NEDOSTAJEŠ MI – Harlan Koben / Cena opsednutosti internetom


Harlan Koben je i u svom novom romanu Nedostaješ mi, ono što smo navikli od njega – vrhunski majstor triler žanra. Autor koji je kod nas bio najčitaniji i pre pojave Jua Nesbea i svemoćnih Skandinavaca, i od kojeg smo uvek navikli da dobijemo dobru dozu uzbuđenja.

Nedostaješ mi ističe cenu naše opsednutosti internetom i društvenim mrežama, pokazujući da tehnika nikada ne može zameniti toplinu pravog ljudskog odnosa.

Nedostaješ mi prati onaj tipični kobenovski šablon. Pravilo po kojem je najčešće nestanak (a ne ubistvo) polazišna tačka svih njegovih misterija. Radnja svih njegovih romana je često razrešavanje nerešenih ili loše protumačenih događaja iz prošlosti. Kao u većini njegovih romana, i u ovom se radnja dešava u Njujorku i u autorovom rodnom Nju Džersiju. Prosto je neverovatno da Koben, uz ovoliko prepoznatljiv šablon, uvek uspeva nekako da bude svež, originalan, da nas uvek iznova šokira neočekivanim obrtima i nepredvidljivim krajem.

Nedostaješ mi prati inspektorku njujorške policije Ket Donovan. Njoj se obraća devetnaestogodišnji mladić po imenu Brendon, sa tvrdnjom da mu je majka nestala. Mladićeva tvrdnja je nedokaziva, i pored toga što mu je majka bila na sajtu za upoznavanje, i što je, pre navodnog nestanka, baš trebalo da se sretne sa čovekom kojeg je upoznala na internetu. Baveći se ovim slučajem, Ket i sama na sajtu za upoznavanje sreće čoveka u kojeg je nekada bila ludo zaljubljena, i koji je sa njom raskinuo veridbu pre osamnaest godina. Ove dve stvari čudno će se povezati, a pred nama će početi da se razmotava policajkin komlpleksan emotivan život. Tu neće biti kraj iznenađenjima, pa će autor i priču o tajanstvenoj pogibiji njenog oca, takođe policajca, kao i još nekoliko likova koji se epizodno pojavljuju a za koje mi baš nismo sigurni ko su i šta rade tu – vešto uvezati u glavnu misteriju.

Neverovatno je kako Koben neki početni, polazišni događaj (u ovom alučaju nestanak Brendonove majke) vešto nadograđuje, novim i novim, naizgled nepovezanim događajima. I onda, poput šahovskog majstora, znalački povlači figure, vuče prave poteze sve dok nas ne matira kao čitaoce. I sve kod njega na kraju dobije smisao. Svaki zaplet, koliko god da je kompleksan, dobija pravi rasplet. Kobena je milina čitati baš zbog te lakoće sa kojom vlada svojom pričom.

Od njega bi svi pisci početnici trebalo da se uče pisanju. Kod Kobena je sve nekako jednostavno, neopterećujuće za čitaoca. Kod njega je sve u službi njenog veličanstva Priče. Stil je lagan i nenametljiv, ali su zato obrti vrhunski. On na kraju svakog svog poglavlja ima neko nedorečeno uzbuđenje, koje vas tera dalje, da započnete čitanje i sledećeg poglavlja. Njegovo pisanje je ono što bi književnost možda i trebalo da bude: malo mozganja, malo provučenih društvenih pitanja, ali pre svega – dobra zabava.

Harlan Koben je i u svom novom romanu Nedostaješ mi, ono što smo navikli od njega – vrhunski majstor triler žanra.

Harlan Koben je prodao više od 70 miliona primeraka svojih knjiga širom sveta. Poznat je po svom humanitarnom radu. Koliko god da se čini da su same sebi cilj, sve njegovo priče rvu se sa ozbiljnim društvenim problemima i imaju neku svoju pouku. Nedostaješ mi ističe cenu naše opsednutosti internetom i društvenim mrežama, pokazujući da tehnika nikada ne može zameniti toplinu pravog ljudskog odnosa.

Nedostaješ mi

Harlan Koben

Izdavač: Laguna

Beograd, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *