17
мар
2017
0

KAMIJ – Pjer Lemetr / francuski krimić na američki način

Skandinavski krimići su poslednjih godina toliko dominatni da ne stižemo ispratiti šta se dešava u ostalim zemljama kad je ovaj žanr u pitanju. Izuzev Italijana Donata Karizija, moćnim Amerkinacima i Skandinavcima gotovo da nema ko da parira. Zbog toga, svakako da je Pjer Lemetr pravo jedno, i preko potrebno osveženje. Ali opet, čitajući pisce kao što je Lemetr, postaje nam jasno zašto Skandinavci i dalje dominiraju.

Nema ničega francuskog u ovom francuskom krimiću.

KamijKamij je druga knjiga iz serijala o inspektoru Kamiju Verhuvenu koja je objavljena kod nas. Nije druga i u hronološkom smislu, niti je to naravno konačan broj knjiga iz tog serijala koliko ih je objavljeno u Francuskoj. Sem toga što je pisac krimića, svetskoj književnoj javnosti Pjer Lemetr je još poznatiji po istorijskom romanu Doviđenja, tamo gore. To je roman o Prvom svetskom ratu za koji je Lemetr 2013. dobio Gonkurovu nagradu – najveće francusko književno priznanje.

Ali, da se vratimo na Lemetra kao krimi autora. Imali smo prilike i da ga upoznamo kada je 2015. gostovao u Beogradu, promovišući roman Aleks. I taj roman je iz serijala o Kamiju Verhuvenu. Kamij počinje pljačkom jedne juvelirnice na Jelisejskim poljima. Pljačka je krenula po zlu, pa je slučajna svedokinja gotovo stradala. A ta slučajna svedokinja je, ni manje ni više nego An Forestje – Kamijeva devojka. Teško povređena, ona leži u bolnici, a inspektor Kamij Verhuven sada ima i dodatni lični motiv da pronađe pljačkaša. Dok on juri tragom pljačkaša, pljačkaš je isto dovoljno drzak da ponovo pokuša ubiti Kamijevu devojku u bolnici. Uloga lovca i plena stalno se smenjuje u brzoj i uzbudljivoj borbi na život i smrt, koju će Lametr začiniti lokvama krvi.

Kao što rekoh, Kamij je uzbudljiv kriminalistički roman. To bez daljnjeg. Ljubitelji klasičnog krimi zapleta i žestokih akcionih scena moći će da uživaju u ovoj knjizi. Čak je i Lemetrov stil pisanja jako originalan, što svakako možemo očekivati od jednog beletriste koji je dobio Gonkura.

I pored svega toga, Kamij je, za moj ukus, nekako suviše bezličan. Sve u ovom romanu je déjà vu. Nasilje i potoci krvi kojima nas Lemetr nemilice obasipa je nešto što možemo gledati u američkim hardcore akcijama. Mračnjaštvo i pesimizam glavnog istražitelja se nimalo ne razlikuju od već viđenih skandinavskih detektiva. Nema ničega francuskog u ovom francuskom krimiću. Kao što smo puno toga skandinavskog navikli da vidimo u skandinavskim krimićima. Kamij je čudan spoj naizgled nespojivih stvari. Iako visoka književnost naravno može da funkcioniše unutar krimi žanra (Umberto Eko, pa ako hoćete i Dostojevski). To kod Lemetra ne funkcioniše baš najbolje. Ili pre da kažemo, deluje rogobatno. Kao kad bismo pokušali da zamislimo da Ivo Andrić napiše hardcore akciju u američkom stilu, sa puno nasilja, pucačine, jurnjave i krvi.

Kamij je čudan spoj naizgled nespojivih stvari.

Da ne bude zabune, još jednom ponavljjam kako verujem da većina ljubitelja trilera itekako može da uživa uz ovaj roman. Ledena atmosfera i neumitna mehanika događaja imaju savršen tajming. Autor dobro vodi radnju, a obrti su nepredvidivi i neočekivani. Dodatno interesantno za naše čitaoce može biti i to što u podzemlju ove priče srećemo i bad guys iz Bosne i Srbije.

Nekome čak i sve ove mane koje sam prišio Lemetru mogu delovati kao nešto što bi ovog autora moglo učiniti dovoljno originalnim. Od mene ipak samo trojka.

Sledeća dobra knjiga ocena

KamijKamij

Pjer Lemetr

Izdavač: Laguna

Beograd, 2016.

Related Post

Preporučujemo da pogledate

UZDAH U TIŠINI – Sila i Rolf Berjlind / Još jedna oprobana švedska triler receptura
Jusi Adler-Olsen / Sektor Q – Najuspešniji danski krimi serijal
MANIPULATOR – Jusi Adler-Olsen / Još jedan skandinavski krimi biser
NEDOSTAJEŠ MI – Harlan Koben / Cena opsednutosti internetom

Komentar