KAMIJ – Pjer Lemetr / francuski krimić na američki način

Skandinavski krimići su poslednjih godina toliko dominatni da ne stižemo ispratiti šta se dešava u ostalim zemljama kad je ovaj žanr u pitanju. Izuzev Italijana Donata Karizija, moćnim Amerkinacima i Skandinavcima gotovo da nema ko da parira. Zbog toga, svakako da je Pjer Lemetr pravo jedno, i preko potrebno osveženje. Ali opet, čitajući pisce kao što je Lemetr, postaje nam jasno zašto Skandinavci i dalje dominiraju.

Nema ničega francuskog u ovom francuskom krimiću.

Kamij je druga knjiga iz serijala o inspektoru Kamiju Verhuvenu koja je objavljena kod nas. Nije druga i u hronološkom smislu, niti je to naravno konačan broj knjiga iz tog serijala koliko ih je objavljeno u Francuskoj. Sem toga što je pisac krimića, svetskoj književnoj javnosti Pjer Lemetr je još poznatiji po istorijskom romanu Doviđenja, tamo gore. To je roman o Prvom svetskom ratu za koji je Lemetr 2013. dobio Gonkurovu nagradu – najveće francusko književno priznanje.

Ali, da se vratimo na Lemetra kao krimi autora. Imali smo prilike i da ga upoznamo kada je 2015. gostovao u Beogradu, promovišući roman Aleks. I taj roman je iz serijala o Kamiju Verhuvenu. Kamij počinje pljačkom jedne juvelirnice na Jelisejskim poljima. Pljačka je krenula po zlu, pa je slučajna svedokinja gotovo stradala. A ta slučajna svedokinja je, ni manje ni više nego An Forestje – Kamijeva devojka. Teško povređena, ona leži u bolnici, a inspektor Kamij Verhuven sada ima i dodatni lični motiv da pronađe pljačkaša. Dok on juri tragom pljačkaša, pljačkaš je isto dovoljno drzak da ponovo pokuša ubiti Kamijevu devojku u bolnici. Uloga lovca i plena stalno se smenjuje u brzoj i uzbudljivoj borbi na život i smrt, koju će Lametr začiniti lokvama krvi.

Kao što rekoh, Kamij je uzbudljiv kriminalistički roman. To bez daljnjeg. Ljubitelji klasičnog krimi zapleta i žestokih akcionih scena moći će da uživaju u ovoj knjizi. Čak je i Lemetrov stil pisanja jako originalan, što svakako možemo očekivati od jednog beletriste koji je dobio Gonkura.

I pored svega toga, Kamij je, za moj ukus, nekako suviše bezličan. Sve u ovom romanu je déjà vu. Nasilje i potoci krvi kojima nas Lemetr nemilice obasipa je nešto što možemo gledati u američkim hardcore akcijama. Mračnjaštvo i pesimizam glavnog istražitelja se nimalo ne razlikuju od već viđenih skandinavskih detektiva. Nema ničega francuskog u ovom francuskom krimiću. Kao što smo puno toga skandinavskog navikli da vidimo u skandinavskim krimićima. Kamij je čudan spoj naizgled nespojivih stvari. Iako visoka književnost naravno može da funkcioniše unutar krimi žanra (Umberto Eko, pa ako hoćete i Dostojevski). To kod Lemetra ne funkcioniše baš najbolje. Ili pre da kažemo, deluje rogobatno. Kao kad bismo pokušali da zamislimo da Ivo Andrić napiše hardcore akciju u američkom stilu, sa puno nasilja, pucačine, jurnjave i krvi.

Kamij je čudan spoj naizgled nespojivih stvari.

Da ne bude zabune, još jednom ponavljjam kako verujem da većina ljubitelja trilera itekako može da uživa uz ovaj roman. Ledena atmosfera i neumitna mehanika događaja imaju savršen tajming. Autor dobro vodi radnju, a obrti su nepredvidivi i neočekivani. Dodatno interesantno za naše čitaoce može biti i to što u podzemlju ove priče srećemo i bad guys iz Bosne i Srbije.

Nekome čak i sve ove mane koje sam prišio Lemetru mogu delovati kao nešto što bi ovog autora moglo učiniti dovoljno originalnim. Od mene ipak samo trojka.

Kamij

Pjer Lemetr

Izdavač: Laguna

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *