POLICIJA – Ju Nesbe / Povratak Harija Hulea


Posle dva relativno slaba izdanja, konačno opet imamo prilike da čitamo onog pravog Ju Nesbea, na kojeg smo navikli. Razlog za ovu prividnu oscilaciju našeg omiljenog skandinavskog krimi autora je taj što Laguna nije hronološki objavljivala njegova dela. Slepi miš i Bubašvabe, poslednje njegove dve knjige objavljene kod nas, u stvari su, hronološki prva dva romana o Hariju Huleu. Rani radovi kojima ni sam autor nije nešto preterano ponosan. Policija je poslednji, deseti po redu roman iz serijala o Hariju Huleu. (za 2017. najavljen je i jedanaesti nastavak). Svojevsrni vrhunac Nesbeove spisateljske magije. Delo koje nimalo ne zaostaje za Sneškom, kojeg svi smatramo najkultnijim kada je u pitanju serijal o ovom legendarnom policijskom inspektoru iz Osla.

Policija je police procedural u većoj meri nego što je to bilo koja Nesbeova knjiga.

Za razliku od Utvare gde smo imali Huleove napuštanje policije, pa opet vraćanje. Ovde imamo njegov definitivni odlazak. Biće vam zanimljivo da vidite bivšeg Harija Hulea u jednoj sasvim novoj i neuobičajenoj ulozi. A takođe je zanimljiv i način na koji se izborio sa svojim starim porokom – alkoholizmom. Kao i uopšte ta jedna transformacija u odnosu na starog, disharmoničnog Harija Hulea. U ovom romanu će proći čitavih dvesto stranica dok se Hari Hule ne uključi u priču. Biće vam zanimljivo i to da vidite… Roman o Hariju Huleu u kojem se on pojavljuje tek negde na polovini romana.

Policija obrađuje temu koju i Ju Nesbe i njegov istražitelj najviše vole – serijske ubice. Ali ovaj put, na meti je sama policija. Ubistva policajaca naravno nisu ništa neobično ni u literaturi ni u filmu. Ju Nesbe u svojoj postavci ipak donosi mnogo toga novog. Tela policajaca se pojavljuju na mestima starih, nerasvetljenih zločina. Ginu uglavnom policajci koji su radili na tim nerasvetljenim zločinima, ili koji su već na neki način bili povezani sa tim slučajevima. Za istražiteljski tim koji je nekada vodio Hari Hule, a koji sada čine Katrin Brat, Beata Len, Bjern Holm i Stole Aune, postaje pravi izazov da otkriju motiv i način na koji ubica kojeg su mediji prozvali Koljač Policajaca, namamljuje žrtve. Kada istraga zapadne u ćorsokak, poklopiće se i okolnosti za veliki come back Harija Hulea.

Policija je police procedural u većoj meri nego što je to bilo koja Nesbeova knjiga. Pratimo rad policije na svim nivoima. A Nesbeova sklonost da u misteriju upliće i maglovite političke i finansijske centre moći, prisutna je i ovde. Autor se priklanja i onoj već dobro znanoj karakteristici skandinavskih krimića da se dotiču i socijalnih problema društva. Korupcija i politički makijavelizam su stvari na koje Nesbe ukazuje kroz ovaj roman.

Policija ima sve što jedan dobar triler treba da ima. Dobru postavku priče, dobro vođenu radnju, živopisne likove, dobro osmišljen zaplet i zaista neočekivane obrte. U ovome zadnjem Nesbe gotovo da je nadmašio i samog sebe. Autor nas, izbacujući uvek neke nove sumnjivce, sve vreme provocira da i sami razmišljamao i donosimo zaključke. Ali, koliko god se trudili, verujte, do samog kraja nećete moći da provalite ko je ubica. Način na koji Nesbe vodi priču, gradi misteriju i ubacuje autentične detalje, zaista su neverovatni. U krajnjem slučaju, sve ga je to i načinilo onim što je on danas – jedan od najvećih svetskih majstora krimi žanra.

Delo koje nimalo ne zaostaje za Sneškom, kojeg svi smatramo najkultnijim kada je u pitanju serijal o ovom legendarnom policijskom inspektoru iz Osla.

Treba istaći još jedan aspekt ove knjige: nasilje. Krvave scene su nešto što njega, generalno, razlikuje od evropskih i više čini sličnim američkim triler piscima. Ali, krvavi pirovi i scene nasilja u Policiji čak dominiraju i u odnosu na većinu njegovih prethodnih knjiga. Naravno, nasilje je ovde u službi jezovitosti priče, a ne neke svoje samopromocije, kako bi to možda neki dušebrižnici mogli pomisliti. Nasilje je u sklopu one univerzalne poruke, koju Nesbe pokušava da predoči svojim delima. Poruke o tome u kakvom bolesnom i nebezbednom svetu živimo.

Policija

Ju Nesbe

Izdavač: Laguna

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *