BRAĆA PO DUŠI – Dalaj-lama i Dezmond Tutu / Ponavljanje dobro znanih New Age mantri

Tibetanski budistički vođa Dalaj-lama i Dezmond Tutu, anglikanski nadbiskup i ikona južnoafričke borbe protiv apartheida – glavni su protagonisti ove knjige. Braća po duši. Dezmond Tutu je posetio Daramsalu, grad u Indiji gde dalaj-lama već  decenijama, otkad je proteran iz Kine, ima svoju rezidenciju. Prilikom šestodnevnog Tutuovog boravka tamo, njih dvojica su svakodnevno imali dugačke razgovore, tokom kojih su pretresali filozofska i religijska pitanja koji se tiču smisla ljudskog postojanja. Američki izdavač, urednik i pisac Daglas Abrams je prisustvovao svim tim njihovim sastancima, vodeći detaljne zabeleške. Tako je nastala ova knjiga.

Dalaj-lama i Dezmond Tutu ne otkrivaju toplu vodu, već su prilično klišeirani. Ponavljaju one već dobro poznate mantre koje čujemo od modernih psihologa i life-couch gurua.

Pošto su dalaj-lama i Dezmond Tutu veliki prijatelji, koji su se mnogo puta u životu susretali, treba napomenuti da je ovaj njihov susret u Daramsali bio polu-dirigovan. Postojala je jedna glavna zadata tema, koje su se tokom svih tih sastanaka morali strogo držati: radost. Kako biti radostan? Kako pronaći sreću uprkos izazovima koje život nameće?

To oni smatraju najvažnijim životnim pitanjem. Želeli su da vide, šta o toj temi imaju da kažu u svojim poznim godinama (Tutu ima 84 godine i rak prostate). Kao slavne ličnosti. Kao dva nobelovca za mir. Kao dvoje najistaknutijih duhovnih lidera u svetu.

Moram odmah reći da, uprkos monumentalnosti teme, velikim očekivanjima i uzvišenim citatima – ova knjiga nije baš prevelika riznica mudrosti. Dalaj-lama i Dezmond Tutu ne otkrivaju toplu vodu, već su prilično klišeirani. Ponavljaju one već dobro poznate mantre koje čujemo od modernih psihologa i life-couch gurua. O tome kako je dovoljno da samo nešto čvrsto želimo, pa će se cela vasiona urotiti da to i ostvarimo. O tome kako je samo dovoljno da zamislimo da nam je bolje, i, kao nekom čarolijom, već će nam biti bolje. Ovo ne samo da nije tačno, nego je i pogubno po ljudsku psihu.

Naravno, Braća po duši imaju i pozitivnih stvari koje apsolutno možemo primeniti u svom životu. Generalno, knjiga odiše velikim optimizmom. Radost i sreća ne mogu se pronaći u stremljenju bilo kom dostignuću ili cilju. One se ne nalaze u bogatstvu i slavi. Nalaze se jedino u ljudskom umu i srcu. Dalaj-lama i Dezmond Tutu izlažu nam mnoge primere iz svojih ličnih života, gde se vidi kako i nakon životnih tragedija i nesreća, čovek može da izvuče radost i put kojim će slediti dobro. Samo ako ne odabere da gnev i mržnja budu ono što će ga nositi kroz život.

Dvojica duhovnih vođa nam poručuju da od rada na samom sebi jedino može da krene bilo kakva prava želja da promenimo i svet. U svemu tome nema ništa loše. Ali, kao što rekoh, u knjizi preovlađuju one klišeirane New Age mantre. Za dalaj-lamu me to ni ne čudi. Upravo on i stoji na čelu New Age – svetskog duhovnog pokreta čija su učenja miks svakojakih religijskih i filozofskih praksa, uz naravno budizam i hindiuzam, kao glavni šlag na vrhu te mistično-orijentalno-okultne torte.

Dvojica duhovnih vođa nam poručuju da od rada na samom sebi jedino može da krene bilo kakva prava želja da promenimo i svet.

Možda nas tu jedino treba začuditi Dezmond Tutu. Hrišćanski nadbiskup, koji je, istina, još pre nekoliko decenija počeo sve više da se razilazi sa hrišćanskim učenjima i Biblijom. Svojim stavovima o homoseksualizmu, kao i činjenici da mu je ćerka homoseksualac, on je još davno uzdrmao hrišćanski svet. Ovde mu se to ipak ne zamera – ne samo zbog toga što je to danas politički nekorektno.

Glavna zamerka ovoj knjizi je to što nam ona nudi gomilu psiholoških trikova, kako da se nosimo sa svakodnevnim problemima, kako da, nadvladavajući strah i nesreće, možemo doživeti sreću. I pored svih tih trikova koje naučimo, stari problemi se nekako ipak vraćaju. Ovaj naš svet ne postaje bolji, nego, činjenica je, svakim danom sve gori. Ponavljam, za nekog pishologa ili life-couch trenera, to bi bilo sasvim dovoljno.  Ali za dvojicu duhovnih ikona sveta – čini se da ovim prava suština ipak biva potpuno promašena.

Braća po duši

Dalaj-lama i Dezmond Tutu (priredio Daglas Abrams)

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *