CRNA KNJIGA KORPORACIJA – Klaus Verner-Lobo, Hans Vajs / Biblija antiglobalizma


Autori ove knjige su Majkl Murovi nemačkog govornog područja. Klaus Verner-Lobo i Hans Vajs su austrijski novinari. Obojica žive u Beču i bave se istraživačkim novinarstvom. Iako smo rekli da su njih dvojica antiglobalistički kraljevi nemačkog govornog područja, njihov rad je naravno globalan, fokus njihovog istraživanje je čitav svet. Oni se bave raskrinkavanjem mahinacija najvećih svetskih korporacija.

Ovo je knjiga koja će vam otvoriti oči. Ispričati mračnu priču koja se krije gotovo iza svakog proizvoda kojeg možete kupiti u supermarketu, butiku ili apoteci.

Za pisanje Crne knjige korporacija, sem naravno znanja i veština iz raznih ekonomskih oblasti, ono čega je najviše trebalo je hrabrost. Autori su išli čak dotle da su se medicinskim klinikama iz mnogoljudnih i siromašnih gradova Indije, lažno predstavljali kao predstavnici velikih farmaceutskih kompanija. Nudili bi im velike pare za dopuštenje da se nad njihovim pacijentima vrše istraživanja još uvek nedovoljno proverenih lekova. Šta mislite, da li su lekari prihvatili ovo iskušenje? Koju god industrijsku oblast da su istraživali, Verner-Lobo i Vajs su se susretali sa nepojmljivom gramzivošću. Sa profitom kao jedinim pokretačem svega. Velike korporacije imaju samo jedan cilj – da zarade što više novca. Cena ostvarivanja ovog cilja jesu nehumani radni uslovi, nepoštovanje etičkih principa i uništavanje životne sredine.

Nabujalu moć velikih korporacija, njihovu novonastalu ulogu u krojenju života svakog pojedinca i održavanje jedne moralne ambvivalentnosti kad je čovečanstvo kao celina u pitanju, i sam Noam Čomski je nazvao „korporacijski fašizam“. Multinacionalne korporacije danas kontrolišu gotovo sve što je bitno za egzistenciju svakog čoveka: resurse, zemlju, trgovinu, proizvodnju, rat, medicinu, informaciju, hranu, saobraćaj, vodu, sport, zabavu… Od neoliberalizma kao globalnog procesa, najviše koristi su imale globalne korporacije. To su stecišta najvećeg profita. Mnoge korporacije danas imaju moć i bogatstvo veće nego mnoge suverene države. Dvesta najbogatijih korporacija (zajedno sa 8 najbogatijih država, koje su uglavnom sedišta ovih korporacija), ekonomski je moćnije od ostatka sveta. Tih dvestotinjak korporacija kontroliše najveći deo tržišta gotovo svega, a interes profita ih čini toliko monopolistički zgusnutim i isprepletanim, da se kroz upravne odbore i bordove, na kraju, najveći deo kolača sliva u najmanji mogući broj ruku.

Crna knjiga korporacija nam jasno pokazuje da vrednosti koje je uspostavio korporatizam i nisu nikakva vrednost. To je svet koji sve više tone u moralnu ambvivalentnost, to je svet profita u kojem je sve, pa i čovek, roba koju nekome treba prodati.

Autori se pitaju da li je to ta transparentnost u poslovanju koja svima daje jednaku šansu u biznisu? Jedan od podataka iznetih u knjizi je i da 500 najpoznatijih i najbogatijih korporacija zapošljava svega 1,25 odsto svetske radne snage. Kako bi još više uštedele na proizvodnji a pojačale profit, velike korporacije svoja proizvodna sedišta izmeštaju iz svojih bogatih država u zemlje Trećeg sveta. Tamo će radnici da rade za plate koje bi zapadnjaku bile smešne, a ni sva kozmetička ulepšavanja i prividna socijalna ulaganja kompanija u lokalnu sredinu – neće zatrti žalosnu istinu o krajnjoj nehumanosti uslova rada i nečasnim motivima poslodavca.

Crna knjiga korporacija nam jasno pokazuje da vrednosti koje je uspostavio korporatizam i nisu nikakva vrednost. To je svet koji sve više tone u moralnu ambvivalentnost, to je svet profita u kojem je sve, pa i čovek, roba koju nekome treba prodati. E, upravo je to najveći problem. Iz te činjenice kreće sunovrat, početak uništenja. Otvoreni juriš korporacija na resurse i gomilanje profita, gurnuli su u stranu svest o društvenoj odgovornosti, proizvodeći zastrašujući nemoral.

Multinacionalne korporacije danas kontrolišu gotovo sve što je bitno za egzistenciju svakog čoveka: resurse, zemlju, trgovinu, proizvodnju, rat, medicinu, informaciju, hranu, saobraćaj, vodu, sport, zabavu…

Čitav drugi deo knjige autori su pretvorili u pravu jednu enciklopediju gde su pobrojana sva zla počinjena od strane velikih korporacija. Abecednim redom, od Amazona i Adidasa, pa preko Bajera, Najkia i sve do Šela. Preko sto najvećih svetskih korporacija je pobrojano, pokazana vrednost kapitala sa kojima raspolažu i zarade na godišnjem nivou. Evidentirane su sve optužbe sa kojima su se suočili kada su u pitanju kršenje zakona, nepoštovanje radničkih prava i zagađenja životne sredine. Autori nam otkivaju perfidne i neverovatno lukave metode kojima veliki ekonomski igrači posezaju kako bi izbegavali porez , varali države i stanovništvo.

Proverite zašto je Crna knjiga korporacija prozvana biblijom antiglobalizma. Ovo je knjiga koja će vam otvoriti oči. Ispričati mračnu priču koja se krije gotovo iza svakog proizvoda kojeg možete kupiti u supermarketu, butiku ili apoteci.

Crna knjiga korporacija

Klaus Verner-Lobo, Hans Vajs

Izdavač: Laguna

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *