DAH ŽIVOTA – Pol Kalaniti / Lekar koji je opisao sopstvenu smrt

Pre nekoliko meseci smo pisali o ovoj knjizi. U međuvremenu, zahvaljujući agilnosti Lagune, ova autobiografska knjiga koja je i dalje u vrhu New York Times bestseler liste, prevedena je ekspresno i kod nas. Ne postoje reči kojima se može opisati Dah života. To je čarobna knjiga. Labudova pesma Pola Kalanitija nešto što će vas naterati da se duboko zamislite i nad vašim sopstvenim životima.

Dah života je neverovatno svedočanstvo o životu i smrti, o snazi i istrajnosti ljudskog duha.

Ova autobiografska knjiga doktora Pola Kalanitija počinje potresnim opisom trenutka kada se on prvi put suočio sa CT snimkom svojih obolelih pluća. Neurohirurg koji je u svojoj karijeri gledao bezbrojne CT snimke tuđih tumora i operisao ih, sada se suočava sa snimkom koji prikazuje rak kako u poodmakloj fazi proždire njegovo sopstveno telo. Nažalost, ova knjiga je objavljena posthumno, jer je Pol Kalaniti izgubio bitku sa teškom bolešću prošle godine.

Dah života je neverovatno svedočanstvo o životu i smrti, o snazi i istrajnosti ljudskog duha. Ova fantastična knjiga će vas naterati da se i sami zapitate šta život čini vrednim življenja ispred proždirućeg lica smrti. Iako piše o teškim i mučnim temama, ova knjiga je mudra i poučna. A Kalanitijev neopterećujući pripovedački glas, zanimljiv i topao ton kojim se obraća čitaocima, kao i mali broj stranica – osvojiće vas i naterati da se identifikujete sa njim.

Pre nego što se predao medicinskom pozivu i usko profilisovao specijalizacijom neurohirurgije, Pol Kalaniti je na Stenfordu stekao i diplome iz engleske književnosti i filozofije. Pisca i filozofa smo dobili pre lekara. Ali, s obzirom da je odlučio da piše o stvarima o kojima mnogi pisci izbegavaju neposredno da pišu – o ljudskoj patnji i smrti – svoju misiju Kalaniti nije mogao obaviti dok nije postao i lekar. A tek kada se i sam smrtno razboleo – tek tada je njegovo sagledavanje smrti postalo legitimno. Kao što Agata Kristi piše u Deset malih crnaca, „pravi sudija je samo onaj koji ima hrabrosti i sam sebi da presudi”. Tako i Kalanitiju retko ko može da izađe na crtu. Jer da bi opisao najveću tajnu ljudskog postojanja, on je žrtvovao ono najvrednije što je imao – sopstveni život.

Dah života je jedna od onih knjiga koja pravi razliku, koja nastavlja da živi i ne prestaje da inspiriše i čini mudrije nove i nove generacije čitalaca.

Vešto balansirajući onim delovima knjige u kojima opisuje svoju lekarsku praksu, kao i onim delovima u kojima je i sam postao pacijent, i mi smo sami u stanju da sa autorom delimo dva naizgled nespojiva iskustva. U jednom momentu je bio neurohirurg koji je operisao umiruće, a u sledećem momentu je i sam bio pacijent koji se grčevito bori za život. U jednom momentu je kao lekar morao da teši umiruće, a već u sledećem se i sam suočavao sa smrću. A na tu borbu sa smrću je bio suočen onda kada je uopšte nije očekivao. Uostalo, ko od nas bi mogao biti spreman za takvu borbu? Pol Kalaniti je stajao pred svojom Obećanom zemljom. Stajao je na najuzvišenijem brdu svog života, odakle mu se pružao pogled na njegov sopstveni Hanan. Sve je imao. Obećavajuću karijeru, voljenu suprugu, bebu na putu, novac, planove za budućnost. Rak je došao neočekivano i podlo. Rak je došao da mu sve to uzme, da ga ubije.

Najveća veličanstvenost Kalanitijeve proze leži u tome što on, i pored potresnih stvari o kojima piše, i pored tragedije sa kojom saosećamo, vešto izbegava da bude patetičan ili sentimentalan. I sam priznaje kako je često puta bio poput onog Tolstojevog stereotipa o lekarima. Kako je pacijent često bio samo hrpa mesa, krvnih žila i kostiju, sa kojom se on hvatao u koštac uz pomoć makaza, noževa i hirurških instrumenata. Ali, kako čovek ipak nije to. Čovek je nešto mnogo više, dublje i uzvišenije. A to je Pol Kalaniti shvatio tek kada je i sam postao pacijent. Tek kada je i sam postao pacijent morao je da se suoči sa smrći i da pokuša da shvati šta životu uistinu daje vrednost.

Ova fantastična knjiga će vas naterati da se i sami zapitate šta život čini vrednim življenja ispred proždirućeg lica smrti.

Šteta što više nikada nećemo moći čuti Pola Kalanitija. Ali opet, i sa ovom knjigom, on je rekao daleko više nego što većina pisaca može i sa stotinama knjiga. Dah života je jedna od onih knjiga koja pravi razliku, koja nastavlja da živi i ne prestaje da inspiriše i čini mudrije nove i nove generacije čitalaca.

Dah života

Pol Kalaniti

Izdavač: Laguna

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *