PET UGLOVA – Mario Vargas Ljosa / Novinarstvo koje diže ali i ruši diktature


Mario Vargas Ljosa je nekoga koga ne treba posebno predstavljati domaćoj publici. Istinska gromada svetske književnosti. Nobelovac. Najveći živi pisac Južne Amerike. Njegove Avanture nevaljale devojčice su bile najprodavanija knjiga u Srbiji u 2011. godini. A njegova ranija dela već decenijama nezaobilazna literatura za sve istinske ljubitelje književnosti. Da su mu pero i duh i dalje britki, iako je ušao u osmu deceniju života, dokazuje i najnoviji roman Pet uglova, koji zahvaljujući Laguni, dolazi u naše knjižare gotovo istovremeno kada i u autorovoj matičnoj državi Peruu.

Pet uglova su još jedan biser u tom nepreglednom nizu bisera najvećeg živog južnoameričkog majstora pisane reči.

Pozornica za ovaj roman je Peru devedesetih godina prošlog veka. Epoha diktatora Alberta Fuhimorija tokom koje haraju nasilje, politička nestabilnost, beskrajna korumpiranost državnog aparata i senzacionalističko novinarstvo. Zvuči li vam poznato? Kao Srbija devedesetih.

Sam naslov romana sjajno korespondira i sa samom radnjom, ali i sa simbolikom koja je tako prepoznatljiva za Ljosinu prozu, koja ga i čini tako univerzalnim piscem. Pet uglova je kvart Lime. Sam centar glavnog grada gde se susreću i presecaju pet velikih ulica. Ali i mesto na kojem nam autor prepliće pet različitih priča, o pet centralnih likova ove knjige. Supružnici Enrike i Marisa su pripadnici visokih slojeva društva. Oni su ucenjeni od strane Rolanda Gara, vlasnika jednog tabloida koji je u svom listu objavio jednu Enrikeovu kompromitujuću fotografiju. Advokat Lusijano i njegova žena Ćabela pomažu Enrikeu i Marisi da izađu iz blata žutog novinarstva u koje su upali. A principijelna i smela junakinja romantičnog imena Palčica – peti je lik koji zaokružuje ovu zaista moćnu i simboličnu priču.

Jednostavan početak i spora razrada radnje za koju bismo mogli reći da joj je glavna tema žuta štampa, brzo se preobražava u jednu uzbudljivu priču. Mi tu, kroz jedno ubistvo i nerazjašnjenu misteriju dobivamo i klasičan detektivski roman, ali i kroz upečatljivo opisane ljubavne scene dobijamo jednu vrhunski umetnički estetizovanu erotsku priču, kakvu nismo čitali još od Nabokova. U svim tim poigravanjima žanrovima i stilovima, Ljosa ostaje ono što je uvek bio – nenadmašan majstor pripovedanja. Kao što kralj Mida iz grčke mitologije sve što dotakne pretvara u blago, tako i Mario Vargas Ljosa, čega kod da se dotakne u svom pisanju on to pretvara u vrhunsku literaturu, u umetničko blago.

Od Ljose smo navikli da bude društveno angažovan pisac. Tako nam i Pet uglova pokazuju kako žuta štampa i novinarstvo skandala može biti oružje u rukama jednog diktatorskog režima, sredstvo za razračunavanje između korumpiranih političara i beskrupuloznih biznismena. Ali isto tako, koliko i novinarstvo može imati značajnu ulogu u borbi protiv diktature. Ljosin Peru je tipičan portret jednog južnoameričkog društva – duboko raslojenog na bogatu upravljačku manjinu i armiju sirotinjskih poslušnika. To je ekonosmki i politički nestabilno društvo u kojem caruju korpupcija, kriminal i bezperspektivnost.

Koliko god da je okupiran problemima društva, u centru svih Ljosinih interesovanja je taj mali i izgubljeni čovek, kojim na kraju manipulišu svi, pa i društvo.

Ljosa nas upozorava na licemerje i cinizam upravljačke elite i ekonomskog establišmenta, ali i na dvostruki moral kada su u pitanju javni i privatni život. Pet uglova nas pozivaju na razmišljanje o tome koliko je bitna sloboda štampe i o tome kakve negativne posledice nastaju kada se novinarstvo izopačuje u senzacionalizam.

Neko je izračunao da je „čovek” reč koja se najčešće pojavljuje u knjigama Danila Kiša. S obzirom da je prilikom posete Srbiji Ljosa izjavio da voli Kiša, čovek kao pojedinac je nedvosmileno centar i celokupne Ljosine proze. To vidimo i u romanu Pet uglova. Koliko god da je okupiran problemima društva, u centru svih Ljosinih interesovanja je taj mali i izgubljeni čovek, kojim na kraju manipulišu svi, pa i društvo. Ovaj roman je vrhunska oda ljudskoj individualnosti – odavanje priznanja toj najvećoj božanstvenosti unutar ljudske prirode.

Kao što kralj Mida iz grčke mitologije sve što dotakne pretvara u blago, tako i Mario Vargas Ljosa, čega kod da se dotakne u svom pisanju on to pretvara u vrhunsku literaturu, u umetničko blago.

Pet uglova su još jedan biser u tom nepreglednom nizu bisera najvećeg živog južnoameričkog majstora pisane reči.

Pet uglova

Mario Vargas Ljosa

Izdavač: Laguna

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *