STAN U PARIZU – Gijom Muso / Tajna tri slike

Stan u Parizu je prva knjiga Gijoma Musoa koju sam ja imao prilike da pročitam. Nekako sam ga podsvesno izbegavao. Verovatno zbog toga što Musoa bije glas da je limunandni pisac, da su mu misterije isuviše začinjene sentimentalnošću i patetikom. Ne znam za ostale njegove knjige, ali ova nema taj problem.

Muso nema nekih visokoknjiževnih ili filozofskih pretenzija. On se skoncentriše na žanr i veoma je dobar u tome.

Stan u Parizu je tipičan krimić, iliti misterija, ako ćemo biti još određeniji u pogledu podžanra. I tu je Muso ispoštovao onu svoju tradiciju da misteriju gradi na nečem neobičnom, a ne na ubistvu, nestanku i ostalim stvarima kojima obično počinju krimići. Odmah da otkrijem, biće i ovde ubistava, ali oni dolaze sasvim neočekivano, kao posledica neke sasvim druge istrage.

U fokusu priče su dvoje ljudi. Madlin, britanska policajka koja u Pariz dolazi na odmor, kako bi se odmorila od nerešinih slučajeva na kojima radi, ali i od ljubavne krize kroz koju je prošla. Gaspar je pisac i mizantrop, koji je u Pariz doputovao u potrazi za inspiracijom. Sticajem okolnosti, ovo dvoje ljudi greškom iznajmljuje isti stan. Ali, pošto smo navikli da kod Musoa nema slučajnosti, tako će se i ovaj spoj pokazati sudbinskim.

Stan koji ovo dvoje likova iznamljuju, nekada je pripadao Šonu Lorencu, slavnom slikaru koji je preminuo pre nekoliko godina. Skrhan zbog gubitka sina, Lorenc je umro ostavivši za sobom tri slike, koje se vode kao nestale. Fascinirani njegovom genijalnošću i zaintrigrirani nesrećom njegovog sina, Madlin i Gaspar udružuju snage kako bi pronašli slike i pronikli u Lorencove tajne. Suočavaju se naravno i sa sopstvenim demonima u toj istrazi koja će ih zauvek promeniti.

Moram priznati da sam se, zbog predrasuda koja sam imao o Musou kao piscu,  iznenadio na veštini sa kojom on gradi misteriju. Zaista je dobar u tome. Kobenovski precizno slaže sve rukavce priče u jednu funkcionalnu celinu. Nema nelogičnosti ili delova koji štrče. Sve je savršeno ukombinovano, ispeglano. Na svakom koraku čekaju vas neočekivana uzbuđenja. Spomenute Lorencove tri slike, najednom postaju epicentri nekih novih neobičnih otkrića, koji će nas odvesti i u Njujork, kao još jedno od omiljenih mesta za radnju Musoovih knjiga.

Stan u Parizu je tipičan krimić, iliti misterija, ako ćemo biti još određeniji u pogledu podžanra.

Muso nema nekih visokoknjiževnih ili filozofskih pretenzija. On se skoncentriše na žanr i veoma je dobar u tome. On ima svoj stil, svoj originalni spisateljski glas kojima je zadobio milione čitalaca širom sveta, postajući najprodavaniji francuski pisac novijeg doba. Njegovi fanovi neće biti razočarani ni njegovom novom knjigom.

STAN-U-PARIZU-00007423419141Stan u Parizu

Gijom Muso

Vulkan izdavaštvo

Beograd 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *