KO NAĐE – NJEGOVO – Stiven King / Kada čitalac postane manijak

Ko nađe – njegovo je drugi roman planirane trilogije, koja je započela sa romanom Gospodin Mercedes. Ovu trilogiju spajaju tri nesvakidašnja lika: Bil Hodžis, penzionisani policijski detektiv, Holi Gibni, vremešna sekretarica u agenciji koju je Hodžis pokrenuo, i Džerom Robinson, mladi crnac koji im pomaže u istragama. Dok se ovaj trio u Gospodinu Mercedesu suočavao sa masovnim ubicom koji u automobilu marke mercedes gazi ljude, u Ko nađe – njegovo pratimo jednu sasvim drugu priču.

Kod Stivena Kinga nema puno mudrovanja, simbolike niti skrivenih značenja. Sve je podređeno njenom veličanstvu priči.

Priča kreće plagano, onako kako je to i karakteristično za Stivena Kinga. Dok ne dođemo do našeg trija glavnih junaka, proći će gotovo sto stranica. Dotle, u sporom i temeljitom uvodu upoznajemo se sa višedecenijskom sudbinom neobjavljenih rukopisa Džona Rotstajna. Džon Rotstajn je pisac koji se proslavio trilogijom o književnom liku Džimiju Goldu, da bi iznenada, i na veliko nezadovoljstvo svoje publike, prestao da bilo šta objavljuje. Poremećeni i osvetnički nastrojeni čitalac Moris Belami jednog dana provaljuje u Rostajnovu kuću. Ubija pisca i krade iz sefa gotovinu i gomilu neobjavljenih rukopisa.

Moris krije novac i rukopise, ali završava u zatvoru zbog sasvim drugog zločina. Tek nekoliko decenija kasnije, sedamnaestogodišnji tinejdžer Pit Sobers pronalazi Morisovo zakopano blago. Bil Hodžis, Holi i Džerom tada stupaju na scenu kako bi sačuvali Pita i njegovu porodicu od jurnjave pomahnitalog Morisa, koji je posle trideset pet godina pušten iz zatvora.

Kod Stivena Kinga nema puno mudrovanja, simbolike niti skrivenih značenja. Sve je podređeno njenom veličanstvu priči. To je nešto zbog čega će ga sigurno uži umetnički krugovi večito potcenjivati, smatrati komercijalnim piscem, strogim radnikom zanata. Ali opet, sa druge strane, kada su u pitanju neodoljivost i nesvakidašnjost priče, misteriozni zapleti i uzbudljivi obrti – tu nema pisca koji bi Kingu mogao izaći na crtu.

I ovaj roman ima sve ono što smo navikli da nam King nudi. Preglednu, lako pratljivu, gotovo filmičnu priču. Za razliku od većine njegovih romana, u ovom se tenzija ne gradi na misteriji. Već od samog početka autor nam otkriva sve karte i mi vrlo dobro znamo ko je tu ko i šta pokušava. Tenzija se upravo gradi na tim činjenicama koje su nama kao čitaocima razotkriveni, a kojih junaci knjige nisu svesni. Pa mi onda navijački pratimo svaki njihov korak. Ko nađe – njegovo, kao i prethodni Kingov roman, a prvi u ovoj trilogiji, karakteristični su po Kingovom nekarakterističnom odsustvu mistike i natprirodnih sila. U ovom romanu sve je realistično. Misterija se gradi na krimi zapletu. Klasičan triler. A prisutna je i tema pomračenja svesti, odnosno, opsednutosti slavnom ličnošću – kakvu nismo videli još od kultnog romana Mizeri. To održava onu karakteristični atmosferi jezovitosti, pa i dalje znamo da imamo posla sa Stivenom Kingom. A sam kraj je zanimljiv, jer ćemo dobiti poveznici sa Gospodinom Mercedesom,  sa jasnom naznakom da će se treća knjiga iz trilogije verovatno nadovezati na taj roman.

Razlog zašto Stiven King i posle toliko decenija uspešnog trajanja, i dalje ima tako vernu milionsku publiku širom sveta, leži u toj jednostavnosti sa kojom nam pripoveda tako čarobne i nesvakidašnje priče.

Ono što bih ja stavio kao zemerku romanu, ujedno je nešto što se pojavljuje kao hroničan problem u svim Kingovim romanima. Ta autorska opsednutost opisivanjem beznačajnih detalja. Ta statičnost sa kojom nas presporo uvodi u one glavne narativne tokove. Kingu prosto nekada treba isuviše stranica da bi se razmahao i rekao ono što je realno mogao da kaže na mnogo kraći način.

Naravno, ovo je subjektivni osećaj. Objektivna je činjenica ta da veštijeg pripovedača od njega nema. Razlog zašto Stiven King i posle toliko decenija uspešnog trajanja, i dalje ima tako vernu milionsku publiku širom sveta, leži u toj jednostavnosti sa kojom nam pripoveda tako čarobne i nesvakidašnje priče.

Ko nađe njegovo

Stiven King

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *