AMERIČKI BOGOVI – Nil Gejmen / Stari bogovi protiv savremenih tehnokratskih božanstava

Ovo je dopunjeno i prošireno izdanje kultnog romana Nila Gejmena, prvi put objavljenog 2001. godine. Pojavljivanje knjige kod nas se poklapa i sa početkom Starzove serije Američki bogovi, koja je nastala po Gejmenovom klasiku.

Baš kao i kod Tolkina, tako i Gejmena smatramo piscem koji nam svojom fantazijom, na simboličan način, dosta toga priča i o svetu u kojem živimo.

Američki bogovi su pokupili sve moguće SF i horor nagrade, pobrali su simpatije i kritike i publike. Ova knjiga je svakako prozni vrhunac pisca kojeg poznaju svi svetski ljubitelji fantastike i stripa. Ali, ono što moramo reći je da Američki bogovi daleko nadilaze žanr, pretvarajući se u jednu čudnu proznu tvorevinu koja se opire svakoj vrstu svrstavanja. To je spoj geografije, istorije, kulture, horora, fantazije, mitologije i ko zna čega sve još. Jedno zabavno, ali u isto vreme i vrlo ozbiljno štivo višeznačnih dubljih poruka.

Priča počinje sa glavnim junakom Senkom, koji izlazi iz zatvora. Nekoliko dana pre nego što će odslužiti zatvorsku kaznu, dobio je vest da je njegova žena poginula u saobraćajnoj nesreći sa njegovim najboljim prijateljem. Putujući kući, Senka se u avionu upoznaje sa misterioznim čovekom koji mu se predstavlja kao Sreda. Sreda je čudan tip, čudnih moći, čudnih pogleda na život, i jako puno toga zna o Senki i njegovom privatnom životu. Nudi mu posao telohranitelja, koji Sreda na kraju i prihvata zbog radoznalosti. Njih dvojica onda kreću u jedno epsko putovanje širom Sjedinjenih Država.

Naizgled jednostavan i neinteresantan sinopsis, ali ono što vas dalje čeka je prava i neponovljiva eksplozija autorske mašte i originalnosti. Ispostavlja se da je Sreda u stvari skandinavski bog Odin, i da na proputovanje Amerikom kreće kako bi okupio sve stare i zaboravljene bogove. To su božanstva koja su evropski, afrički i azijski emigranti vekovima donosili sa sobom u Novi svet. To su stari i zaboravljeni rimski, antički, germanski, keltski, skandinavski, slovenski i afrički bogovi, koje Sreda, uz pomoć Senke, pokušava da okupi na finalnu i odlučujuću bitku protiv bogova interneta i savremenih tehnologija koji sve više uzimaju primat savremenim Amerikancima.

Sam autor za svoje delo kaže da ili ćete ga voleti ili mrzeti. Ili ćete ga razumeti ili vam ništa neće biti jasno. Sve u zavisnosti od ukusa i afiniteta. Ja moram priznati da spadam u onu kategoriju koja se nije baš najbolje snašla sa Gejmenovim stilom. Iako je autorova proza zaista moćna, originalna i lepršava, ako nikada niste bili bliski fantastici ili ovakvoj vrsti čudne, ekperimentalne, post-postmodernističke literature – postoji opasnost da se izgubite u nepreglednim bespućima ovog štiva.

Ova knjiga je svakako prozni vrhunac pisca kojeg poznaju svi svetski ljubitelji fantastike i stripa.

Naravno, ovo je neosporno kultna knjiga. Veliko delo jednog čarobnjaka pisane reči. Zaista je moćan taj način na koji Gejmen spaja mitologiju i američku stvarnost u jednu celinu, u jedan svoj originalni svet, koji ima svoja pravila i svoje osobenosti. Baš kao i kod Tolkina, tako i Gejmena smatramo piscem koji nam svojom fantazijom, na simboličan način, dosta toga priča i o svetu u kojem živimo.

I pored te vidljive humorističke crte koja vrca kroz čitavu knjigu Američki bogovi su prilično mračno delo, ispunjeno nekim setnim pesimizmom. Gejmen obilato koristi horor princip red krvi, red nasilja i red seksa. Scena seksa sa početka knjige smatra se jednom od najkultnijih uopšte u književnosti, i meni će baš biti zanimljivo da vidim kako su to obradili u seriji.

Američki bogovi

Nil Gejmen

Izdavač: Laguna

Beograd, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *