USPON ZLA – Robert Galbrajt / Uspon Dž. K. Rouling u krimi žanru


Uspon zla je poslednja knjiga u trilogiji o londonskom privatnom detektivu Kormoranu Strajku. Prva je Zov kukavice, a druga knjiga iz serijala se zove Svilena buba. Sve te knjige su objavljene kod nas u izdanjima Evro Booka. Kao naravno i sva ostala dela Dž. K. Rouling – prvenstveno megapopularne sage o svetskom fenomenu Hariju Poteru. Fanovi Dž. K. Rouling to naravno znaju. Za sve one koji još uvek ne znaju – ova slavna spisateljica stoji iza pseudonima Robert Galbrajt kojim je potpisan serijal o Kormoranu Strajku.

Uspon zla je pravo jedno osveženje za sve ljubitelje krimića. I to od autorke, od koje možda nismo očekivali da može da napravi dobar krimić.

Moram priznati, lično sam bio skeptičan u pogledu toga kako će se kreatorka Harija Potera snaći na sasvim novom terenu. A snašla se odlično. Već sa prvom knjigom o Kormoranu Strajku, Zov kukavice, zasele ja na sve Goodreadsove top liste koje su kreirali ljubitelji krimića. I to i u onim momentima dok se nije znalo ko stoji iza imena Robert Galbrajt. A kvalitet je naročito potvrdila sa Usponom zla – pravim usponom i samog serijala, a i Roulinginih mogućnosti kad je kriminalistički žanr u pitanju. Potvrda kvaliteta stiže i od čuvenog BBC, koji je najavio snimanje televizijske serije o Kormoranu Strajku.

Pravog krimića, naravno, nema bez pravog glavnog junaka, pa da krenemo od njega. Kormoran Strajk je nekada službovao u britanskoj vojsci – u Odeljenju za specijalne istrage vojne policije. Bio je i u mirovnim misijama u Afganistanu i Bosni. Upravo je u Afganistanu doživeo nesreću, kada je u jednoj eksploziji izgubio nogu. I eto nam originalnog privatnog detektiva. Sa protezom umesto noge, sa mladom i lepom pomoćnicom Robin. Ako tome dodamo odličan zaplet i obrte, autorkino maestralno dočaravanje atmosfere savremenog Londona, ali i još nekih delova Ostrva – dobivamo dobitnu kombinaciju za uspešan krimić.

Neću vam naravno otkrivati detalje radnje. Sami ćete morati da pročitate Uspon zla. A preporučujem i prve dve knjige iz ovog serijala. Misterija počinje sa odsečenom ženskom nogom koja se, u paketu, pojavljuje poslata na adresu Strajkove detektivske agencije. Početak istrage će Kormorana Strajka odvesti u razne londonske četvrti, u nekoliko gradova Engleske i Škotske. A prvenstveno će to biti putovanje po njegovoj ličnoj prošlosti, po vremenu koje je proveo u britanskoj vojsci, a ka čemu će ga odvesti određeni tragovi i sumnje. Kao i u prethodnim nastavcima, imaće svesrdnu pomoć u inspektoru Vordiju iz Novog Skotland jarda.

Dobar krimić čini dobra krimi priča. Tu nas autorka Harija Potera nije izneverila.

Već sam pohvalio atmosferičnost romana. Znamo kakve je sve svetove Dž. K. Rouling bila u stanju da nam dočara. Ali, i dok opisuje englesku stvarnost i savremeni London – autorka je jednako u stanju da nam dočara priču. Strajkov London je tako privlačan da i sami poželite da se prošetate njegovim ulicama. Dijalozi su takođe britki i neopterećujući. Svi opisi, pa i oni epizodni u kojima autorka govori o detektivovom privatnom životu, jednako su u službi priče. Sve je perfektno uklopljeno i složeno. Uostalom, i sama autorka je izjavila da je, kako bi bila što autentičnija, sprovela veliko istraživanje i saklupljanje građe pre otpočinjanja pisanja ovog serijala. A taj njen trud, itekako se vidi u knjizi.

Dobar krimić čini dobra krimi priča. Tu nas autorka Harija Potera nije izneverila. Ali, demonstrirala nam je i nešto od svoje opšte poznate spisateljske autentičnosti. A to su prvenstveno dobro izgrađene karakterizacije likova i odnosa koji vladaju među njima. Situacija u kojoj Kormoran Strajk ima devojku, a njegova pomoćnica Robin je na putu da se venča, savršeno nam je predstavljen kroz taj neki seksualni naboj koji postoji između njih dvoje, kojeg se i oni sami stide da priznaju, a koji prosto lebdi u vazduhu.

Uspon zla je pravo jedno osveženje za sve ljubitelje krimića. I to od autorke, od koje možda nismo očekivali da može da napravi dobar krimić.

Uspon zla

Robert Galbrajt

Izdavač: Evro Book

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *