CRNI LABUD – Nik Laut / triler u kojem ćete naučiti puno toga o komarcima

Ovaj put nam iz Vulkana stiže jedan britanski pisac trilera kojeg, iako je do sada objavio osam knjiga, nismo imali prilike da čitamo kod nas. Nik Laut je diplomirao na Londonskoj školi ekonomije, a svoj radni vek je uglavnom proveo kao novinar, ekspert iz oblasti ekonomije i finansija. Radio je za Reuters, Financial Times, Investors Chronicle, Money Observer.

Crni labud je jedna zanimljiva priča o moći, ljubavi, laži, ali pre svega – o epidemiji smrtonosnim bolestima, kao jednoj od najrealnijih globalnih opasnosti sa kojima se savremeno čovečanstvo suočava.

Crni labudNik Laut nas u svoj triler uvodi sa Erikom Straud-Džons i njenim momkom Maksom, koji stižu u Amsterdam letom iz Njujorka. Erika je genijalna mlada naučnica, koja je došla do revolucionarnog otkrića u svetu medicine. Ona je našla način da se pobedi smrtonosna tropska bolest nalik malariji, koja se pojavila u Africi. Milioni života mogli bi biti spašeni, a smeši joj se i Nobelova nagrada. Razlog njenog dolaska u Amsterdam, upravo je jedna svetska konferencija na kojoj ona treba da prezentuje rezultate svog naučnog rada. Slobodno vreme do početka konferencije, ona provodi sa svojim momkom Maksom, pa se ovo putovanje pretvara i u neku vrstu medenog meseca. Svoju kratku, tromesečnu vezu, oni ovde učvršćuju i kroje ozbiljne planove za zajedničku budućnost. Sve se menja kada Erika misteriozno nestaje, baš pred sam početak konferencije.

Erika je genijalna mlada naučnica, koja je došla do revolucionarnog otkrića u svetu medicine.

Kako istraga holandske policije tapka u mestu, tako Maks odlučuje da i sam sprovede privatnu istragu. Prva otkrića do kojih će doći, nedvosmisleno ga upućuju na Erikin naučni rad. Mnogima iz visokih zdravstvenih i farmaceutskih krugova njen rad na pronalaženju revolucionarnog leka je na ovaj ili onaj način mogao biti zanimljiv. Otkriva neke neočekivane stvari iz Erikine prošlosti. Saznaje da je njen terenski rad u Africi tokom devedesetih na izvestan način povezan sa njenim nestankom. Dok pokušava saznati šta je ona otkrila u Africi, misteriozna epidemija počinje da se širi Amsterdamom i Holandijom, pa i čitava svetska zdravstvena javnost postaje zabrinuta.

Sam po sebi, ovo je sjajan zaplet. Odlična ideja, odlična priča. Tu su svi maniri koje treba da zadovolji jedan dobar triler. Nik Laut nam, iako ekonomista, demonstrira kakav je erudita. Pokazuje zavidno medicinsko znanje. Stručnost sa kojom opisuje bolest zadivili bi svakog epidemiologa, a neće škoditi da napomenomo i jedan detalj vezan za komarce. Pošto su ovi insekti prenosioci misteriozne zaraze, mi ćemo kao čitaoci biti u prilici da saznamo određene stvari o komarcima koje nikada pre i nigde ne bismo čuli.

Roman, uslovno rečeno, ima dva pripovedna toka. Iako je pisan u trećem licu, u svakom poglavlju imamo odeljke iz Erikinog dnevnika vođenog dok je ona boravila u Africi. Kroz te pasaže Erika će nas upoznati sa teškim okolnostima pod kojima je u Kongu radio njen tim lekara. Upoznaćemo tragične posledice koje je na stanovništvo ostavio okrutni građanski rat i epidemija malarije koja ga je pratila. A upravo u tim dešavanjima, kriće se i koreni Erikinog nestanka na koji će biti fokusiran čitav roman.

Crni labud je jedna zanimljiva priča o moći, ljubavi, laži, ali pre svega – o epidemiji smrtonosnim bolestima, kao jednoj od najrealnijih globalnih opasnosti sa kojima se savremeno čovečanstvo suočava.

I upravo tada kada se čini da je priča najbolje postavljena na noge, kada su trasirani svi pravci misterije, kada smo upoznali sve likove – upravo tada se pojavljuju i glavni problemi ove knjige. Kao čitalac, upravo tada smo u najvećoj opasnosti da pogubimo sve konce radnje koje držimo u ruci. Lautova priča u jednom trenutku postaje kompleksan zalogaj za prosečnu čitalačku pažnju. Pretvara se u nešto što treba da predstavlja bauk za svakog pisca – momenat kada postajete dosadni, kada se čitaoc ozbiljno premišlja da li da vas napusti. Čini se da je autor ove knjige žrtva sopstvene pretencioznosti. Nekada treba biti jednostavan u svemu, pa i u književnosti. Naravno, bez obzira na ocenu, ako uspete prebroditi sve ove krize, Crni labud neće predstavljati uzaludno pročitanu knjigu. Dobro ćete se zabaviti. Ako ništa, saznaćete sve ono o komarcima što sam vam govorio, a što nigde drugde nećete moći pročitati.

[yasr_overall_rating size=”medium”]

Sledeća dobra knjiga ocena

Crni labudCrni labud

Nik Laut

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *