POD BUDNIM OKOM – Bari Ajzler / Špijuniranje interneta

Afera Vikiliks tokom koje je procurelo 250 hiljada tajnih dokumenata američke administracije, a naročito, slučaj Snouden iz 2013., nagnali su nas da se zapitamo, koliko su u stvari naši lični životi izloženi kontroli i praćenju od strane državnih službi. Suština Snoudenovih tvrdnji je da američke državne agencije poput NSA i CIA-e masovno špijuniraju korisnike interneta širom sveta. Kako to čine? Pa, uz pomoć sofisticiranih softvera. Kao što je recimo PRISM, kojeg Snouden spominje. To je super tajni, super moćni program, čije postojanje naravno zvanične službe osporavaju. Snouden tu spominje još sličnih programa. Kao što su recimo britanski Karma polis. Daje nam naznake da se, navodno, radi o čitavoj plejadi sličnih softvera, kojima moćne države špijuniraju korisnike interneta.

Koliko su u stvari naši lični životi izloženi kontroli i praćenju od strane državnih službi?

Roman Pod budnim okom, upravo počinje sa slučajom Snouden. Odnosno, sa njegovim bekstvom u Hong Kong i razotkrivanjem velikih tajni o špijuniranju običnih građana. I tu onda Bari Ajzler kreće da plete jednu svoju složenu špijunsku priču o obaveštajnim službama, plaćenim ubicama, političkim intrigama, hakerskim aferama. On pripoveda o ratu između onih koji žele da sačuvaju najveće državne tajne i onih koji su odlučni da ih po svaku cenu razotkriju.

Teodor Anders, moćni direktor NSA želi po svaku cenu da sačuva jedan softver, naspram kojeg je sve o čemu je govorio Snouden mala maca. U pitanju je Božje oko, super moćni i super tajni programski kod koji je u stanju da prati privatnost ljudi do najneverovatnijih sitnica.

Evelin Galager je analitičarka koja upravlja NSA sistemom kamera i tehnikom za identifikaciju lica. Revnosna u svom poslu kako bi sinu sa oštećeim sluhom obezbedila privatnu školu, ona otkriva niz misterioznih smrti novinara i uzbunjivača unutar same NSA. Brutalni plaćeni ubica Manus, kojeg Anders angažuje za potrebe prljavih operacija NSA širom sveta – treći je centralni lik koji upotpunjuje ovu špijunsku dramu.

Pod budnim okom je, pre svega, jedan neverovatno autentičan roman. Priča jeste izmaštana, ali je sasvim moguća. Autentičnost romanu daje sam autor. Bari Ajzler je bivši agent CIA-e. Radio je i kao advokat čija su specijalnost sporovi vezani za tehnologiju. A radio je i kao direktor jedne startap firme u Silikonskoj dolini i Japanu, tako da se njegovo špijunsko iskustvo sjajno nadopunjuje sa znanjem o novim tehnologijama.

Ajzlerov roman teče pred našim očima brzinom jednog holivudskog akcionog blokbastera.

Ono što bi se moglo prigovoriti romanu je nedostatak malo veće narativne suptilnosti. Ajzlerov roman teče pred našim očima brzinom jednog holivudskog akcionog blokbastera. Brza smena uzbuđenja nije nešto što je samo po sebi loše za dobar triler, čak naprotiv. Ali, kod Ajzlera, dramski elemenat i razvoj likova, nisu nešto što konstantno prati sveprisutnu jurnjavu, pucačinu, ubistva i krvoprolića. Prava šteta, jer kao što rekoh, autentičnost i dobro poznavanje materije uopšte ne nedostaju ovoj knjizi.

Pod budnim okom

Bari Ajzler

Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *