BUBAŠVABE – Ju Nesbe / Tajlandska avantura Harija Hulea

Bubašvabe su jedanaesta po redu knjiga Ju Nesbea, a deveta po redu iz serijala o Hariju Huleu, koju je Laguna objavila do sada. Treba napomenuti da kod nas romani iz serijala o Hariju Huleu nisu objavljivani hronološkim redosledom. Tako je recimo Slepi miš, prva Nesbeova knjiga u kojoj se pojavljuje taj neodoljivi norveški policajac, objavljena tek krajem prošle godine. A Bubašvabe, drugi roman iz tog serijala, u Norveškoj je objavljen još daleke 1998. godine.

Treba takođe napomenuti da to što niste imali prilike da dogodovštine inspektora Harija Hulea čitate hronološki, ne predstavlja nikakav problem. I pored nekolicine likova koji se ponavljaju, svaka knjiga iz tog serijala je priča za sebe. Čak će vam biti zanimljivo da posle mega-bestselera Sneško, vidite kako je Hari Hule izgledao na svojim počecima.

Retko da je ikoji strani pisac u protekloj deceniji, uspeo u Srbiji da doživi toliku slavu i kultni status, kao što je to slučaj sa ovim skandinavskim i svetskim kraljem krimića.

Radnja Bubašvaba je smeštena na Tajlandu. U Bangkoku, jednoj od svetskih prestonica sex-traffickinga, norveški ambasador je pronađen mrtav u jednom poznatom kupleraju. Naš poznati junak, viši inspektor Hari Hule, najbolji istražitelj Kriminalističke policije Osla je poslat u ovu daleku azijsku zemlju da reši misteriju. Njegova potraga će se kretati između mračnih uličica, opijumskih jazbina, go-go barova, budističkih hramova i poznatih sastajališta za turiste. Ono što Hari neće odmah shvatiti je to da je i on sam pion u političkoj igri. Kao problematičan policajac koji se bori sa sopstvenim demonima i zavisnostima, biće poslat na Tajland u samoubilačku misiju koja je unapred osuđena na neuspeh. Međutim, kako dublje bude razrešavao misteriju i suočavao se sa neverovatnim otkrićima, Hari Hule će ponovo sve iznenaditi.

Bubašvabe, kao i roman Slepi miš čija se radnja zbiva u Australiji, pripadaju toj epohi kada je Hari Hule svoje slučajeve rešavao u inostranstvu. Tek će sa trećom knjigom iz serijala, Nesbe da postavi svog junaka na ulice Osla . Snežna Norveška i Oslo će postati prepoznatljivi ambijenti uz koje će u stvari Hari Hule i da se proslavi. Tako da će vam sigurno biti zanimljivo i da vidite kako je to sve kod Harija Hulea izgledalo i pre Osla i Norveške.

Ovo je verovatno najslabija Nesbeova knjiga. Ne može se reći da ovaj roman nema zanimljivu radnju, intrigantnu priču i neočekivan rasplet. Ali, nešto ipak nedostaje. Nesbe ovde nije tako uverljiv.

Iako sam veliki poklonik uopšte krimi žanra, a naročito ovog norveškog velikana, moram priznati da se Bubašvabe meni nisu naročito svidele. Ovo je verovatno najslabija Nesbeova knjiga. Ne može se reći da ovaj roman nema zanimljivu radnju, intrigantnu priču i neočekivan rasplet. Ali, nešto ipak nedostaje. Nesbe ovde nije tako uverljiv. Prečesto je on sebi u ovom romanu dozvolio da ispusti pažnju čitalaca. A biti dosadan, to je najveći mogući greh koji jedan pisac može da počini prema svom čitaocu. Čini se da je svega toga i sam autor svestan. U jednom od svojih nedavnih intervjua, Ju Nesbe je rekao da kada iz sadašnje perspektive čita svoje rane romane iz serijala o Hariju Huleu (tu je prvenstveno mislio na Slepog miša i Bubašvabe) i sam uviđa koliko je na tim svojim počecima bio neuverljiv i traljav.

Iako nisu tog renomea niti kvaliteta kao njegovi kasniji romani, Bubašvabe se naravno mogu pročitati. Kao što se može svaki prosečan krimić. A ova knjiga, ovaj da tako kažemo blagi Nesbeov pad forme, svakako da neće uticati na sliku koju već imamo izgrađenu o njemu. Retko da je ikoji strani pisac u protekloj deceniji, uspeo u Srbiji da doživi toliku slavu i kultni status, kao što je to slučaj sa ovim skandinavskim i svetskim kraljem krimića.

Bubašvabe

Ju Nesbe

Izdavač: Laguna

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *