SUŠA – Džejn Harper / Triler koji kvalitetom ne presušuje


Čuveni američki pisac trilera Dejvid Baldači je izjavio da je Suša najbolji debitantski roman koji je on ikada imao prilike da čita. Suša je trenutno najveći bestseler u Australiji. Džejn Harper nije naravno bez ikakvog spisateljskog iskustva ili staža. Godinama se bavila novinarstvom. Tako da je sigurno i sve to uticalo da joj se desi toliki uspeh već sa prvencem.

Prava jedna misterija tokom koje do samog kraja nećete znati šta se tu u stvari desilo.

I zaista, lakoća autorkinog stila je nešto što nas prvo opčarava. Njen jezik je jednostavan, ali efektan. Nijedna rečenica nije suvišna. Ona gotovo da nam isporučuje onu čarobnu formulu dobrog pisanja: jednostavnost, preciznost, konciznost. Svako ko pohađa kurs kreativnog pisanja, trebalo bi ovu knjigu da koristi kao neizostavni udžbenik.

Za radnju bi se otprilike moglo reći isto kao i za autorkin stil i jezik – toliko jednostavno, ali ipak nekako savršeno. Sve se dešava u malom mestu u pustinjskom delu Australije. Na imanju Hadlerovih se desio stravičan zločin. Farmer Luk je pronađen mrtav zajedno sa svojom ženom i sinom. Preživela je samo devojčica, a ona je beba pa ne može da ispriča šta se dogodilo. Policija brzo zaključuje istrage, jer sve ukazuje na porodičan zločin. Na to da je farmer prvo ubio ženu i sina, a onda puškom presudio i sebi.

Aron Folk je pripadnik Federalne policije Australije. On dolazi u mesto u kojem je odrastao kako bi se na sahrani oprostio od tragično nastradale porodice Hadler. Luk je bio njegov prijatelj iz detinjstva. Iz mesta svog rođenja, Folk je otišao pre dvadeset pet godina. Nakon misterioznog događaja tokom kojeg je život izgubila jedna devojka. Folk je tada čak bio osumnjičen za ubistvo. Luk mu je dao čvrst alibi i sačuvao ga iz zatvora. Meštani su nepoverljivi prema njegovom povratku i vrlo su negostoljubivi. Sa druge strane, Folk se susreće sa čudnim tragovima koji ga teraju da posumnja u zvaničan zaključak istrage po kojem je njegov prijatelj pobio svoju porodicu i sebe.

Ovaj sinopsis deluje malo dugačko. I kao da previše otkriva. Ali, verujte, to je samo početak. To je samo uvod, posle kojeg tek kreću da se smenjuju pravi obrti. Pa čak i ovakva postavka priče ne zvuči baš originalno. Autorka takođe koristi i dosta eksploatisani motiv malog mesta, čudnih stanovnika i više decenijskih užasnih tajni. Ali, taj neki način na koji nam Džejn Harper iznosi priču je zaista originalan.

Autorkin pristup je krajnje nepretenciozan. Sve u njenom pisanju je isključivo u službi njenog veličanstva Priče. A priča, odnosno zapleti koji je prate, đavolski su dobro osmišljeni.  Prava jedna misterija tokom koje do samog kraja nećete znati šta se tu u stvari desilo. A i kad saznate, to neće biti kraj. Ima još. Kraja iznenađenju neće biti bukvalno do poslednje stranice knjige. Pa i tada ćete ostati iznenađeni.

Suša je trenutno najveći bestseler u Australiji.

Poseban plus su ti neki lokalni elementi koje nam autorka donosi. Mi kroz ovaj roman dobro upoznajemo autorkinu zemlju. Vrlo dobro osetimo vrućinu i pustinjski zadah ruralne Australije. Oni lokalni elementi po kojima su skandinavski krimići postali popularni u svetu, to ovde imamo u slučaju autorkine Australije. Suša je zaista triler za svaku preporuku.

[yasr_overall_rating size=”medium”]

Sledeća dobra knjiga ocena

Suša

Džejn Harper

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beopgrad, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *