ČOVEK KOJI JE GLEDAO ŽENE – Mikael Jort i Hans Rosenfelt / Loša kopija Stiga Lašona

Mikael Jort i Hans Rosenfelt su švedski autorski dvojac, koji se 2010. udružio kako bi kreirali serijal kriminalističkih romana o Sebastijanu Bergmanu. Reč je o poznatim švedskim piscima i filmskim radnicima. Ovdašnjoj publici će naročito Hans Rosenfelt biti poznat, kad kažem da je on scenarista i idejni tvorac svetski megapopularne TV serije Bron/Broen (Most).  Dosad su objavili pet knjiga iz serijala o Sebastijanu Bergmanu. Dve su prevedene kod nas.  Sem ove koju ćemo vam sada predstaviti, tu je i Čovek koji nije bio ubica.

Čovek koji je gledao žene, kao uopšte i čitav taj serijal o Sebastijanu Bergmanu, pre svega je komercijalni projekat. 

Da predstavimo prvo glavnog lika. Sebastijan Bergman je psiholog koji radi kao profajler za švedsku policiju. On je jedan od najvećih skandinavskih stručnjaka za serijske ubice. Portret ovog lika je toliko skrojen po šablonu skandinavskog noara da to već postaje stereotipno, odnosno, neoriginalno. Samodestruktivan, depresivan, povučen u sebe, prepun tajni iz prošlosti… Čovek koji je gledao žene je priča o policijskom lovu na serijskog ubicu koji teroriše Stokholm za vreme vrelih letnjih meseci. Ubistva žena nose obeležja serijskog ubice Edvarda Hindea, ali on je u zatvora već petnaest godina. I to upravo zahvaljujući Sebastijanu Bergmanu. Postaje jasno da je reč o imitatoru, koji bira žrtve po čudnom kriterijumu da su sve, na neki način, povezane sa Bergmanom.

Hans Rosenfelt je ime koje me je naravno najviše privuklo ovoj knjizi, pošto sam veliki fan kultne serije Most. Zbog toga sam očekivao puno od ove knjige. Ako se spustite malo niže, videćete po broju zvezdica da knjiga baš nije oduševila. Zato ćemo odmah predstaviti sve njene negativne strane.

Čovek koji je gledao žene, kao uopšte i čitav taj serijal o Sebastijanu Bergmanu, pre svega je komercijalni projekat. Sve je nekako tako koncipirano da bude komercijalno. Od imena autora koji su popularnost stekli na svojim serijskim projektima, pa do brižljivo isplaniranih komercijalnih postulata kojima su se autori služili dok su kreirali glavni lik i radnju. Pogledajte samo i naslove. Čovek koji je gledao žene, Čovek koji nije bio ubica… Na šta vas to podseća? Na Muškarci koji mrze žene?

Čak su i, smišljajući naslov, autori pokušali biti slični čuvenoj Lašonovoj trilogiji Milenijum. Ali srećom, svet književnosti funkcioniše na malo drugačiji način od sveta ekonomije. Ne postoji šablon po kojemu možete predvideti budući uspeh neke knjige. I zbog toga je planski komercijalni koncept – nešto najgore što možete podariti svojoj knjizi. Ova knjiga to dokazuje.

Čak su i, smišljajući naslov, autori pokušali biti slični čuvenoj Lašonovoj trilogiji Milenijum.

Radnja ne samo da je predvidljiva, nego i dosadna. Imamo osećaj da smo sve što čitamo u ovoj knjizi već videli, odnosno, pročitali. Malo je toga ovde originalnog. Priča jeste dinamična. Postoje obrti koji drže pažnju. Autori demistifikuju onu iluziju berićetnog skandinavskog spokoja – po kojoj su nam i skandinavske kriminalističke serije toliko bliske i zarazne. Filmska vizura koja je tipična za autore, nekako u ovoj knjizi postaje balast. Knjiga im isuviše liči na scenario, a malo na pravu knjigu. Jedan od problema ove knjige je i to što je prenatrpana likovima i epizodnim dešavanjima, pa se mi kao čitaoci veoma lako izgubimo. Radnja je u svojoj kompleksnosti postala prekomplikovana, pa ju je teško pratiti.  Čovek koji je gledao žene je isuviše pretenciozan projekat, koji se izgubio u svojoj osrednjosti.

Čovek koji je gledao žene

Mikael Jort i Hans Rosenfelt

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *