaškim ritualima, sa okultnim praksama i sa čudnom nju ejdž filozofijom.

Zbog činjenice da je preveden na preko 25 jezika, da su mu knjige do sada u svetu objavljene u tiražima od preko 16 miliona primeraka – Adler-Olsen automatski staje u red najuspešnijih skandinavskih pisaca.

Kroz studije medicine u mladosti, a zahvaljujući tome što mu je otac bio psihijatar, Adler-Olsen se oduvek interesovao za ljudsku psihu. Tema manipulacije i kontrole nad ljudskim umom, nešto je čemu se autor vraćao i u nekim svojim prethodnim delima (Žena u kavezu). Manipulator je još jedna zastrašujuća priča o demonskim porivima unutar najdubljih slojeva ljudske psihe. A sve to začinjeno sjajnim krimi zapletom.

Manipulator

Jusi Adler-Olsen

Vulkan izdavaštvo

Beograd 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *