DNEVNIK CRNOG ĐAVOLA – Robert Vitman i Dejvid Kini / Priča o dnevniku Alfreda Rozenberga

Alfred Rozenberg je bio jedna od najuticajnijih figura nacističkog režima. Bio je uz Hitlera od prvog dana, dok je on kao veteran Prvog svetskog rata skupljao članstvo po bavarskim pivnicama. Po nastanku Trećeg rajha, Rozenbergovo životno delo posvećeno rasističkoj filozofiji postalo je kamen temeljac nacističke ideologije. Bio je jedan od najistaknutijih teoretičara te ideologije. Zauzimao je najistaknutija položaje u nacističkoj vlasti. Neposredno pre rata je bio zadužen za brigu oko umetničkih predmeta oduzetih nemačkim Jevrejima. Posle okupacije Sovjetskog Saveza, Hitler ga imenuje ministrom svih okupiranih istočnih teritorija. Bio je jedan od najistaknutijih nacističkih lidera koje su saveznici uspeli uhvatiti posle rata. Sudilo mu se na Nirnberškom procesu. Oduđen je na smrt vešanjem zbog ratnih zločina.

Kao što i sam naslov kaže, to je knjiga o jednom dnevniku. I to, ne bilo kojem. Dnevniku Alfreda Rozenberga.

To je ukratko životopis Alfreda Rozenberga, jedne od glavnih ličnosti ove knjige. Međutim, Dnevnik crnog Đavola je nešto mnogo više od toga. Kao što i sam naslov kaže, to je knjiga o jednom dnevniku. I to, ne bilo kojem. Dnevniku Alfreda Rozenberga. Pet stotina rukom kucanih strana, koje nude užasavajući pogled, iz prve ruke, u um intelektualnog prvosveštenika više rase. Spis je krajem rata otkriven u jednom bavarskom zamku, gde su bile sakrivene i neke druge umetnine koje je nacistički režim pokrao. Tužioci su imali prilike da proučavaju taj dnevnik za vreme Nirnberškog procesa. Spis misteriozno nestaje nakon što je Rozenberg osuđen i pogubljen.

Ovako na prvi pogled, još ako vam dodam i to da dobar deo knjige govori o potrazi za ovim misteriozno nestalim spisom visoko rangiranog nacističkog funkcionera, sve može da zvuči kao dobar triler. Dnevnik crnog Đavola je i pisan u maniru dobrih istorijskih trilera. Kao centralnu priču imamo potragu za izgubljenim dnevnikom. Imamo dobar zaplet i obrte. Imamo gomilu živopisnih likova. Samo što ništa od toga nije izmišljeno. Svi likovi spomenuti u knjizi su stvarne istorijske ličnosti. Svi događaji o kojima pripoveda knjiga su istiniti. Ovo je u stvari istorijska knjiga. Publicističko štivo, koje eto, iz zanimljivog autorskog ugla iznosi sve te događaje.

A autori ove knjige su Robert Vitman i Dejvid Kini, jedan zanimljivi dvojac. Vitman je osnivač i prvi šef Tima FBI-a za umetnički kriminal. Stručnjak za krađe kulturnog vlasništva. Dejvid Kini je istaknuti novinar, dobitnik Pulicerove nagrade. Njegovi članci su se pojavljivali u brojnim istaknutim novinama, uključujući i Njujork Tajms.

Značaj ovog dnevnika je u tome što je Rozenberg jedan od retkih visokih nacističkih funkcionera koji su uopšte vodili lični dnevnik.

Ovaj dvojac se zaista sjajno nadopunjuje u ovoj obimnoj knjizi. Vitman nam, kao kompetentna osoba, piše sve one delove koji se odnose na posleratnu potragu za dnevnikom. Od misterioznog nestanka nakon Nirnberškog procesa, pa do tragova koji su devedesetih doveli do Amerike i do uključenja samog FBI u istragu. Biro je na kraju odigrao ključnu ulogu u pronalaženju ovog Dnevnika, koji postaje ključni istorijski dokument jedne od najgorih epoha u istoriji čovečanstva. Značaj ovog dnevnika je u tome što je Rozenberg jedan od retkih visokih nacističkih funkcionera koji su uopšte vodili lični dnevnik. To nije bila praksa samog Hitlera i njegovih najbližih saradnika.

Biće vam neprocenjivo čitalačko iskustvo da zavirite u um jedne takve osobe. Da probamo da odgovorimo na večito pitanje: kako je takva jedna pošast kao što je nacizam uopšte i mogla da se dogodi. Dnevnik crnog Đavola je i mnogo više od priče o samom Rozebnergovom dnevniku i o njegovom životu. To je automatski još jedno veliko svedočanstvo o pojavi nacizma, o Drugom svetskom ratu. Priča koja nikada ne gubi na autonentičnosti, jer priča o kolektivnom ludilu, o dehumanizaciji, o najgorim ljudskim nagonima, o zlu… Priča koja nam kao avet stalno stoji nad glavom. Kao opomena. Kao nešto što nikada ne  možemo biti sigurni da se opet neće dogoditi. U nekoj budućoj oluji ludila.

Dnevnik crnog Đavola

Robert Vitman i Dejvid Kini

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *