TVOJ POSLEDNJI DAN – Danijel Kol / Karizijevski mračno i brutalno

Tvoj poslednji dan je debitantski roman trideset trogodišnjeg Danijela Kola, pisca koji je istinski primer književnog uspeha na Zapadu. Radi se o bolničaru koji je bio potpuni književni anonimus. Priložio je rukopis ovog romana, izdavačima se svidelo, zanimanje su pokazali čak i filmski producenti, stigli su unosni autorski honorari, akontacije za sledeću knjigu. I Danijel Kol je počeo da živi svoj san. Paralelno sa Velikom Britanijom, ova knjiga postiže uspeh i u čitavom svetu, pa je tako ekspresno prevedena i kod nas, iste godine kada se pojavio i britanski original.

Kol i Karizi oslikavaju veoma sličnu mračnu atmosferičnost, veoma su upečatljivi u opisima nadolazećeg straha, dajući tu neku horor notu svom krimi zapletu.

Tvoj poslednji dan je prva knjiga planiranog serijala o londonskom detektivu Vilijamu Foksu. Knjiga zaista ima moćan sinopsis. Serijski ubica Nagib Halid kojeg je pravdi priveo detektiv Vilijam Foks, oslobođen je na sudu. Van sebe od besa zbog oslobađajuće presude, policajac Vilijam Foks, inače poznatiji pod nadimkom Vulf, napada Nagiba ispred zgrade suda. Zbog tog incidenta Vulf biva suspendovan u policiji, proglašen neuračunjivim i zatvoren u psihijatrijskoj klinici. Nagib na ulici ponovo ubija, nakon čega biva uhapšen i konačno osuđen.

Priču dalje pratimo četiri godine kasnije. Vulf je vraćen na posao, ali je psihički rastrojen i nestabilniji nego ikad. Uz to je i sveže razveden. Jedne noći, bivša partnerka, detektivka Emili Bakster, poziva ga na mesto šokantnog zločina. Telo je sačinjeno od nevešto ušivenih delova šest osoba. Ubica se podsmeva policiji i medijima šalje spisak imena narednih šest žrtava i datume njihove smrti. Istražitelji londonske policije počinju bitku sa vremenom pokušavajući da spasu nove žrtve, a u isto vreme da otkriju brutalnog ubicu. Niko više nije siguran, svako je sumnjiv, pa čak i detektiv Vulf, jer ispostavilo se, jedan od šest prišivenih delova tela pronađenih na mestu zločina, pripada serijskom ubici Nagibu Halidu kojeg je smrt zadesila u zatvoru pod misterioznim okolnostima.

Još jedan izdanak čuvene i nadaleko hvaljene britanske škole krimića. Ova knjiga ima sve što treba da ima dobar krimić: upečatljivog detektiva, zanimljiv zaplet, neočekivane obrte, nepredvidiv kraj. A uz to, po čemu je mnogo sličnija američkim krimi piscima, priča je začinjena brutalnim nasiljem, hektolitrima prolivene krvi. U stvari, ima jedna knjiga i jedan pisac prilično popularan kod nas, na koga me mnogo podseća debitantski roman Danijela Kola. Reč je o Donatu Kariziju i njegovom kultnom Spavaču.  Kol i Karizi oslikavaju veoma sličnu mračnu atmosferičnost, veoma su upečatljivi u opisima nadolazećeg straha, dajući tu neku horor notu svom krimi zapletu.

Ono što se meni ne sviđa je što Kol isključivo prati istragu i ništa drugo. Stoji to da su mu zaplet i obrti odlični. Ali, on je poput onih CSI američkih serija u kojima ne vidimo ništa drugo osim načina na koji je zločin razrešen. A to je pomalo dosadno. A u Kolovom slučaju to deluje i kruto, jer on ima zanimljive likove, otvoren prostor ka dubljem oslikavanju njihovih privatnih života i ličnosti, koji je ostao potpuno neiskorišten.

Tvoj poslednji dan je prva knjiga planiranog serijala o londonskom detektivu Vilijamu Foksu.

Nije mi jasan ni naš prevod naslova. Nije da ne odgovara radnji, ali isto tako bi odgovaralo i da se sa naslovom nije eksperimentisalo. Krpeni lutak bi bio doslovan prevod engleskog originala Ragdoll. Mnogo bi bolje pristajao radnji, jer je čitav taj slučaj tako nazvan, zbog leša sa prišivenim delovima tela različitih osoba. Ali dobro, ovo se već tiče prevodioca, a ne autora. Sve u svemu, ljubitelji žanra, neće biti razočarani ovom knjigom.

Tvoj poslednji dan

Danijel Kol

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *