PLES U TAMI – Stejnar Bragji / Ples ludila usred negostoljubive prirode

Pošto Stejnar Bragji kao pisac debituje pred našom publikom, prvo da kažemo nešto o njemu. Radi se o autoru srednje generacije (1975.), kojeg smatraju jednim od najznačajnijih savremenih islandskih pisaca. Koliko god da vam se čini da je lako biti popularan pisac u zemlji koja ima samo 320 hiljada stanovnika, to nije tačno. Island je zemlja sa najviše objavljenih knjiga po glavi stanovnika. Bragji je pokretač novog talasa u islandskoj književnosti. Što znači da piše o trenutnim događajima, da obrađuje stvarnost ove nam daleke i egzotične ledene zemlje.

Island je zemlja sa najviše objavljenih knjiga po glavi stanovnika.

Jedna od glavnih sporednih tema, ili možda bolje da kažemo atmosferičnost kojom je obojen Ples u tami, jeste svetska ekonomska kriza. O tome kako je Island bio jedna od najvećih žrtava svetskog finansijskog sloma, ali i o brzom oporavku kroz tkzv. ekonomski socijalizam koji je sprovodila vlada ove zemlje, imali smo prilike da čitamo i u domaćim medijima.

Četvoro junaka ovog romana, Egjidl, Ana, Hrabn i Vigdis su žrtve ekonomske krize. Četvoro ljudi različitih profesija, sa različitim poslovnim i ličnim traumatičnim iskustvima, ujedinjuje zajedničko putovanje kolima po prirodnim zabitima Islanda. Sem Ane, biće vam teško da razlikujete polove kod imena ostalih junaka, pa ćemo to rasčlaniti. Egjidl i Hrabn su dvojica dugogodišnjih prijatelja, a Ana i Vigdis su njihove devojke.

Iako će njihovi lični životi i prošlost biti u fokusu tokom čitavog romana, priča u stvari, već u samom startu klizi u nešto sasvim drugo. Vozeći se po divljim peščarama Islanda, usred guste magle, oni kolima udaraju u kameni zid jedne kuće. U sablasnoj kući živi bračni par neobičnih staraca. Neka neodređena pretnja oseća se napolju, mračna oluja nadolazi, a njima, zbog kvara na automobilu, ne preostaje ništa drugo nego da tu provedu noć. Pored kuće pronalaze čudne ostatke životinja. Odlučuju da što pre odu odatle. Ipak, svaki pokušaj odlaska na volšeban način propada, napetost među njima raste i oni počinju da se svađaju. Negostoljubiva divlja priroda pojačava njihova priviđenjam i dovodi ih do same ivice psihološkog sloma.

Ples u tami je višeslojan roman. Ako bismo morali žanrovski da ga ukalupimo, onda bi to bio nekakav psiho-triler sa jakim elementima misterije, pa čak i horora. Već na primeru ovog kratkog sinopsisa možete prepoznati jednu Stiven Kingovsku jezovitost, stalnu prisutnost nečega onostranog. To je zaista tako. Naši junaci, prilikom bezuspešnih pokušaja da se odalje od sablasne kuće, stalno nailaze na neka čudna dešavanja. U konstantnoj su fazi iščekivanja nečega nedefinisano strašnog. U tom njihovom ičekivanju, autor vešto plete sve obrte vezane za ovu knjigu.

Već smo spomenuli i te stalne osvrte na lične živote i prošlost naših junaka. Oni nam se nude u svojevrsnim vremenskim flešbekovima (prisećanjima). Mi na taj način pratimo prošlost svakoga od četiri junaka. Upoznajemo svakog od njih, sa akcentom na njihove karijerne lomove i životne teškoće. Ovo su segmenti romana na kojima se mora odati veliko priznanje autoru. Vidi se da vlada u portretisanju ličnosti svojih junaka.

Ples u tami je višeslojan roman. Ako bismo morali žanrovski da ga ukalupimo, onda bi to bio nekakav psiho-triler sa jakim elementima misterije, pa čak i horora.

Prigovor se može staviti na sam kraj, koji naravno nećemo otkriti. Ali, tu se dogodio jedan nespretni autorski rascep. Autor kroz čitav roman balansira između čistog realizma i nekakvog nadolazećeg horora. Umesto da se opredelio za neki od ta dva. Ili se našao na nekoj zlatnoj sredini. Bragji nam na kraju nudi jednu nadrealističnu završnicu koja je na nivou dečje bajke.

Ples u tami ipak ima punu našu preporuku za čitanje. Možda je i najveća vrednost ovog dela u mnogobrojnim metaforičkim pitanjima koja se postavljaju. Od čovekovog odnosa sa divljom prirodom, pa do onih filozofskih zapitanosti o prirodi realnosti u kojoj živimo.

Ples u tami

Stejnar Bragji

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *