HAKER, TROL, UZBUNJIVAČ, ŠPIJUN – Gabrijela Kolman / Studija o Anonimusima


Godine 2007. na Jutjubu je osvanuo video snimak Anonimusa – hakerske grupe koja je u to doba bila poznata samo najupućenijim žiteljima interneta. Snimak je bio odgovor na jedan prilog medijske kuće FOX, u kojem je, zbog trolovanja, ova grupa nazvana „internet mašinerija mržnje”.

Priča o Anonimusima je priča o tome kakav je uistinu svet u kojem živimo.

U video prilogu, robotizovan i uznemirujuće usporen glas je izjavio: „Ime i priroda Anonimusa su unakaženi, kao kurva u sporednoj uličici, a onda izloženi očima javnosti. Izraziću se vrlo prosto: potpuno ste promašili ko smo i šta smo… Mi smo svi i mi smo niko…Mi smo lice haosa i vesnici sudnjeg dana. Smejemo se u lice tragediji. Rugamo se patnji. Uništavamo tuđe živote samo zato što nam se može… Mi smo otelotvorenje čovečanstva bez kajanja, bez brižnost, bez ljubavi, bez morala…“

Najlegendarnija i najmističnija hakerska zajednica je rođena. Od tog momenta Anonimusi postaju društveno i politički aktivistička grupa, po čemu ih i danas znamo. Pre 2007. ime Anonimusa, koristilo se isključivo za ono što se, internet žargonom, naziva trolovanje. Upravo tada autorka Gabrijela Kolman, antropološkinja sa Univerziteta Makgil kreće da se zanima za Anonimuse. Ona će provesti godine proučavajući ih i sa naučnog, ali i sa novinarskog aspekta. Pratiće sve njihove aktivnosti, učestvovati čak u nekima (koji su bili zakoniti), upoznaće i intervjuisati mnoge članove ove grupe. Pokušaće da pronikne u njihov um, ideologiju i prirodu njihovog postojanja. Rezultat tog istraživanja je ova monumentalna knjiga od 550 strana.

Autorka analizira na stotine njihovih političkih operacija širom sveta. Od solidarnosti tuniskim demonstrantima tokom Arapskog proleća, pa do učešća u antiglobalističkom pokretu Okupirajmo Volstrit. Rasponi njihovog društvenog angažmana su tek bili zapanjujući. Jedan od dobrih primera je i njihov sukob sa Sajentološkom sektom. Legendarni su njihovi hakerski upadi u, recimo, servere Paypalla ili Mastercarda. Borba protiv korporatizma i svih oblika moći, jedan je od njihovih glavnih manifesta. Autorka nas upoznaje sa svim vrstama aktivizma ove grupe, kao naravno, i sa potezima koje su protiv njih preduzimali organi bezbednosti, prvenstveno FBI.

Meni lično je najzanimljiviji onaj deo knjige u kojem autorka pokušava da pronikne u motive Anonimusa. Pored toga što su u osnovi posvećeni očuvanju anonimnosti i načelno se zalažu za slobodan protok informacija, Anonimusi nemaju doslednu ideologiju ili politički program. Njihovo delovanje je nasumično i anarhističko. Nemaju ni nikakvo vodstvo, već su prilično defragmentirana organizacija sa puno različitih podgrupa. Naročito je interesantna priča o njihovoj dvosmislenosti i crnom humoru, koji su dobili i svoju specifičnu internet kovanicu: lulz. Lulz je nastran humor i kvazimistično stanje svesti. U mnogo situacija se činilo da Anonimusi haraju internetem i izazivaju probleme samo iz lulza, iz zezanja.

Haker, trol, uzbunjivač, špijun – mnoga lica Anonimusa, najnovija je knjiga u Laguninoj ediciji Netopija. Darknet je druga knjiga iz ove edicije koju smo mi recenzirali na našem sajtu. A reč je o odličnom pokušaju da se prezentuje i kulturološki razume sveprisutna internet zajednica, čiji smo, kroz društvene mreže i razne druge aktivnosti, i svi mi deo.

Autorka analizira na stotine njihovih političkih operacija širom sveta. Od solidarnosti tuniskim demonstrantima tokom Arapskog proleća, pa do učešća u antiglobalističkom pokretu Okupirajmo Volstrit.


Knjiga Gabrijele Kolman je jedinstvena i po tome što je to pre svega naučna studija. A u isto vreme pisana jednim pitkim jezikom, razumljivim i najširoj čitalačkoj publici. To je po prvi put da antropologija, koja inače proučava ponašanje naroda i ljudskih zajednica, pokuša da prouči i najnoviji antropološki fenomen tehnokratksog doba: udruživanje u virtuelne internet zajednice. Priča o Anonimusima je priča o tome kakav je uistinu svet u kojem živimo.

Haker, trol, uzbunjivač, špijun

Gabrijela Kolman

Izdavač: Laguna

Beograd, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *