NEVIDLJIVI ČUVAR – Dolores Redondo / Španski odgovor skandinavskim krimićima

Knjiga Nevidljivi čuvar je svojevrsni izdavački fenomen. Za vrlo kratko vreme objavljena je na tridesetak jezika, rasprodata u zavidnim tiražima, a čak se stigla uraditi i filmska adaptacija. Film po ovoj knjizi je radila ista nemačka producentska kuća, koja je ekranizovala i čuvenu trilogiju Milenijum Stiga Lašona. Sve ovo je dotad nepoznatu špansku autorku Dolores Redondo učinilo internacionalno poznatom.

Kao i u slučaju skandinavskih krimi pisaca, posebna draž Redondinog pisanja je u tome što smo mi u stanju jako dobro da upoznamo lokalnu sredinu u kojoj se radnja romana odigrava.

Kao što to kaže jedan od blurbova na koricama knjige, Nevidljivi čuvar je španski odgovor skandinavskoj školi kriminalističkih romana. Kad je ovaj žanr u pitanju, Skandinavci su na globalnom niovu neprikosnoveni vladari već više od jedne decenije, pa je logično očekivati da, poput šumskih požara, počinju tinjati i druga geografska žarišta.

Dolores Redodno je uradila jednu pametnu stvar. Decentralizovala je svoju priču. Radnja se dešava na regionalnom nivou, u španskim pokrajina Navara i Baskija. Još na primeru kultne HBO serije True Detective, videli smo kako jak lokalni karakter, uz obilje folklornih elemeneta, može da bude pravi recept za globalni uspeh. Dolores Redondo je primenila isti recept. Njen serijski ubica koji ubija devojke u šumovitim predelima doline Navara, i na obalama reke Bastan, poseduje jak lokalni šmek. Snažna psihoseksualna simbolika njegovih ritualnih ubistava, kao i tragovi u vidu životinjskih dlaka koje ostavlja na mestima zločina, neodoljivo podseća na basahuana – drevno biće iz baskijske mitologije.

Nema dobrog krimića bez dobrog detektivskog istražitelja. U Redondinom slučaju to je Amaja Salasar, inspektorka odeljenja za ubistva Regionalne policije. Ona je na čelu policijskog tima koji lovi serijskog ubicu prozvanog Basahuan, a tragovi će je odvesti u Elisondo, malo mesto iz kojeg je i ona rodom. Amaja je odlično isportretisan književni lik. Naizgled čvrsta i energična policajka, tokom upoznavanja, mi u stvari shvatimo mnoge njene krhkosti – od onih porodičnih, pa do onih sa kojima se susreće u braku. Boravak u Elisondu, susreti sa sestrama, članovima porodice i prijateljima iz detinjstva, suočiće je sa davno zaboravljenim demonima njene prošlosti. A ta prisećanja na neke tragične događaje iz njenog detinjstva, pokazaće se i da imaju ključnu vezu sa slučajem koji ona vodi.

Kao i u slučaju skandinavskih krimi pisaca, posebna draž Redondinog pisanja je u tome što smo mi u stanju jako dobro da upoznamo lokalnu sredinu u kojoj se radnja romana odigrava. Ne samo folklor i predanja Navare i Baskije, nego i to kako žive njeni likovi, sa kojim se to problemima sučavaju regioni Španije koje ona spominje.

Da ne bude da je sve savršeno, moram ukazati i na neke mane ovog romana. Iako piše jako lepim i pitkim proznim stilom, dužina dijaloga između likova je malo neprirodna. Nisam gledao film, pa da vidim kako je to tamo obrađeno. Iako, sam sadržaj dijaloga je jako dubok, ali su oni za moj ukus malo predugački, samim tim i neprirodni. Takođe, i pored veoma uspešno unesenih folklornih primesa i jakog lokalnog pečata, autorka nije ostala imuna na neke anglosaksonsko-skandinavske stereotipe vezane za gradnju glavnog detektivskog lika, kao i strukture samog zapleta.

Film po ovoj knjizi je radila ista nemačka producentska kuća, koja je ekranizovala i čuvenu trilogiju Milenijum Stiga Lašona.

Bitno je napomenuti da je Nevidljivi čuvar, prvi roman trilogije Bastan, nazvane po dolini reke Bastan, a u kojoj je glavna junakinja inspektorka Amaja Salasar. S obzirom na internacionalni uspeh ovog romana, a uz činjenicu da su i preostala dva dela trilogije već objavljena u Španiji, za očekivati je njihovo brzo pojavljivanje i kod nas.

Pogledajte trejler za film urađen po ovoj knjizi:

Nevidljivi čuvar

Dolores Redondo

Izdavač: Laguna

Beograd, 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *