BELEG NA DUŠI – Marija Gojković / Kako stati na put porodičnom nasilju

Na samom kraju romana piše nešto što bismo mi hteli spomenuti pri samom vrhu ovog teksta, jer je od izuzetne važnosti: „Porodično nasilje je narušavanje fizičkog, psihičkog i emocionalnog zdravlja jednog od partnera u vezi ili braku. Najrasprostranjeniji oblik koji je i najteže prepoznati jeste psihičko nasilje.“

Beleg na duši priča nam priču jedne mlade devojke, koja je upravo ovo doživela i jedva smogla snage da prekine taj mučni odnos, ali problemi čak i nakon toga nisu prestali.

Zato je ova knjiga jedno veliko upozorenje: za tinejdžerke, da ne veruju svakoj slatkoj priči, da izbegavaju sumnjiva društva, da se obrate za pomoć svojoj porodici ako upadnu u nevolju, da ne budu povodljive.

Tasija je imala srećno detinjstvo, bila je obasipana pažnjom i ljubavlju. Ali nakon smrti njenog oca, sa majkom se iz malog mesta seli u Beograd i tu počinju njene mladalačke muke: loš odnos i nerazumevanje sa majkom, loše društvo, drugarice i noćni provodi koji su sve samo ne pristojni… Ipak, ona odoleva raznim izazovima i nemoralnim ponudama, što ne znači da je sve to što vidi oko sebe ne pogađa.

Sve do momenta kada upoznaje Nemanju, koji svojom pažnjom i zaštitničkim stavom ne uspe da osvoji njeno srce. On je vrlo imućan, bogat i moćan, ali Tasiju nije to privuklo. Čak naprotiv, uopšte se nije snalazila u tom njegovom svetu.

Iako je bilo nekih naznaka da je on čudan i imao je par puta zabrinjavajućih promena raspoloženja, Tasija je prelazila preko toga jer je bila očarana, zaljubljena i željna mirnog i srećnog života. Zato se ubrzo i udala za njega.

Tu nevolje počinju – on se potpuno menja, a ona, igrom slučaja ali i zahvaljujući anonimnom pismu upozorenja, polako shvata koliko je njen muž nastran, bolestan, okrutan i hladan, proračunat.

Ono što deluje neverovatno jeste da i pored svih tih vrlo očiglednih znakova, a kasnije i saznanja i njegovih priznanja da je učinio neke loše stvari, Tasija ipak ostaje sa njim i u svojoj glavi ga pravda i potiskuje nesreću, pravdajući svoj izbor velikom ljubavlju i privrženošću.

Dok čitamo, pitamo se da li je moguće da je toliko naivna, da li danas zaista postoje žene i devojke koje bi prelazile preko takvih stvari. I nažalost, ima ih.

Zato je ova knjiga jedno veliko upozorenje: za tinejdžerke, da ne veruju svakoj slatkoj priči, da izbegavaju sumnjiva društva, da se obrate za pomoć svojoj porodici ako upadnu u nevolju, da ne budu povodljive. Zatim roditeljima, da osluškuju potrebe svoje dece, da ih ne kinje za svaku grešku jer će se zatvoriti u sebe, već da podrškom i otvorenim razgovorima pomognu svojoj deci.

I za sve nas: da verujemo svom unutrašnjem osećaju. Zato što je i u ovom romanu pokazano da je Tasija naslućivala nešto pre svih loših događaja, ali je svoj unutrašnji glas ignorisala.

Ono što ne možete očekivati u ovoj knjizi jeste nepredvidljivost, i to će možda biti problem onima koji vole takav razvoj događaja. Naime, autorka je određenim rečenicama već na početku nagoveštavala da Nemanja nije ono za šta se predstavlja.

Takođe, na prvim stranicama romana, može vam se učiniti da je pisan stilom tinejdžerke koja upisuje svoje misli u lični dnevnik – ima dosta preispitivanja, pitanja, sumnji izraženih kroz Tasijina razmišljanja.

Porodično nasilje je narušavanje fizičkog, psihičkog i emocionalnog zdravlja jednog od partnera u vezi ili braku. Najrasprostranjeniji oblik koji je i najteže prepoznati jeste psihičko nasilje.

Kanije se to menja i radnja počinje da se razvija.

Kraj je ostao nedorečen, što je dobar potez autorke – iako deluje kao tragičan kraj (nećemo vam otkriti kako se završava), nama ostaje da se pitamo da li je Tasija ipak uspela da se izvuče, šta je rešila ili je izgubila snagu u svojoj borbi i pokušajima da se otrgne iz kandži, u tom trenutku, bivšeg muža.

Marija Gojković, autorka ovog romana, rođena je 1983. godine u Beogradu. Piše pesme i priče, autor je kviza za decu, scenarija za humorističku seriju, više pesama za poznate izvođače.

Njen prvi roman, Prodata, objavljen je dosad u tri izdanja, a takođe je za njega dobila i nagradu Beogradski pobednik za najčitaniju knjigu 2012. i 2013. godine.

Beleg na duši

Marija Gojković

Izdavač: EvroBook

Beograd, 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *