DEVOJKA IZ BRUKLINA – Gijom Muso / Jedna tajna menja ceo život


Da, Gijom Muso ponovo oduševljava! U svom novom delu on nam opet pokazuje zašto je jedan od omiljenih pisaca današnjice. Devojka iz Bruklina je ljubavni triler pun napetosti, nepredvidljivosti, tajni iz prošlosti koje će promeniti živote mnogih ljudi.

Kada se odlučite za istinu, ne možete tražiti samo mrvicu. Morate zagrebati duboko ispod površine.

Ana i Rafael: mladi par na pragu venčanja, u vezi šest meseci. Zaljubljeni, skladni, srećni… Samo nešto fali: Ana ne priča o svojoj prošlosti. A Rafael, poznati pisac krimića i trilera, ne voli nedorečene stvari, mora odgonetnuti zagonetku. Ali istina nekad ume da šokira i uhvati nas potpuno nespremne. Ana, nakon dosta neodlučnosti, posustaje pred navaljivanjem i otkriva svoju tajnu. A njen izabranik, ne mogavši da podnese, ustaje i odlazi.

Vrlo brzo se on pokajao zbog ishitrenog reagovanja i vratio se da razgovaraju, da čuje objašnjenje. Ali nje nije bilo tu. Nakon potrage uz pomoć svog prijatelja, penzionisanog policajca Marka Karadeka, saznaje da je Ana oteta u noći kada se vratila kući, nakon njihove svađe.

Zašto bi iko želeo da je otme? Šta znači ta fotografija koju mu je pokazala i zašto sebe krivi za to što je prikazano na njoj?

Odlučan da sluša svoje srce i pronađe svoju ljubav, Rafael uz pomoć Karadeka, otkriva strašne istine. Ana nije Ana. Ana je devojka koja je promenila identitet. Ana je Kler Karlajl, jedna od devojčica koju je pre desetak godina kidnapovao, silovao, mučio i držao zatočenu dve godine Kifer, psihopata koji je na kraju umro u svojoj kući usled požara. Njegove žrtve takođe nisu preživele. Telo Kler Karlajl, doduše, nikada nije pronađeno, ali u zvaničnim izveštajima ona je mrtva.

Muso se ne ponavlja, ne piše šablonski i daruje nam roman napisan na poseban, ali ipak njemu svojstven način.

Ko je Ana? Da li je ona Kler? Ako jeste, zašto je devojčica promenila identitet? Ko je juri, ko ju je kidnapovao nakon toliko vremena i šta žele od nje?

Priča nimalo nije jednostavna, Gijom nas savršeno uvodi u zaplet, koji traje do samog kraja. Drži nas u neizvesnosti, unosi nove likove u priču i postepeno nam otkriva njihovu međusobnu povezanost.

U jednom delu knjige, autor citira Gabrijela Garsija Markesa: „Svaki čovek ima tri života. Jedan javni, jedan privatni i jedan tajni.“

Kada se odlučite za istinu, ne možete tražiti samo mrvicu. Morate zagrebati duboko ispod površine.

Svaki od likova u ovoj knjizi (a mnogo ih je) ima svoju tajnu. Tajnu koja ga čini ranjivim i koju krije od nekog ili svih. Ne sluteći, mnogi od njih će shvatiti da su im životi povezani, a da nisu to ni slutili nikada.

Rafael se u svojoj potrazi oslanja na intuiciju i svoj njuh pisca. Sluša predosećaje i upravlja se njima, a oni će ga i dovesti na kraju do odgonetke. Ali kakve će posledice imati? On i ljudi oko njega. Njegov verni prijatelj Marko se bori sa svojim unutrašnjim demonima, o kojima niko ne zna, pa čak ni Rafael. Koja je njegova uloga u ovoj istrazi i samoj priči?

Ostavljamo vam da saznate detalje sami. Roman Devojka iz Bruklina je novo delo proslavljenog autora, ali nikako manjeg kvaliteta, kao što se nekada dešava piscima koji napišu veći broj romana.

Muso se ne ponavlja, ne piše šablonski i daruje nam roman napisan na poseban, ali ipak njemu svojstven način.

Sledeća dobra knjiga vam iskreno preporučuje ovaj triler. Ukoliko planirate putovanje, ponesite knjigu sa sobom. Idealna je jer će vas potpuno odvesti u svoj svet, pa ako dugo putujete, sate provedene u nekom prevozu nećete ni osetiti!

Roman Devojka iz Bruklina je novo delo proslavljenog autora, ali nikako manjeg kvaliteta, kao što se nekada dešava piscima koji napišu veći broj romana.

Verujemo da ljubitelji Gijoma Musoa takođe nikako neće biti razočarani, jer je svoju titulu autora bestselera opravdao i ovaj put.

Za kraj, da vas podsetimo naslova nekih od njegovih hit naslova: Devojka iz Bruklina, Devojka od papira, Zov anđela, Zato što te volim, Samo budi ovde, Možda nebo zna…

I da se podsetimo, Gijom Muso je francuski pisac rođen 1974. godine. Od malena je voleo da čita i piše, a 2009. je bio drugi najprodavaniji autor u Francuskoj. Knjige su mu prevedene na 34 jezika i prodate su u 11 miliona primeraka.

Devojka iz Bruklina

Gijom Muso

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *