ŽEĐ – Ju Nesbe / Hari Hule jači nego ikad


Još od Sneška, najpopularnijeg, sedmog po redu romana iz serijala o Hariju Huleu, Ju Nesbe je ustalio jednu užu ekipu likova koja se pojavljuje u svakom novom nastavku. Uz Harijevu ljubav Rakelu i njenog sina Olega, tu su prvenstveno Harijeve kolege iz policije. Načelnik odeljenja za krvne delikte Gunar Hagan, direktor policije Mikael Belman, inspektor Truls Berntsen, psiholog koji pomaže policiji Stole Aune. A biće zanimljivo videti kako će se rasplesti odnos započet u Policiji, između forenzičara Bjerna Holma i inspektorke Katrin Brat, koja u Žeđi postaje ono u čemu smo navikli da vidimo Harija Hulea – šef istražiteljskog tima.

Žeđ je vrhunac Nesbeovog stvaraštva. Pokazatelj kako on sa vremenom ne gubi na dahu ili inspiraciji.

Živote ovih epizodnih likova mi pratimo uporedo sa Harijevim životom. Ono po čemu se jedanaesti nastavak o Hariju Huleu razlikuje je to što njegova priča nije zasebna celina. Žeđ je direktni nastavak desetog romana Policija. I mi po prvi put imamo slučaj da Ju Nesbe narativnu nit iz jednog romana prebacuje u drugi. Tamo gde smo u Policiji ostavili seksualnog manijaka i serijskog ubicu Valentina Jertsena, od tog momenta se u Žeđi nastavlja istraga.

Harija Hulea takođe zatičemo tamo gde smo ga ostavili u desetom nastavku – kao bivšeg policajca koji je sada predavač na Policijskoj akademiji. Ustanovi u koju se upisao i Oleg Fauke, sledeći karijeru svog slavnog očuha. I Hari, po običaju, ne može da odoli pozivu iz policije da učestvuje i u ovom slučaju. Zajedno sa mladim inspektorom Andersom Vilerom i psihologom Hajlstejnom Smitom, Hari čini alternativni tim, koji radi uporedo sa glavnim policijskim timom na čijem je čelu Katrin Brat. Cilj je uhvatiti serijskog ubicu kojeg zovu Vampirista, zato što pije krv svojih žrtava i što na mestima zločina ostavlja specifične tragove.

I ovde imamo jednu neobičnu situaciju za Nesbea. Vrlo rano saznajemo ime ubice za kojim se traga. Ali, to ni u jednom momentu ne utiče na uzbudljivost priče. Ju Nesbe je majstor krimi zapleta. Čak i onda kada vam se čini da sve znate, Nesbe će vas šokirati. On ne dozvoljava čitaocu da se opusti. Stalno vas gura napred, uvlači u nove i nove slojeve misterije. Njegovi raspleti idu u najneočekivanijim mogućim pravcima, tako da do poslednje stranice nećete biti u stanju da predvidite kraj.

Kod pisaca koji pišu serijele o nekom junaku, uvek postoji opasnost od zasićenja. Tema se iscrpi, dolazi do ponavljanja, opadanja, monotonije. I taj proces dolazi sa vremenom. Ju Nesbe nema taj problem. On čak ide obrnutim smerom. Početni slabiji nastavci (Slepi miš i Bubašvabe su izuzetno slabi) evolurijaju, pa Ju Nesbe sa svakim novim nastavkom serijala postaje sve bolji i bolji.

Čak i onda kada vam se čini da sve znate, Nesbe će vas šokirati. On ne dozvoljava čitaocu da se opusti. Stalno vas gura napred, uvlači u nove i nove slojeve misterije.

Žeđ je vrhunac Nesbeovog stvaraštva. Pokazatelj kako on sa vremenom ne gubi na dahu ili inspiraciji. Svaka njegova nova knjiga je sve originalnija, uzbudljivija, dublja i višeznačnija. Njemu je trebalo dosta vremena i objavljenih knjiga o Hariju Huleu, dok nije došao prvi engleski prevod, dok nije počela internacionalna slava, dok nije postao skandinavski kralj krimića. Zato sada ima 30 miliona prodatih knjiga širom sveta. Zato je Žeđ istovremeno izašla iz štampe na mnogim jezicima, pa i na srpskom. Zato nema razloga da stane sa serijalom o Hariju Huleu. Dok god mu ovako dobro ide.

Žeđ

Ju Nesbe

Izdavač: Laguna

Beograd, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *