UBISTVO U KAPETAN MIŠINOJ – Nenad Novak Stefanović / Šerlok Holms jugoslovenske kraljevske epohe


Poslednjih godinu do dve dana, kod nas je, od strane domaćih pisaca, objavljeno možda više krimića nego u poslednjih deset godina. Ovo je u skladu i sa svetskim trendom, pošto su kriminalistički romani najčitaniji žanr. I to, naravno, ne od skora. Setimo se ko je i dalje najprodavaniji pisac svih vremena (Agata Kristi).

Upravo u ovako sjajno izgrađenom atmosferičnom Beogradu, u kojem nam autor za svaku ulicu, zgradu ili objekat ima neku zanimljivu priču – odvija se i onaj glavni narativni pravac o istrazi ubistva Olge Ščedrine.

Praćenje ovakvih tendova je pozitivno za našu literaturu. Time i našu zemlju smeštamo na svetsku mapu ovog žanra, koji iskreno i nema baš neku bogatu tradiciju na ovim prostorima (izuzev Hrvatske). Time omogućujemo ljudima da kupuju i domaće autore, koji ništa manje od stranih autora nisu spretni u kreiranju misterija i dobrih zapleta. Naročito smo, kada je reč o knjizi Ubistvo u Kapetan Mišinoj, u stanju da vidimo sav autorski raskoš i talenat.

Nenad Novak Stefanović, Politikin novinar, publicista i putopisac, neko je ko je na našoj knjževnoj sceni sa velikim uspehom prisutan već decenijama. Njegove knjige su prevođene na više svetskih jezika. Ubistvo u Kapetan Mišinoj je iskorak prema tom najpopularnijem žanru na svetu. Iskorak koji je hrabar. I koji, na primeru Nenada Novaka Stefanovića, dokazuje da autor može zadržati sav svoj umetnički izraz i u strogo kontrolisanim žanrovskim kalupima.

Paralelno sa osnovnom pričom o istrazi ubistva bogate ruske emigrantkinje Olge Ščedrine, mi se u ovom višeslojnom romanu suočavamo i sa epohom, sa društveno-političkom stvarnoću Beograda dvadesetih godina 20. veka, sa jednim napredovanjem prestonice i u arhitektonsko-planskom smislu. I u svim tim segmentima svoje knjige, autor postiže savršeni balans.

Glavni junak Krsta Pavlović je mladi islednik beogradske policije, kojeg zovu Kandilo, jer je takođe bio polaznik i Bogoslovije. On je tek završio Policijsku akademiju, i to u klasi Arčibalda Rajsa – čuvenog švajcarskog forenzičera i humanitarca, koji je bio utemeljitelj srpske kriminologije i forenzike. Rekli smo već da je ovo roman epohe. Radnja je smeštena u Beograd, 1924. godine. Grad koji je toliko propatio u prethodnom ratu, na početku je svog zlatnog doba, kada će u svakom smislu izrasti u glavnu metropolu Balkana. Nagli rast i širenje Beograda, privuće ljude iz svih krajeva tadašnje Kraljevine SHS, ali i iz sveta. Prestonica novih mogućnosti biće privlačna i za mnoge strance. Naročito za Ruse, koji će tada masovno bežati od građanskog rata i Oktobarske revolucije koja je opustošila njihovu zemlju.

Upravo u ovako sjajno izgrađenom atmosferičnom Beogradu, u kojem nam autor za svaku ulicu, zgradu ili objekat ima neku zanimljivu priču – odvija se i onaj glavni narativni pravac o istrazi ubistva Olge Ščedrine. Ona je pronađena mrtva, okrenuta naglavačke, u šupljem stubu jedne zgrade koja se gradila. Svi tragovi su ukazivali na samoubistvo, ali isledniku Krsti Pavloviću je od početka sve to delovalo sumnjivo.

Upravo ta višeslojnost, autorova sposobnost da nam priča i neke priče van samog žanra – čine da ova knjiga ima ono nešto andrićevsko u sebi.

Uprkos volji svojih nadređenih koji su opstajali u uverenju da je reč o samoubistvu, Krsta vodi svoju istragu koja će ga odvesti u neslućene pravce. Susrešće se sa tajnama mnogobrojne ruske emigracije u Beogradu, sa sukobom crvenih i belih, sa dijamantima carske porodice Romanov, sa nizom rebusa i simbola čije bi dešifrovanje značilo i odgonetanje zločina… Ukratko, jedna vraški dobro osmišljena i vođena misterija.

Oni najtvrdokorniji fanovi kriminalističkog žanra će možda imati primedbu da se i još veći fokus trebao staviti na samu misteriju, odnosno istragu. Ali po meni, ova primedba nije legitimna. Upravo ta višeslojnost, autorova sposobnost da nam priča i neke priče van samog žanra – čine da ova knjiga ima ono nešto andrićevsko u sebi.

Postoje sa autorove strane neki signali da će Krsta Pavlović možda prerasti i u serijskog junaka, o kojem tek treba da bude napisano još knjiga. Ako je to tačno, možemo samo da se radujemo. I da se nadamo da ćemo u Krsti Pavloviću dobiti Šerloka Holmsa jugoslovenske kraljevske epohe. Ovaj lik ima sve potencijale za tako nešto.

Ubistvo u kapetan Mišinoj

Nenad Novak Stefanović

Izdavač: Laguna

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *