IZA ZATVORENIH VRATA – B. A. Paris / Nova “Devojka iz voza”

B. A. Paris već uveliko nazivaju novom Džilijen Flin. Upoređuju je i sa Polom Hokins. Kao što je Hokinsina Devojka iz voza bila debitentsko delo koje je, za veoma kratko vreme, doživelo ogroman uspeh, tako je i Iza zatvorenih vrata debitantski roman, koji je postao bestseler u veoma kratkom vremenskom roku (roman prvi put objavljen 2016.)

Mi u romanu dobijamo portret jednog psihopate koji je duboko zastranio.

Tema koju ova spisateljica irsko-francuskog porekla obrađuje, ista je ona tema o kojoj govore i Gone Girl ili već spominjana  Devojka iz voza. To je tema poremećenih supružnika, mržnje i urušenih odnosa koji se kriju iza fasade naizgled savršenih brakova. Kao i propratna tema porodičnog nasilja – kao nešto što je takođe nezaobilazan pratilac takvih urušenih brakova.

Glavna junakinja Grejs upoznaje uspešnog, zgodnog i bogatog muškarca. On je ostvarenje njenih snova. Pažljiv je, uviđajan, požrtvovan. On ima sve za čime je ona žudela i o čemu je maštala, zato se bez razmišljanja udaje za njega. Međutim, u braku, kad počne život pod istim krovom, situacija se iz korena menja. Brižni suprug se transformiše u otvoreno čudovište, u iskonsko zlo, u nasilnika koji će postati tamničar, koji će Grejsin život pretvoriti u nezamislivi pakao. Grejsina borba za dostojanstvo, za slobodu, za sam život na kraju – postaju okosnica čitave knjige. Pritom, metode kojima muž drži u pokornosti Grejs toliko su sadističke, okrutne i bizarne da se njoj svaki otpor čini nemoguć i uzaludan. Osećaj nemoći slama njenu psihu, čineći situaciju još bezizlaznijom.

Iza zatvorenih vrata je naišao na odličan prijem i pažnju kod publike, o čemu možete da se uverite i na Goodreadsu. Tipičan ženski ugao priče, tema za koju takođe možemo reći da je ženska, naročito mogu biti interesantni čitateljkama.  Autorka gaji jedan pitak i neopterećujući stil. Nema tu nikakvih opterećujućih detalja, ništa što bi vam moglo odvući pažnju od same priče. Mada, i ta autorska jednostavnost nekada može odvući u krajnost – načiniti štivo nekako isuviše prostim. Ja lično volim da vidim erudiciju u književnom delu, da nas autor izbombarduje raznim znanjima i veštinama. Toga nema kod B. A. Paris.

Iza zatvorenih vrata je mešavina nekoliko stilova: psiho-triler, drama, pa čak i horor u nekoj dosta razblaženoj varijanti. Iznad svega, ova knjiga je i krimić. U središtu je nagoveštaj jednog zločina, misterija čiji rasplet nećemo moći naslutiti do samog kraja.

Tema koju ova spisateljica irsko-francuskog porekla obrađuje, ista je ona tema o kojoj govore i Gone Girl ili već spominjana  Devojka iz voza.

Sem porodičnog nasilja, nasilja prema ženama, ova knjiga pokušava na jedan psihološki način da pristupi i mnogim dubljim izazovima bezbednosti, kao što je recimo psihopatija. Mi u romanu dobijamo portret jednog psihopate koji je duboko zastranio. Autorku interesuje i odnos žrtva-nasilnik.  Bespomoćnost u odnosu na nasilje koje se nad nama sprovodi. Večno pitanje da li nas konstantna izloženost zlu, borba protiv zla i nepravde na nepravedan način, takođe pretvaraju u ono protiv čega se borimo – zlo.

Videćete, rešenja, odnosno raspleti koje nam ovaj roman donosi, najblaže rečeno su neočekivani. Oni su šokantni.

Iza zatvorenih vrata

B. A. Paris

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *