1
авг
2016
0

5 laganih knjiga za vrelu letnju plažu


Leto se zahuktalo, pred nama je još čitav avgust. Sezona godišnjih odmora još traje. More, plaže i kupališta su i dalje aktuelni. Zato vam donosimo izbor od 5 laganih knjiga idealnih za ovo godišnje doba. 5 laganih knjiga koje ćete lako spakovati u kofer i još lakše pročitati na plaži.

 

DOK NISAM SRELA TEBE – Džodžo Mojes

Dok nisam srela tebeLjubavna drama koja već skoro dve godine ne silazi sa New York Times i USA Today bestseler lista. Otkad se pojavilo redizajnirano izdanje sa filmskim koricama, ova knjiga i kod nas beleži veliku prodaju. Barem kada su Vulkan knjižare u pitanju. Pojavio se i svojevrsni nastavak ovog romana pod naslovom Posle tebe, koji takođe beleži veliki uspeh. Tajna uspeha ove knjige možda leži u neobičnim okolnostima pod kojima se dešava ljubav između glavnih junaka. Priča je smeštena u malo englesko selo, gde lokalna žena pomaže jednom 35-godišnjem kvadriplegičaru.

To je čovek koji je nekada živeo punim plućima, imao dobar posao, bavio se ektremnim sportovima i putovao svetom, da bi se u malom selu, nakon nesreće, našao sa jasnim ciljem: da okonča svoj besmisleni novi život invalida. Lujza Klark, sa druge strane, ne poznaje mnogo svet van granica svog sela, pred gubitkom je posla, ima nesrećnu vezu. Poznanstvo sa kvadriplegičarem Trejnorom pokazaće joj nove horizonte života, razviti jednu ljubav za koju niko nije verovao da je moguća.

Složićete se, barem kada je radnja u pitanju – idealna knjiga za plažu.

 

BUBAŠVABE – Ju Nesbe

bubasvabe-ju_nesbe_vSa ljubića idemo, naravno, na krimić. Dva najpopularnija žanra i kod nas i u svetu. Svako ko je ikada čitao Jua Nesbea, a naročito bilo koju knjigu iz serijala o neodoljivom inspektoru Hariju Huleau, zna da tu nema greške. Ju Nesbe je uvek Ju Nesbe. Što reče jedan finski književni kritičar, kako je moguće da posle svake priče o Hariju Huleu, čitalac ima utisak da je pročitao najbolju?

Bubašvabe su druga knjiga u serijalu o Hariju Huleu. Jedan od razloga zašto bi ovo trebala biti dobra letnja knjiga je i taj što se dešava na vrelom Tajlandu. Norveški ambasador je pronađen mrtav u jednom kupleraju u Bangkoku, pa Hari Hule stiže da reši misteriju. U Bubašvabama možmo očekivati onog starog neodoljivog Harija Hulea. Višeslojnu priču koja će nam sem krimi zapleta, nuditi i jedno dublje suočavanje sa mnogim problemima savremenog društva. Bangkok je jedna od svetskih prestonica sex-traffickinga, a i savremenu Srbiju su mnogi pozvali Tajlandom Evropske unije. Pa eto još jedne poveznice koja bi vam knjigu trebala načiniti zanimljivom.

 

JEDAN POGREŠAN KORAK – Marko Popović

Jedan pogrešan korakOstajemo u kriminalističkom žanru, ali ovaj put stranog pisca zamenjujemo za domaćeg.

Doktor Dušan Borota, patolog sa Instituta za sudsku medicinu, oženjen čovek i ugledni član zajednice, nestaje pod misterioznim okolnostima. Njegov brat Goran Borota je tek izašao iz zatvora i rešen je da sazna istinu o nestanku svog brata. U isto vreme, pronađeno je telo mladog studenta medicine kojem je nestali Dr. Borota bio pokrovitelj na Institutu. A profesionalna likvidacija jednog inspektora beogradske policije, takođe će ukazivati na povezanost sa ovim zamršenim slučajevima.

Ovaj triler je savršen za plažu, jer ima sve što će vas zabaviti. Od dobro postavljene misterije, uzbudljivog krimi zapleta, neočekivanih obrta, živopisnih likova, pa do nepredvidljivog kraja.

 

UMEĆE RATOVANJA – Sun Cu

Umece ratovanjaNovo izdanje tekstova koje je pre više od dve hiljade godina napisao i sakupio zagonetni kineski ratnik i filozof Sun Cu. Umeće ratovanja i dan-danas predstavlja verovatno najznačajniju studiju o strategiji ratovanja. Glavni cilj joj je da pokaže kako da bez borbe, a pomoću znanja, poznavanja društveno-političkih odnosa i psihologije sukoba, pobedite i budete nepobedivi. Kao bitan deo kineske kulture, ova knjiga je postala i merilo u zapadnjačkoj borbi za opstanak, uspeh u poslu ili ličnim odnosima.

Umeće ratovanja je već duže vreme najprodavanija knjiga na Kupindu. Ako uzmemo u obzir da sa svojih 550 hiljada knjiga koje ima u ponudi, Kupindo predstavlja najveću domaću online knjižaru, onda lako dolazimo do računice da je Umeće ratovanja trenutno jedan od najvećih bestselera u Srbiji. Još jedan razlog da ga ponesete sa sobom na plažu.

 

DAH ŽIVOTA – Pol Kalaniti

dah_zivota_vOva autobiografska knjiga doktora Pola Kalanitija počinje potresnim opisom trenutka kada se on prvi put suočio sa CT snimkom svojih obolelih pluća. Neurohirurg koji je u svojoj karijeri gledao bezbrojne CT snimke tuđih tumora i operisao ih, sada se suočava sa snimkom koji prikazuje rak kako u poodmakloj fazi proždire njegovo sopstveno telo. Dah života je prvobitno objavljen u januaru 2016. I od tada ne silazi sa New York Timesove bestseler liste publicistike. A pravovremenom reakcijom Lagune i mi smo u prilici da je čitamo pevedenu.

Nažalost, ova knjiga je objavljena posthumno, jer je Pol Kalaniti izgubio bitku sa teškom bolešću prošle godine. Zašto vam ovu knjigu preporučujemo kao lako letnje štivo?

Zato što je ova knjiga neverovatno svedočanstvo o životu i smrti, o snazi i istrajnosti ljudskog duha. Ova fantastična knjiga će vas naterati da se i sami zapitate šta život čini vrednim življenja ispred proždirućeg lica smrti. Iako piše o teškim i mučnim temama, ova knjiga je mudra i poučna. A Kalanitijev neopterećujući pripovedački glas, zanimljiv i topao ton kojim se obraća čitaocima, kao i mali broj stranica – čine Dah života pogodnim štivom i za plažu.

 

Related Post

Preporučujemo da pogledate

MANIPULATOR – Jusi Adler-Olsen / Još jedan skandinavski krimi biser
NEDOSTAJEŠ MI – Harlan Koben / Cena opsednutosti internetom
ŽEĐ – Ju Nesbe / Hari Hule jači nego ikad
UBITI ZMAJA – Lejf G. V. Pešon / Serijal o nesvakidašnjem Bekstromu

Komentar