PROCEP U VREMENU – Dženet Vinterson / Da li je sve prepušteno protoku vremena?

Procep u vremenu je ponovo ispričana Šekspirova Zimska bajka. Reč je o projektu Hogart Šekspir, u kome su učešće uzeli mnogi književnici današnjice obrađujući Šekspirova dela. Autorka ovog romana, Dženet Vinterson, jedna je od njih.

Ovo je jedna od onih knjiga koju ćete „gutati“, koja vam neće dati odgovore na tacni i koja će vas navesti da, kada sklopite korice, nastavite da razmišljate o životu, sudbini, slobodnoj volji, patnji i kuda ide svet.

Da bismo vas uveli u ovo delo, moramo vas ukratko podsetiti na original: Poliksen, kralj Češke, je već devet meseci kod svog prijatelja iz detinjstva u poseti, Leonta (kralja Sicilije).

Leont je u poslednje vreme bolesno i bezrazložno ljubomoran, pa je tako umislio da ga njegova trudna žena Hermiona vara sa njegovim najboljim prijateljem i da zapravo čeka njegovo dete.

Zato organizuje Poliksenovo ubistvo, a ženu baca u tamnicu, koja se tamo uskoro i porađa. Iako su sud, svi ljudi, kao i proročanstvo iz Delfa dali presudu i mišljenje da je Leont sve umislio, on se ipak odriče svog deteta i osuđuje ga na smrt. U međuvremenu, Poliksen uspeva da pobegne, a Leontov sin jedinac, mladi Mamilije, umire.

Kraljica nije uspela da svu ovu nesreću preživi, Leont se pokajao, ali kasno.

Beba Perdita je preživela zahvaljujući slugi koji ju je ostavio na obali Češke. Pronalaze je siromašan pastir i njegov sin i odlučuju da je odgajaju kao svoju. Šesnaest godina kasnije, u Perditu se zaljubljuje mladi princ Florizel, koji je Poliksenov sin. Otac tu ljubav zabranjuje.

Na kraju, usled mnoštvo peripetija, Florizel i Perdita se bore za svoju ljubav i odlaze na Siciliju, gde se konačno svi sastaju i saznaju ko je ko. Ipak, kraj predstave nije u potpunosti objašnjen, svi junaci dobijaju šansu za novi život, ali šta će se desiti, vreme će pokazati.

Dženet Vinterson se odlično snašla u svojoj interpretaciji Šekspirovog dela. Originalna radnja je ostala kao podloga, na koju je autorka unela detalje prilagođene današnjici. Likove je smestila u Ameriku (Novu Bohemiju) i Englesku (London).

U njenoj verziji, Leo Kajzer je moćnik i vlasnik investicionog fonda, oženjen Mimi, blistavom i posebnom ženom raskošnog glasa i pevačkog talenta. Njegov najbolji prijatelj iz detinjstva je Kseno. U poslednje vreme, Leo je čudan i obuzet sumnjama da ga Mimi vara sa prijateljem i da ne čeka njegovo, već Ksenovo dete.

Pritom, Kseno voli i žene i muškarce, čudan je, povučen. Bavi se pravljenjem kompjuterskih igrica. Ima sina sa bivšom ženom i retko ga viđa.

Leova uobrazilja se povećava sve više i on pokušava da ubije prijatelja, koji je pobegao. Zato se Leova bes usmerava na ženu: on je muči, psihički i fizički, a kada je ona rodila devojčicu, Leo je uzima na prevaru i šalje u Ameriku, kod Ksena, jer smatra da je on otac.

U svom tom haosu, Leov i Mimin sin gine jer ga udara kamion. Njihovi životi se raspadaju.

U Americi, vozača koji je bio zadužen da isporuči bebu ubijaju zbog novca koji je nosio sa sobom. Srećom, beba je preživela i preuzima je jedan crnac i odlučuje da je odgaja kao svoju, iako je ona bela.

Kao i u originalnom delu, mnogo godina kasnije, vreme će udesiti da se prošlost oživi. Ksenov sin, Zel, zaljubljuje se u Perditu. Njih dvoje otpočinju romansu, ali uskoro istina izlazi na videlo i nakon prvobitnog šoka, oni odlaze zajedno u London, da Perdita pronađe roditelje.

Procep u vremenu je ponovo ispričana Šekspirova Zimska bajka.

Sve je promenjeno, niko više nije isti. Leo, i dalje čudan i plahovit, ali obavijen tugom i kajanjem jer je izgubio ženu i sina. Mimi, koja se povukla, iz Leovog i svačijeg života, samo troši dane gušeći se u nesreći jer je ostala bez oba deteta.

Kseno, koji ima neizgrađen odnos sa sinom, koji je izgubio prijatelja iz detinjstva, ali i Mimi, prema kojoj je gajio neka nerazjašnjena i promenljiva osećanja.

Da li sledeća generacija može sve izmeniti i ne napraviti iste greške kao njihovi roditelji?

Mogu li vratiti vreme, uvući se kroz procep u vremenu i uneti svetlost u uništene živote? Je li ljubav dovoljna? I šta znači uopšte vreme?

Ovo je jedna od onih knjiga koju ćete „gutati“, koja vam neće dati odgovore na tacni i koja će vas navesti da, kada sklopite korice, nastavite da razmišljate o životu, sudbini, slobodnoj volji, patnji i kuda ide svet.

Dženet Vinterson je u potpunosti odgovorila na zadatak. A mi vam najiskrenije preporučujemo da pročitate Procep u vremenu.

Procep u vremenu

Dženet Vinterson

Izdavač: Laguna

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *