PROROCI FJORDA VEČNOSTi – Kim Lajne / Utopija na krajnjem severu

Na krilima ekpanzije koja je na globalnom planu, krenula pre svega sa krimićima, i celokupna skandinavska književnost sa svim svojim vidovima i žanrovima, doživela je veliku popularnost. Pisci sa severa Evrope se u svetu prevode kao nikada pre. Setimo se samo Norvežanina Knausgora, ili recimo Šveđanina Fredrika Bakmana – pisaca koji nisu u kriminalističkom žanru, a koji su u poslednjih par godina stekli svetsku popularnost. Proroci fjorda večnosti su dobitnici nagrade Nordijskog veća za 2013. godinu, što predstavlja najprestižniju književnu nagradu koja objedinjuje sve skandinavske zemlje.

Proroci fjorda večnosti roman je koji će vas zadiviti svojom lepotom. Knjiga koja govori o dramatičnom sukobu kultura, o religijskom fanatizmu, ali i o potrazi za samom suštinom vere.

Na početku ovog zanimljivog romana, čija je radnja smeštena s kraja 18. veka, upoznajemo Mortena Falkea, mladog Norvežanina koji u Kopenhagenu studira teologiju. Raskinuvši veridbu sa ćerkom jednog štampara, Morten zapada u krizu. Dobrovoljno odlazi u dansku koloniju na Genlandu, u želji da se posveti misionarstvu.

Širenje Hristove vere među domorodačkim stanovništvom Grenlada, ali i danskim kolonistima ogrezlim u poroke, ubrzo će Mortenovu veru staviti na velika iskušenja. Tu će on da upozna jedan jako zanimljiv bračni par – Hababuka i Mariju Magdalena. Revoltirani hipokrizijom i iskvarenošću kolonista, kao i nemoralnošću bivšeg paroha, ovaj bračni par će osnovati alternativnu hrišćansku zajednicu.  Njihovo učenje je kombinacija paganizma i hrišćanstva. I njihova zajednica sve više se širi i jača, naročito među Inuitima – domorocima Grenlanda. Kao zvanični predstavnik danskih protestantskih crkvenih vlasti, Morten Falk pokušava da izdejstvuje hapšenje ovog para. Otišavši u naseobinu Fjord večnosti, glavno uporište ove sekte, Morten će se susresti sa događajima koji će ga navesti na preispitivanje i sopstvene vere.

Proroci fjorda večnosti roman je koji će vas zadiviti svojom lepotom. Knjiga koja govori o dramatičnom sukobu kultura, o religijskom fanatizmu, ali i o potrazi za samom suštinom vere. Proza Kima Lajnea je vešto komponovana. On nam u ovoj knjizi verodostojno dočarava društvo kolonijalnog Grenlanda s kraja 18. veka, uspevajući u isti mah da ispriča i jednu modernu univerzalnu priču.

Ovu knjigu, nemoguće je shvatiti bez autorove lične biografije. Kim Lajne je danski pisac rođen 1961. godine. Rođen je (baš kao i njegov junak) u Norveškoj, gde živi u strogoj verskoj zajednici Jehovinih svedoka sve do svoje 17. godine, kada se preseljava u Kopenhagen. Ubrzo potom odlazi na Grenland gde radi kao medicinski tehničar. Proroci fjorda večnosti njegova je, naravno, najpoznatija i prva knjiga objavljena kod nas. Ali i u svojim ostalim knjigama, on je obrađivao teme koje su bile bliske njegovom ličnom životnom iskustvu – život na Grenlandu, život unutar zatvorenih verskih zajednica, duboka verska pitanja. Zato i Proroci fjorda večnosti, bez obzira što se dešavaju u 18. veku, imaju toliko toga autobiografskog u sebi.

Proza Kima Lajnea je vešto komponovana. On nam u ovoj knjizi verodostojno dočarava društvo kolonijalnog Grenlanda s kraja 18. veka, uspevajući u isti mah da ispriča i jednu modernu univerzalnu priču.

Uživaćete u predelima leda koje nam Lajne tako vešto dočarava. Ali i u preciznoj istorijskoj slici epohe, onog dela prosvetiteljstva, koje se ogledalo u fanatičnom verskom buđenju, u velikoj hrišćanskoj ostrašćenosti. Ovo je zaista knjiga koja će vam ponuditi kompletan čitalački užitak.

Proroci fjorda večnosti

Kim Lajne

Izdavač: Karpos

Beograd, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *