DEVOJKA IZ VOZA – Pola Hokins / Napeti triler o otuđenosti i manipulaciji

(Naslovna fotografija: Photo by DreamWorks Pictures)

Devojka iz voza je bila jedna od najčitanijih knjiga u svetu tokom 2015. godine. Samo u prvoj polovini te godine prodato je dva miliona primeraka. A nedavno je počeo da se prikazuje i film zasnovan na ovom trileru kojeg mnogi upoređuju sa Gone Girl (Iščezla), dok za Polu Hokins kažu da je nova Džilijan Flin. Uspeh je tim veći, ako imamo uvidu da je Devojka iz voza prvi roman ove britanske autorke.

Devojka iz voza nije samo vrhunski napeti krimić, već i višeslojna psihološka studija o otuđenosti i manipulaciji.Iako debitantkinja, Pola Hokins (1972.) je imala prilike da brusi svoje pero kao novinarka u londonskom The Times. Ona je takođe uporedo studirala političke nauke, ekonomiju i filozofiju, i to u tri različita univerzitetska grada – Oksford, Brisel i Pariz. Tako da ne treba da nas čudi velika stilizovanost i izgrađenost njene proze.

Pola Hokins nas polako uvodi u priču, dugo nam ne otkrivajući stvarni krimi zaplet. Glavna junakinja i pripovedač, Rejčel, psihički je nastabilna tridesetogodišnja žena kojoj polako počinju da tonu sve životne lađe. Muž ju je ostavio zbog druge, dobila je otkaz na poslu, pa utehu počinje da traži u besomučnom opijanju alkoholom. Najbizarnija stvar koju ona radi je svakodnevno putovanje vozom do jednog londonskog predgrađa. To radi mesecima kako bi se pred svojom cimerkom pretvarala da još uvek ima posao, kako bi održavala privid normalnosti u svom životu. Pruga prolazi neposredno pored njene nekadašnje kuće u kojoj njen muž živi život sa novom ženom i detetom.

Dok putuje vozom svako jutro Rejčel gleda sve to kroz prozor. A takođe, gleda još jedan prizor. Gleda jedan par, muškarca i devojku, čiji su joj identiteti nepoznati, a čiji idilični životi je takođe bolno podsećaju na sve to što ona nema. Ona čak ide toliko daleko da u svojoj mašti daje imena ovom paru, koji kroz prozor voza njoj deluje tako skladno. Sve se menja kada nepoznata devojka jednog jutra prestaje da se pojavljuje pred njenim vidokrugom. Kada Rečel sazna da je nestala devojku o kojoj pišu svi mediji i za kojom policija traga, upravo ta devojka koju je ona redovno viđala iz voza. Vraćajući u glavi film o ovom paru, Rejčel shvata da je u stvari bilo jako čudnih stvari koje je ona videla uvezi njih, da stvar uopšte nije bila tako idilična kako se činila. Tako počinje misterija čija će napetost rasti do samog kraja. Neočekivani zaplet koji će vas ostaviti bez daha.

Zadivljujuće je kako Pola Hokins, paralalno sa tom misterijom koju besprekerno gradi oko svoje glavne junakinje, odlično drži u rukama i sve ostale konce romana. Devojka iz voza nije samo vrhunski napeti krimić, već i višeslojna psihološka studija o otuđenosti i manipulaciji. Rejčel nije jedini pripovedač u romanu. Pojavljuju se još dva. Hladno proračunata Ana i Megan – misteriozna devojka koja je nestala. Mi u stvari tu pratimo i vremenski različite tokove. Poglavlja u kojima nam se Megan obraća je zapravo prošlost, njen glas pre nestanka.

Pomračenje svesti je centralna tema Pole Hokins.

Devojka iz voza je obojena tom nekom hičkokovski mračnom atmosferom. To je još nešto sa čime bismo Polu Hokins mogli uporediti sa Džilijen Flin. Pomračenje svesti je centralna tema Pole Hokins. Psihičke smetnje sa kojima se nosi glavna junakinja Rejčel su veoma hrabro predstavljene. Naročito tu treba istaći Rejčelinu borbu sa alkoholom. Alkoholizam je jedan od najbitnijih socijalnih i društvenih problema na koji nas autorka upućuje. I uopšte, frapantan je način na koji nas autorka duboko uvlači u psihološki svet svojih junaka.

Devojka iz voza je mračna i uznemirujuća priča o otuđenosti. Knjiga koja će vas duboko potresti. Knjiga koja je zaista kvalitetna. Jedva čekamo i film, čija je glumačka ekipa takođe obećavajuća.

Devojka iz voza

Pola Hokins

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *