ČETRDESET DANA – Uroš Timić / Triler o natprirodnom i onostranom

Uroš Timić (1991.) je mladi pisac iz Smedereva koji je već imao prilike da se afirmiše i prikaže domaćoj publici. Do sada je već imao jedan izdat roman i više objavljenih i nagrađivanih kraćih priča. Njegov prvi roman Osmi život, jedan je od tri pobednička rukopisa na književnom konkursu Literarni onlajn inkubator iz 2013. Taj njegov roman bio je pionirski poduhvat domaće književnosti, jer je autor u njemu, na jedan vrlo neobičan način, objedinio fantastiku, triler, mistery i psiho-triler u priču o mladiću koji doživljava tkzv. paralizu sna. Sve to nije moglo proći nezapaženo i kod jednog od najvećih domaćih izdavača, Lagune, koja se prihvatila poduhvata da objavi ovo delo.

Uroš Timić je jedna posve osvežavajuća i prijatna pojava u domaćoj književnosti.

Urošev novi roman Četrdeset dana nastavlja tim putem koji je utaban u Osmom životu. A to su natprirodno i onostrano kao glavne teme, uz jedan inovativan autorski pristup, originalan pripovedački ton. Četrdeset dana je roman koji ima fragmentarnu narativnu strukturu. Glavnu priču o junaku Stefanu prate još dve priče: o dečaku Pavlu i o starcu Todoru. Ove tri paralelene priče, uz dodatak još epizodnih događaja i junaka, svaka na svoj način i iz svoje perspektive, nude jedno drugačije iskustvo i objašnjenje kada je smrt u pitanju.

Uroš TimićUroš Timić ovu svoju priču smešta naravno u domaći milje, uz domaće likove, ali je ta njegova fiktivna ruralna Srbija nadopunjena i fiktivnim toponimima. Tako imamo „Nesvakidašnje selo” koje, kao i bajkoviti Markesov Makondo, obiluje nestvarnim likovima, viševekovnim porodičnim tajnama i natprirodnim događajima. S tim što Uroš Timić ne ide toliko u društvenu spoljašnjost, već svoj fokus usmerava na unutrašnji svet svojih junaka. Tako je recimo glavni junak Stefan mladić kojeg već na samom početku romana zadesi tragedija koja dodatno pojačava njegovo mračno stanje uma. Stefanov boravak u „Nesvakidašnjem selu” obeležen je njegovom ličnom borbom sa unutrašnjim demonima koji ga opsedaju. A niz misterioznih dešavanja koje on otkriva istražujući jedan istorijski događaj koji se u vreme rata odigrao u selu, dovešće ga na sam rub sumnje u stvarnost koja ga okružuje.

Druga da je tako nazovemo podpriča istražuje smrt na jedan mnogo direktniji način. Starac Todor je neko ko svoju smrt doživljava na neposredan način. On svoje umrlo telo, kao i sve ljude i događaje iz okruženja, najpre posmatra potpuno svesno. Zatim se njegovo vantelesno iskustvo proširuje u nešto što preispituje najveće pravoslavne i religijske dogme. Treća priča o dečaku Pavlu još je nekako i najprizemnija, ali kad je malo bolje sagledamo, vidimo da je i njen osnovni cilj duboko preispitivanje stvarnosti u kojoj živimo.

Urošev novi roman Četrdeset dana nastavlja tim putem koji je utaban u Osmom životu. A to su natprirodno i onostrano kao glavne teme, uz jedan inovativan autorski pristup, originalan pripovedački ton.

Ova tri specifična junaka, od kojih je Stefan narator, a Todor i Pavle su junaci opisani u trećem licu, bore se sa jednom mračnom silom za koju se čini da u potpunosti kontroliše njihovo selo. Ova priča je fino upakovana i složena na neveliki broj strana. Urošev jezik je jednostavan i razumljiv. Osnovni prigovor se može staviti na narativnu nit koja povezuje ove tri priče, kao i gomilu epizodnih dešavanja, a koja nisu baš uvek najjasnija. Pa će sigurno biti čitalaca koji će imati problema da shvate kompleksne odnose između likova, kao i smisao same radnje.

Sa druge strane, Četrdeset dana u potpunosti opravdava epitet religijski triler kojeg mu je sam autor dodelio. Iako tu ima dosta fantastike, izleta u onostrano i istraživanja fenomena astralnog putovanja, jasno je da nas autor suočava i sa nečim mnogo dubljim. Iza pitanja šta se dešava sa dušama umrlih, autor se trudi da nam, na jedan nepretenciozni način, provuče i najveća filozofsko-religijska pitanja koja se tiču naše egzistencije i smisla ljudskog postojanja. Uroš Timić je jedna posve osvežavajuća i prijatna pojava u domaćoj književnosti.

[yasr_overall_rating size=”medium”]

Sledeća dobra knjiga ocena

Uroš TimićUroš Timić

Četrdeset dana

Izdavač: Galaksijanis

Niš, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *