PUŠTAM TE – Kler Mekintoš / Krimi roman o nasilju nad ženama


Puštam te je debitantski roman Kler Mekintoš, koji je postao bestseler u Velikoj Britaniji, kao i u svim zemljama u kojima je objavljen. Pedantna statistika koja se vodi na Zapadu kad je reč o žanrovskoj književnosti, zabeležila je i da je Kler Mekintoš jedan od najprodavanijih novih autora krimi-romana.

Ako vam se svidela Devojka iz voza, sigurno će vam se svideti i ovaj roman.

Reč je o zaista uzbudljivom trileru sa dobrim zapletom i neočekivanim obrtima. U romanu pratimo dve paralelne priče. Detektive Reja Stivensa i Kejt iz Odeljenja kriminalističke policije Bristola. Oni istražuju ubistvo devetogodišnjeg Džejkoba. Dečaka je kolima udario jedan nesavesni vozač, koji je pobegao sa mesta nesreće. Džejkobova majka je bila na licu mesta, ali od šoka nije uspela ništa da zapamti. Ne postoji drugi svedoci, pa je policiji rad na identifikovanju misterioznog vozača veoma otežan.

Sa druge strane, u jednom malom seocetu na obalama Velsa teče druga paralelna priča. U njoj pratimo sredovečnu ženu Dženu Grej. Ona nam se obraća u prvom licu. Saznajemo da ona od nečega beži, naslućujemo nekakvu vezu sa prethodnom paralelnom pričom, ali ne znamo šta je tačno u pitanju. Autorka nas vešto drži u neizvesnosti. Sve do samog kraja, mi nećemo znati na koji su tačno način te dve paralelne priče povezane.

Puštam te je pravi britanski krimić. Bez akcije, pucačine, tučnjave… Svega onoga što smo navikli da čitamo u američkim trilerima, koji kasnije dobivaju holivudske ekranizacije. Izvesna količina nasilja postoji. Jedna od glavnih tema kojom se, u stvari, ovaj roman bavi je porodično nasilje. Odnosno, nasilje nad ženama. Tako da i ovde imamo zaista šokantnih scena nasilja prema ženama. Ali, glavni akcenat je naravno na intelektualnom rešavanju slučaja. Ono što je opšta karakteristika britanske i skandinavske krimi žanrovske tradicije.

Kler Mekintoš je dvanaest godina radila u policiji. Njena knjiga je zaista autentična i u onom proceduralnom smislu. Mada, ne možemo reći da je Puštam te klasičan police procedural. Sama istraga kojom se bave detektivi Rej i Kler nije centralno mesto radnje. Autorka se podjednako posvećuje i privatnim životima svojih detektiva. A to je tek zastupljeno u onoj paralelnoj priči o Dženi Grej. Mekintošova sjajno portretiše svoje likove, pa slobodno možemo reći da smo u prilici da duboko zavirimo u njihove duše. Autorka nam od svega daje po malo, a sve što nam daje, nudi nam u savršenoj formi. Tako da slobodno možemo reći da je njen roman sjajna kombinacija policijskog procedurala, psiho-trilera i klasične drame. To je u isto vreme i univerzalna priča o otuđenju, o porodičnom nasilju kao jednoj od najvećih pošasti savremenog društva.

Reč je o zaista uzbudljivom trileru sa dobrim zapletom i neočekivanim obrtima.

Tematski i koncepcijski, Puštam te je roman koji je jako sličan Devojci iz voza. Čak je i neverovatna sličnost između Kler Mekintoš i Pole Hokins. Obema su to bili debitantski romani. I obe autorke su sa njima postigle veliki uspeh. Ako vam se svidela Devojka iz voza, sigurno će vam se svideti i ovaj roman.

Puštam te

Kler Mekintoš

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *