DEVOJKA U LEDU – Robert Brindza / Šablonski leden krimić

Robert Brindza je britanski pisac koji živi u Slovačkoj sa svojim gej partnerom. Na svetskoj književnoj mapi se najpre probio nizom chick lit romana, koji su ostvarili veliki uspeh na Amazonu. Devojka u ledu je njegova prva knjiga iz kriminalsitičkog serijala o višoj inspektorki Eriki Foster.

Do samog kraja nećete moći da pogodite ko je ubica. Lik centralne detektivke je upečatljiv.

Hajde odmah da počnemo sa glavnom junakinjim, jer znamo koliko su centralni likovi bitni za jedan krimić. Viša inspektorka Erika Foster je slovačkog porekla, i biva premeštena iz Mančestera u London. Ona je promoćurna i vešta policajka, na momente i svojeglava. Sa sobom vuče veliku tragediju iz prošlosti. Kako priča odmiče, tako ćemo mi polako saznati o nesrećnoj sudbini njenog muža, koji je takođe bio policajac, i koji je poginuo na zadatku.

Čim je stigla u London, Erika Foster dobija slučaj ubijene devojke, čiji je leš pronađen pod debelim slojem leda u jezeru jednog parka. Slučaj brzo dobija veliki publicitet. Žrtva je ćerka jednog člana Doma lordova, uticajnog britanskog biznismena. Erika će se naći pod velikim pritiskom policijskog vrha da brzo reši slučaj. Ubrzan rad će je dovesti u iskušenje da povuče razne nekonvencionalne korake u istrazi, i ona će se brzo naći u sukobu sa svojim šefovima, i pred suspenzijom.

Istina koju će polako otkrivati prilično je jeziva. Ispostaviće se da devojka čiju smrt ona istražuje nije prvi takav slučaj. Postoji povezanost sa smrću tri prostitutke istočnoevropskog porekla. One su takođe pronađene u zamrznutoj vodi drugih jezera u Londonu. Približavajući se istini, neće ni slutiti da se i ubica njoj sve više približava.

Brindza je primer pisca koji je sam izborio svoj mesto pod suncem. On dolazi iz totalne anonimnosti. Pisac koji je radio posao koji ne voli, i kojem je to što je dosad prodao svoje knjige u preko milion primeraka, na 24 jezika, omogućilo da se posveti isključivo pisanju. Popularnost svojih knjiga on duguje isključivo čitaocima i blogerima koji su ga preporučivali od usta do usta, sve dok nije dočekao internacionalnu slavu.

Žanrovski stvarno nemamo šta da mu zamerimo, ali vrlo često se čar neke knjige ne krije samo u žanru, već u sposobnosti autora da bude i veći i širi od žanra kojim je omeđen.

Ne znam kakva mu je chick lit literatura, taj žanr me ni ne interesuje. Ali, što se tiče krimića, tu Brindza uopšte nije loš. Zanatski je ispoštovao sve norme žanra. Priča mu je uzbudljiva, neizvesnost prisutna, obrti neočekivani. Do samog kraja nećete moći da pogodite ko je ubica. Lik centralne detektivke je upečatljiv.

Ono čemu bih ja mogao prigovoriti autoru je jedna prilična atmosferična i ambijentalna bezličnost. Ok, tu je magloviti i tmurni London koji je lepo predstavljen. Nedostaje neki malo širi društveni kontekst, ono što smo naviklu da vidimo u skandinavskim krimićima. Brindza nam ne nudi nikakvu širu, univerzalniju sliku svoje priče. Žanrovski stvarno nemamo šta da mu zamerimo, ali vrlo često se čar neke knjige ne krije samo u žanru, već u sposobnosti autora da bude i veći i širi od žanra kojim je omeđen.

Devojka u ledu

Robert Brindza

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *