ČUVAR VATRE – Dejan Manojlović / Plamen slobode koju još uvek nismo dosanjali

Čuvar vatre je debitantski roman Dejana Manojlovića. Beogradskog pisca rođenog 1978., koji u svojoj biografiji ima predivan spoj snage duha i tela. Nekadašnji vrhunski sportista koji je bio državni prvak u četvercu sa kormilarom, a takođe i bivši gimnazijski profesor.

Plamen o kojem govori ova knjiga je plamen one slobode i demokratije koju još uvek nismo dosanjali.

Čuvar vatre je roman koji je svakako trebao današnjoj bezperspektivnoj Srbiji, koja je na pola tranzicionog puta do ostvarivanja svog evropskog sna. Srbiji koja sve više izgleda kao neki čardak ni na nebu ni na zemlji. Zemlji koja je došla do tačke razočarenja kada sami sebi kažemo da nam možda ipak nikada ni neće biti bolje. Ovaj roman nam je potreban kako bismo se ponovo vratili u vreme kada naši snovi još nisu bili iznevereni, kada smo istinski verovali u u to da možemo promeniti svet.

Čuvar vatre nas vraća u devedesete godine prošlog veka. U vreme Miloševićevog režima. Glavni junak Nikola je, kao student, aktivni učesnik građanskih i studentskih protesta. Njegov rođeni brat je bio optužen za pripadnost grupi koja je planirala nasilno rušenje vlasti, pa je zbog toga morao i da emigrira iz zemlje. Zato je čitava porodica na neki način obeležena, pod prismotrom državnih organa bezbednosti. Nikolin lični svet, tek započeta romansa sa Jovanom, njegova opsednutost muzikom, svakodnevno okupljanje sa prijateljima iz kraja na samoproglašenoj slobodnoj teritoriji kraj ušća Save u Dunav, kao i talas građanskih demonstracija kao jedan širi društveni kontekst priče – glavni su protagonisti ove knjige.

Naizgled, veoma jednostavan autorski koncept. Ono na čemu bi se možda moglo prigovoriti je upravo nedostatak tog nekog malo ozbiljnijeg zapleta. Većeg prepuštanja samoj radnji, odnosno priči. Naravno, ovaj prigovor samo donekle ima smisla. Dejan Manojlović zna šta radi. Možda nas zakida na jednom, ali nam zato otvara neke sasvim nove perspektive. Suočava nas sa epohom specifičnoj po mnogo čemu i za našu zemlju i za sve naše živote. I jako dobro to radi, i pored činjenice da mu je ova knjiga prvenac.

Upravo u toj slici epohe, ja vidim i najjaču stranu ove knjige. Slična sam generacija kao i autor, pa jako dobro pamtim to vreme. Ne sećam se da sam pročitao knjigu nekog domaćeg autora, čija bi radnja dešavanja bila smeštene u devedeseta, a koja bi mi u tolikoj meri aktivirala uspomene na to vreme. Manojlovićeve devedesete su nostalgične, podsećaju nas na mladost, na snove o svetu tada kada su nam granice bile zatvorene. Ali u isto vreme, Manojlovićeve devedesete su i otrežnjujuće. Vraćaju nas u mučnu sadašnjost, podsećaju nas na mnogobrojne propuštene šanse, na to šta znači biti istinski razočaran.

Iako sve sve vreme, i direktno i indirektno bavi epohom, u romanu se ne zanemaruju ni lične sudbine junaka. Suočavamo se i sa duhom jednog vanvremenskog Beograda. Naročito sa dve moćne reke, sa Savom i Dunavom koje očigledno imaju veliku simboliku i za samog autora. Ne smemo zaboraviti ni na muziku koja ima značajno mestu u romanu. A ja bih posebno pohvalio reference na Madredeuš i portugalski fado – koji predstavljaju značajni muzički pravac u umetničkom i kulturološkom sazrevanju mnogih od nas.

Čuvar vatre je roman koji je svakako trebao današnjoj bezperspektivnoj Srbiji, koja je na pola tranzicionog puta do ostvarivanja svog evropskog sna.

Ovo definitivno nije štivo lako za čitanje. Knjiga je, da tako kažemo, retroaktivna – zahteva naš puni intelektualni angažman i filozofsko promišljanje. Ali, to bi valjda i trebalo da čini jednu knjigu pravom knjigom u onom najdubljem smislu.

Kao što smo rekli i na samom početku, čuvari vatre su danas potrebniji možda više nego ikada. Plamen o kojem govori ova knjiga je plamen one slobode i demokratije koju još uvek nismo dosanjali. Taj plamen, tu štafetu, moramo neprestano nositi.

Čuvar vatre

Dejan manojlović

Izdavač: Laguna

Bepgrad, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *