NOĆ MI TE UZIMA – Donato Karizi / Nestanak devojčice koji je uzburkao medije


Noć mi te uzima je peti po redu roman Italijana Donata Karizija, veoma omiljenog pisca krimića kod domaće publike poslednjih godina. U ovoj knjizi Karizi nam pokazuje sve one specifičnosti zbog kojih ga volimo, ali nam demonstrira i neke nove tendencije i inovacije u svom radu.

Noć mi te uzima počinje onako kako smo to i navikli kod Karizija. Prilično jezovito.

Nakon prethodna dva romana, Karizi se u Noć mi te uzima ponovo vraća onom svom obrascu iz Šaptača. Okruženje u kojem se odvija priča je vremenski i prostorno neodredivo. Za fiktivno selo Avešot se spominje da je negde u podnožju Alpa, ali su imena likova u priči amerikanozovana. A policija i njihovi činovi najviše odgovaraju FBI-ovoj organizacionoj strukturi. Ovako bajkovito okruženje i atmosfera u koje se postavlja priča su prilično neobični za kriminalistički žanr. Međutim, to nimalo ne utiče na kvalitet Karizijeve proze. Njegovo pisanje zbog toga čak postaje oštrije, neopterećujuće. Takva postavka mu omogućuje da dosledno sledi tok svoje priče, i da zaključke i simboliku gradi samo na osnovu toga, a nevezano za kontekste bilo kog konkretnog društva.

Noć mi te uzima počinje onako kako smo to i navikli kod Karizija. Prilično jezovito. Maglom i snegom ovejano selo Avešot je potreseno nestankom devojčice Ane Lu. Radnja počinje dva meseca nakon nestanka devojčice, tako što agent Fogel koji vodi istragu doživljava saobraćajnu nesreću u kojoj privremeno gubi pamćenje. Forenzički psihijatar Flores se prihvata posla da vrati Fogelu izgubljeno sećanje, pa mi onda priču, odnosno Fogelovu istragu o nestaloj devojčici, pratimo unazad, u prošlost.

Ova priča je u svom podžanru whodunit, što znači da mi do samog kraja nećemo znati šta se desilo sa nestalom žrtvom, niti ko je počinilac. Ono po čemu se Karizi ovde razlikuje od svojih prethodnih knjiga je ta neka doza realističnosti. Nema scena nasilja, niti krvavih preokreta koji više priliče hororu, a od kojih zastaje dah. Radnja teče sporo, a sve narativne i istražne bitke se rešavaju na intelektualnom polju.

Karizi je odlično isportretisao svog istražitelja Fogela. Radi se o jednoj potpuno realističnoj ličnosti, koja u sebi suprostavlja više psiholoških profila, društvenih vrednosti i moralnih dilema. Autor kroz ovo delo postavlja i pitanje o odnosu između medija i zločina. Šta je to toliko privlačno u izveštavanju o kriminalnim delima? Zašto to izaziva toliki publicitet? I najzad, na koji način mediji mogu uticati, izvršiti čak i pritisak na istragu kada je u pitanju rešavanje zločina koji izazivaju poseban šok kod javnosti. Za jednog profesora, koji od samog starta postaje interesantan policijskoj istrazi, i nama čitaocima postaje jasno da su dokazi protiv njega veoma slabi. Biće zanimljivo videti kako Fogel, pod pritiskom javnosti i politike da se ovaj gnusan zločin reši, ipak gura stvar i sa tim jedinim sumnjivcom. A naročito će interesantan, i potpuno neočekivan biti rasplet samog slučaja na kraju.

Autor kroz ovo delo postavlja i pitanje o odnosu između medija i zločina. Šta je to toliko privlačno u izveštavanju o kriminalnim delima?

Otežavajuća okolnost za praćenje ovog romana može biti veliki broj likova, iz čije vizure mi pratimo priču iz poglavlja u poglavlje. A naročito su problem ti vremenski skokovi, odnosno potpuno nehronološki način na koji se događaji prepričavaju.

Noć mi te uzima je nešto malo drugačije od onog kako smo to navikli da nam se Karizi obraća. Ne toliko police procedural, koliko psiho-triler. Jedna potpuno realistična crime scene, bez prevelikih fiktivnih dorada. Četvorka samo zbog toga što Donato Karizi, nakon objavljivanja Šaptača, ni sa jednim svojim kasnijim delom, nikako da se približi tom svom remekdelu.

Noć mi te uzima

Donato Karizi

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *