TO – Stiven King / Najveći klasik horor žanra

Mnoge od nas koji smo odrastali krajem osamdesetih i početkom devedesetih, progonio je u snovima legendarni klovn Penivajz, proizišao iz mašte Stivena Kinga. Od 1986. kada je It prvi put objavljen u Americi, preko dvodelne filmske adaptacije iz 1990. u kojoj je Penivajza glumio kultni britanski glumac Tim Keri, pa preko bezbrojnih reizdanja, kao i najnovije filmske adaptacije iz 2017., To je izgradio i učvrstio status jednog od najboljih romana strave i užasa ikada napisanih. Istinsko remek-delo horor žanra. Knjiga koju nikada nećete zaboraviti.

Sa svake stranice ove knjige, vreba vas neka nepatvorena  jeza, stanje šoka , strah i neprestano iščekivanje da se nešto strašno dogodi.

Vulkanovo izdanje koje vam predstavljam, najnovije je reizdanje ove knjige, oivičeno luksuznim tvrdim koracima. Ranije je kod nas To uvek objavljivan dvotomno. Ovo je prvi put da je kompletna priča smeštene u jedan tom, na bezmalo 800 stranica sitno kucanog teksta. Uz sjajan prevod Gorana Skrobonje – velikog poznavaoca rada i dela Stivena Kinga, i najvećeg domaćeg maga horor žanra. Kao što rekoh, u pitanju je luksuzno izdanje ovog velikog Kingovog klasika, koje zaslužuje da se nađe na policama svih kolekcionara i ljubitelja ovog američkog pisca.

Za sve one koji nisu upoznati sa radnjom, To prati sudbinu sedmoro dece iz gradića Deri u Mejnu. Šest dečaka i jedna devojčica, koji sebe nazivaju Klub gubitnika. Deca, maltretirana tokom jednog letnjeg raspusta krajem pedesetih godina, susreću se sa nadrealnim entitetom, pravim ovaploćenjem zla, koji se pojavljuje svakih 28 godina i izvršava stravične zločine u državi Mejn. Pojavljuje se u obliku ljudskog klovna Penivajza. Klub gubitnika ulazi u sukob sa stvorenjem, a sve pokreće smrt mlađeg brata mucavog dečaka Bila Denbroua.

Dvadeset osam godina nakon tragedije, deca su odrasli ljudi, čiji su životi i karijere razasuti širom Amerike. Jedan telefonski poziv smesta ih vraća u prošlost i oni svi ponovo putuju u Deri. Okupljaju se u mestu svojih najvećih i najdubljih strahova. Na konačan obračun sa strašnom prošlošću koju su toliko godina bezuspešno pokušavali da potisnu u sećanju.

Smeo bih se usuditi da ustvrdim kako je To poslednji Kingov horor u klasičnom smislu te reči. Onako kako smo horore doživljavali sedamdesetih i osamdesetih godina. I tokom devedesetih, pa sve do danas, King će ostati u domenu natprirodnog i nadnaravnog, kao svojim najomiljenijim temama. Ali, to će da obrađuje kroz prizmu jedne prizemnije fantastike. To je ipak pisan po onom starom horor receptu, koji podrazumeva red krvoprolića i red uznemirujućeg nasilja.

To je izgradio i učvrstio status jednog od najboljih romana strave i užasa ikada napisanih.

Moram reći da ova najnovija filmska adaptacija, iako je dobra, ne može ni izbliza da dočara knjigu. Sa svake stranice ove knjige, vreba vas neka nepatvorena  jeza, stanje šoka , strah i neprestano iščekivanje da se nešto strašno dogodi. King se kroz ovo delo, majstorski poigrava svim našim strahovima. To je knjiga koja vam neće dati da mirno spavate. Priča koja vas suočava sa samim zlom.

Pogledajte trejler za najnoviju ekranizaciju To:

To

Stiven King

Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *