MRTVA ZONA – Stiven King / Stari King na novi način


Mrtva zona je u originalu napisana davne 1979. godine. To je vrlo poznato Kingovo delo, koje je svoju ekranizaciju imalo još ranih osamdesetih, u režiji Dejvida Kronenberga, a sa Kristoferom Vokenom i Martinom Šinom u glavnim ulogama. Iako spada u opus rane faze Kingovog stvaralaštva, ovaj roman je zbog svoje tematike uvek aktuelan.

Mrtva zona nije remekdelo Stivena Kinga, ali je roman koji će sasvim zadovoljiti njegove mnogobrojne fanove.

I nekako, baš Mrtva zona predstavlja jednu vrstu prekretnice. Sa ovim romanom Stiven King prestaje biti klasični horor pisac, a postaje ono po čemu ga danas najviše znamo. Pisac te neke prizemne fantastike, u kojoj su junaci uobičajeni pripadnici američkog srednjeg staleža, a koji se uvek nađu u fokusu nekih čudnih, natprirodnih dešavanja. Faza u kojoj Stiven King eksplicitnu krv i nasilje zamenjuje mnogo sofisticiranijom dramaturgijom i višeznačnim misterijama.

Džoni Smit je palanački učitelj engleskog jezika i književnosti (baš kao što je i autor nekada bio) iz Mejna (gde Stiven King smešta junake svih svojih knjiga). Džoni Smit je oduvek imao čudne predosećaje vezane za događaje u budućnosti. Još iz vremena kada je bio šestogodišnje dete i kada je na klizanju zadobio povredu glave. Ova njegova, pomalo jeziva sposobnost, do maksimuma će biti izražena nakon strašne saobraćajne nesreće posle koje će on pasti u četvorogodišnju komu. Džoni će se iz kome probuditi sa ukletim talentom da vidi strašnu sudbinu koja čeka čovečanstvo – talentom koji će ga suočiti sa harizmatičnim i opasnim političarem gladnim moći.

Tipično Kingovski sinopsis, rekli bismo. I zaista, kao što već rekoh, ova knjiga tipičan je primer Kingovske proze. Uz neka osveženja koja nisu bila toliko tipična za njegove kasnije knjige. Tu pre svega mislim na reference kojima se Mrtva zona povezuje sa američkom političkom stvarnošću iz sedamdesetih godina. Jeste da se Kingova dela dešavaju u američkoj stvarnosti, u američkoj sadašnjosti, ali on je izbegavao da svoje knjige boji atmosferom stvarnih događaja, da puno spominje stvarne ličnosti. Jedan od izuzetak je Dalas ‘63., roman koji govori o Kenedijevom ubistvu. I po tome se Mrtva zona razlikuje od mnogih Kingovih dela. U ovom romanu ima puno referenci na stvarni politički život Amerike iz sedamdesetih.

Mrtva zona nije remekdelo Stivena Kinga, ali je roman koji će sasvim zadovoljiti njegove mnogobrojne fanove. Iako napisana pre skoro četrdeset godina, ova knjiga je stilom i tematikom dosta slična onim knjigama koje autor objavljuje u poslednjih desetak godina. Knjiga koja sasvim zadovoljava sve esnafske principe koje očekujemo od takvog jednog žanrovskog majstora kao što je Stiven King.

Iako spada u opus rane faze Kingovog stvaralaštva, ovaj roman je zbog svoje tematike uvek aktuelan.

Još jedna zanimljivost za sve Kingove fanove… Tokom 2017. je najavljeno pojavljivanje TV serije Kastl Rok, od strane iste ekipe koja je realizovala i veoma uspešnu seriju Dalas63. Kastl Rok je fiktivni gradić u Mejnu, u koji je Stiven King smestio radnju nekoliko svojih knjiga. Zanimljivo je što se to mesto prvi put spominje baš u Mrtvoj zoni.

Mrtva zona

Stiven King

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *