SLAVUJ NAD PIRINEJIMA – Kristin Hana / Da li je moguće ostati čovek u ratu?


Drugi svetski rat, Francuska, jedna porodica – dve sestre i otac i njihovi životi. Nacisti koji zauzimaju čitavu Francusku, Jevreji koji su prognani u logore, mučeni, ubijani… Francuski Pokret otpora. Hrabri Slavuj.

Ovo je priča o Izabel i Vjan, dve sestre potpuno različitih karaktera.

Slavuj nad Pirinejima je jedna teška, ali jaka i upečatljiva ljubavna i porodična priča. Ljudska priča i podsetnik na stvari koje se događaju u svakom ratu – na bedu, bol, smrt nevinih, dece. Podsetnik, da ne zaboravimo kakvo je to zlo.

Drugi svetski rat je počeo. Vjanin muž, Antoan, odlazi na ratište, a ona ostaje sama sa ćerkom Sofi. Živi u svojoj kući u malom francuskom selu Karivou i nastavnica je u obližnjoj školi.

Izabel je mlađa sestra, nemirnog duha, nekoliko puta izbacivana iz škole, plahovita… a u stvari, samo željna ljubavi i pažnje najbližih, i u strahu od ponovnog odbacivanja.

Njihov otac ih je napustio kada su bile male, ne želeći da se brine o njima nakon što im je majka preminula od raka. Sa tim gubitkom se svako nosio kako je umeo u tom trenutku – otac, koji se jako promenio došavši iz prethodnog rata, odao se alkoholu, posebno nakon ženine smrti. Vjan je utehu i spas pronašla u ljubavi prema Antoanu, koji ju je čuvao, štitio i voleo. Izabel je ostala željna ljubavi i pravila je razne nestašluke upravo da bi skrenula pažnju na sebe.

Kada je otpočeo rat, Vjan je bila prinuđena da svoju kuću ustupi Nemcima, da sa njima deli svoj dom. Ona je majka, kojoj je dobrobit svog deteta na prvom mestu. Hrane ima sve manje, oskudica je harala domovima… Njena najbolja prijateljica iz detinjstva će biti odvedena u logor jer je Jevrejka. Kako sve to preživeti sam? Gde postaviti granicu – da li se sme pružiti pomoć onima koji su „obeleženi“ u tim opasnim vremenima?

Kako živeti sa neprijateljem u istoj kući? Na koji način ga gledati i tumačiti njegove postupke..?

Da li je moguće da i neprijatelj zapravo bude ljudsko biće, dobar, pošten čovek? Koji, s druge strane, ruši vašu zemlju?

Izabel je buntovnik koji odlučuje da se priključi Pokretu otpora, da pomaže što više u oslobađanju Francuske, iako je krhka, mlada žena, koja svakodnevno rizikuje svoj život spasavajući druge. Uz to se i zaljubljuje u Gaetona, mladog idealistu koji je takođe deo Pokreta.

Da li je uopšte ljubav u ratu moguća, da li se taj luksuz može priuštiti u danima kada ne znamo hoćemo li se sledećeg jutra probuditi?

Obe sestre će morati da se suoče sa raznim, vrlo opasnim situacijama, da se suoče sa samima sobom, da prelome i donesu teške odluke.

Šta je junaštvo u ratu? Prilagoditi se i žrtvovati zarad drugih dragih ljudi ili prkosno odbijajući bilo šta što ima veze sa Nemcima? I da li je moguće ne izgubiti sebe u sveopštem užasu?

Odgovor se može možda naslutiti iz ovog citata iz knjige:

Traži pomoć kad ti treba i pomozi drugome kad možeš. Mislim da je to način da služimo Bogu – i jedni drugima i samima sebi – u ovako teškim vremenima.

Takođe i ovaj citat:

„Rane zaceljuju. Ljubav traje. Mi ostajemo.“

Slavuj nad Pirinejima je jedna teška, ali jaka i upečatljiva ljubavna i porodična priča. Ljudska priča i podsetnik na stvari koje se događaju u svakom ratu – na bedu, bol, smrt nevinih, dece. Podsetnik, da ne zaboravimo kakvo je to zlo.

Ova knjiga, iako je malo obimnija, nateraće vas da ne prestajete da je čitate. Uvlači vas u svoj svet, saživećete se sa sestrama iz romana, patiti i voleti sa njima. A vrlo je verovatno da ćete danima nakon što je pročitate i dalje razmišljati o svemu. O životu.

Na kraju, šta je najvažnije? Autorka nam poručuje:

Ljubav. To je početak i kraj svega, tavanica i ono između.“

Kristin Hana, autorka ovog romana je rođena 1960. godine u Južnoj Kaliforniji, a u svojoj osmoj godini se preselila sa porodicom u državu Vašington. Napisala je više od dvadeset knjiga, dobila nekoliko književnih nagrada, a njeni romani su na listi najprodavanijih knjiga.

Slavuj nad Pirinejima je bestseler Njujork Tajmsa, a takođe su otkupljena i prava za ekranizaciju ovog romana.

Slavuj nad pirinejima

Kristin Hana

Izdavač: EvroBook

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *