SREĆAN KRAJ – Elizabet Maksvel / Šta uraditi kada nam omiljeni likovi iz romana uskoče u stvarnost?

Srećan kraj – roman koji nam, pa, samim svojim nazivom nagoveštava da će imati srećan završetak. Ali ne treba vas odbiti činjenica da sada to znate i pre nego što ste počeli da čitate, jer nekada je lepo uzeti knjigu u ruke i dozvoliti joj da nas opusti, da se možemo prepustiti uživanju bez trzavica.

Moćnija od bilo kakvih čini, više obavezujuća od vremena, ljubav je najdinamičnija sila u našem svemiru. Može da se odupre čak i smrti.

Bez obzira na predvidivost koju sada sigurno očekujete, do srećnog kraja ipak neće doći tako jednostavno. Biće tu zanimljivih zaokreta, a mi ćemo vam ukratko predstaviti ovaj zabavni roman.

Sejdi je razvedena mama jedne jedanaestogodišnje devojčice, žena koja je prestala da veruje u ljubav i čiji se bivši muž deklarisao kao homoseksualac u jednom trenutku njihovog braka. Bavi se pisanjem ljubavnih romana. Za javnost i bližu okolinu. Ali sem toga, ona pod pseudonimom K. T. Brigs piše erotske romane. Jednako je uspešna u pisanju na oba polja.

Jednog obično-neobičnog dana, u obližnjem supermarketu sreće privlačnog mladića (po godinama joj može biti i sin). Ima unutrašnji osećaj kao da ga odnekud poznaje, ali nikako se ne može setiti odakle. Još gore je što je on izgleda izgubio pamćenje i ne zna ništa o sebi niti otkud se stvorio na tom mestu.

Vođena intuicijom, Sejdi ga spašava psiholoških procena i posete policiji i odvozi ga svojoj kući. Nakon razgovora i nekoliko čudnih događaja, ispostavlja se da je misteriozni mladić u stvari – Ejdan, junak iz njenog nedovršenog erotskog romana! Da li je uopšte tako nešto moguće? Ko bi poverovao da likovi iz knjiga oživljavaju i ulaze u našu svakodnevnicu?

Ali to nije sve. Tu je i Lili, Ejdanova devojka iz knjige, koju tek moraju pronaći da bi autorka mogla da ih vrati u njihovu realnost.

Postavlja se pitanje kako su oni uopšte tu i dospeli. Otkrićemo vam: poslala ih je veštica Klarisa, junakinja drugog nedovršenog Sejdinog romana, njenog neuspelog pokušaja od pre deset godina da napiše paranormalnu ljubavnu priču.

Uz sve ove iznenadne probleme, Sejdi mora živeti i svoj normalni život: brinuti o svojoj ćerki, funkcionisati kako treba među komšilukom, objasniti svoje ponašanje i nove ljude u kući njenoj kućnoj pomoćnici… Dodatno se komplikuje i njen ljubavni status: Džejson, sa kojim se do sada povremeno i neobavezno viđala, počinje da joj znači. Ali ona ne veruje u ljubav. A i sigurno da mu se ne dopada. Ili možda ipak..?

Kako sve ovo proživeti ako pomišljate za sebe da ste izgubili razum i dodir sa realnošću? Šta je istina i šta se stvarno događa?

Ejdan i Lili imaju svoje karaktere, nezavisno od onih kakve je zamislila Sejdi dok ih je stvarala u priči. Veštica Klarisa želi Ejdana i ima svoje uslove. Daje im svima 48 sati da otkriju pravu čaroliju da bi ih pustila i nestala. A oni nemaju apsolutno nikakvu predstavu šta bi to čarobno moglo biti, a kamoli gde pronaći i kako koristiti.

I kao što možete pretpostaviti, ljubav je odgovor: “Moćnija od bilo kakvih čini, više obavezujuća od vremena, ljubav je najdinamičnija sila u našem svemiru. Može da se odupre čak i smrti.”

Da, ova priča ima srećan kraj, ali za koga? Pa, ostaje da to sami saznate.

Možemo reći da je ovo ljubavna priča sa elementima komedije. Nešto što će vam prijati i ako želite da provedete rasterećeni vikend kod kuće, zašto da ne uz neko zabavno i zanimljivo štivo?

Autorka ovog romana, Elizabet Maksvel, živi u Kaliforniji sa dvoje dece, mužem i mačkom. Internacionalnu slavu je dostigla upravo sa knjigom Srećan kraj, koja je prevedena na više od deset jezika.

Srećan kraj

Elizabet Maksvel

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *