UBITI ZMAJA – Lejf G. V. Pešon / Serijal o nesvakidašnjem Bekstromu

Krimi romani su žanr koji u Skandinaviji ima bogatu, višedecenijsku tradiciju. Nebrojeni su pisci sa severa Evrope koji pišu krimiće. Postoje čitave armije njihovih obožavalaca. Postoje cenjene nagrade koje se samo u okviru ovog žanra dodeljuju. Međutim, kad govorimo o uspehu pisaca iz tog podneblja i žanra u svetu – to se odnosi na određeni krug autora. Klasika skandinavskog krimi žanra, da ih tako nazovemo. A tu spadaju dobro nam znana imena: Šveđani Hening Mankel, Stig Lašon, Norvežani Ju Nesbe, Karen Fosum, Danac Jusi Adler Olsen, Islanđanin Arnaldur Indridason… propustio sam mnoge, naravno, pošto nemamo vremena za nabrajanja. Ali, to je sama elita. Lejf G.V. Pešon je poslednji u tom nizu klasika skandinavskog noara, a koji u prevodu stiže kod nas.

Taj spoj autentičnog glavnog lika i duhovitog načina na koji Pešon piše, jedno je od najvećih čitalačkih zadovoljstava koje možete dobiti od ove knjige.

Pre dve godine se pojavila njegova Linda – roman iz serijala o kriminalističkom komesaru Bekstromu. Ubiti zmaja je takođe iz tog serijala. Po ovom serijalu je, naravno, Pešon i najpoznatiji. Amerikanci su otkupili TV prava, pa je po ovom ekscentričnom policajcu 2015. snimljena i serija od 13 epizoda. Pretpostavljam da je upravo ova serija podstakla objavljivanje Pešona i kod nas, iako je on to naravno i ranije zaslužio.

Uspeh serijala krimi romana o nekom detektivu, zavisi od glavnog lika. On je sve. Ako je on autentičan i dobro isportretisan, onda imate sve. Setimo se samo Harija Hulea, inspektora Volandera, Lisbet Salander. Kriminalistički komesar Evert Bekstrom može stati rame uz rame sa ovim kultnim likovima skandinavskog noara.

Bekstrom je neponovljiv mrgud u nekim svojim pedesetima. Egoističan, tašt i pun predrasuda prema svemu i svačemu. On je, što je tek netipično za jednog istražitelja koliko god da je samodestruktivan – bez osećaja za dužnost i odgovornost. Veoma aljkav u radu. On sve druge ljude smatra potpunim imbecilima. Uz sve to, on je i šovinista i rasista. Piće da ni ne dodajemo, jer to j već i hard boiled stereotip. Morate priznati da takvog detektiva nikada niste videli. Upravo je u originalnosti i autentičnosti ovoga lika, glavna vrednost Pešonove proze.

Što se tiče radnje, tu sam, iskreno, očekivao više. Dobar je to zaplet, dobri obrti. Pravi jedan policijski procedural – podžanr koji ja i najviše volim. Međutim, radnja je nekako iscepkana na puno epizodnih detalja i epizodnih likova. Bekstromov istražiteljski tim je ogroman – desetine policajaca. I mnogima od njih autor posvećuje previše pažnje. Sve to otežava snalaženja nama čitaocima. Moguće je da se pogubite u radnji, da više ne možete da pohvatate konce i shvatite ko je ko.

Još jedna bitna karakteristika Pešonove proze, nešto što se meni možda i najviše sviđa, upravo je ta nekakva Domanovićevsko-Nušićevska satiričnost. Ubiti zmaja je na pojedinim mestima toliko duhovit, da i bukvalno počnete da se smejete. Lako je filmu, komediji da nas zasmeje. Ali sa knjigom je to mnogo teže. Još pogotovo ako je klasičan triler u pitanju. Pešonova ironija je ubojita i britka. Usmerena prema svim licemernostima švedskog društva. Usmerena prema svim likovima, a ponajviše prema Bektromu.

Ubiti zmaja je na pojedinim mestima toliko duhovit, da i bukvalno počnete da se smejete.

Taj spoj autentičnog glavnog lika i duhovitog načina na koji Pešon piše, jedno je od najvećih čitalačkih zadovoljstava koje možete dobiti od ove knjige.

Toliko toga napisah, ali ne stigoh da kažem ni slovo o samom sinopsisu. Nema veze. Možete to videti na koricama knjige ili na internetu. Ubiti zmaja je još jedan klasik skandinavskog noara.

Ubiti zmaja

Lejf G. V. Pešon

Izdavač: Laguna

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *