NEVIDLJIVI ČOVEK IZ SALEMA – Kristofer Karlson / Krimić koji se pretvara u visoku književnost

Već smo navikli da nam iz Švedske dolaze dobri krimići. Pa još ako uz to znamo podatak da je Nevidljivi čovek iz Salema proglašen kriminalističkim romanom godine u Švedskoj za 2013., te da je njegov autor i po profesiji kriminolog – onda normalno da su nam očekivanja velika.

Ovo je prva knjiga iz serijala o problematičnom policijskom inspektoru Leo Junkeru. Posle uspeha prve knjige, usledila su još dva nastavka koja još uvek nisu prevedena kod nas: The Falling Detective i Master, Keeper, Liar, Friend. Bez obzira na svu popularnost u domovini, Kristofer Karlson je prilično nepoznat domaćoj čitačkoj publici. Neko ko je još uvek u senci svojih slavnih zemljaka i majstora žanra, pa hajde da najpre predstavimo samog autora.

To prvo lice kroz koje Karlson vodi priču i pruža nam uvid u misli svog glavnog junaka, nešto je najoriginalnije, najsnažnije u ovom romanu. Leo Junker u sebi ima i nešto od zbunjenosti sistemom Kafkinog Jozefa K.-a, ali ima i onu Kamijevsku hladnokrvnost, koja je ponekad na granici bezdušnosti.

Kristofer Karlson je rođen 1986. godine što ga čini i mladim piscem i mladim kriminologom. Diplomirao je kriminologiju na Univerzitetu u Štokholmu, gde je imao karijeru i kao predavač. Radi za jednu državnu agenciju koja se bavi zaštitom demokratije od nasilnog ekstremizma. Od Međunarodnog evropskog udruženja kriminologa dobio je i priznanje za najboljeg mladog kriminologa. To je profesija koja mu je sigurno pomogla da napiše roman takve tematike kao što je Nevidljivi čovek iz Salema. Ali bi mu i to bilo uzalud da on u tom romanu ne pokazuje i veliki spisateljski talenat.

Od prve do poslednje stranice, ovaj roman pleni jakim sociološkim slikama švedskog društva. Baš kao što je to slučaj i kod Stiga Lašona. A pod kolikim je Karlson velikim uticajem svog slavnog zemljaka govori i to što je jednog od svojih likova iskreirao po ugledu na Lisbet Salander. Bivša devojka glavnog junaka Lea Junkera je prikazana kao tatu majstor. Njeno je telo prekriveno nizom tetovaža, baš kao i u slučaju Lašonove slavne junakinje.

A što se tiče samog inspektora Lea Junkera, on je jedan kompleksan književni lik koji u sebi objedinjuje večitu borbu ljudske prirode između dobra i zla. Policajac koji radi u Unutrašnjoj kontroli, i kojeg baš zbog toga većina kolega mrzi, jer ga smatraju cinkarošem. Roman počinje ubistvom jedne prostitutke. Žena je ubijena na ulazu u zgradu u kojoj živi i Leo Junker. U pitanju je siromašno radničko predgrađe Štokholma koje se zove Salem. Leo Junker nam se obraća u prvom licu, snažnim glasom uz pomoć kojeg mi već na samom početku saznajemo da je junak pod suspenzijom u policiji. Tokom takozvane Gotlandske afere jedan policajac je nastradao pod sumnjivim okolnostima kojima je kumovao Leo Junker. On vodi borbu na dva fronta. Da bi pred istražnim organima opravdao svoju krivicu zbog smrti policajca, a takođe i sam privatno istražuje smrt devojke koja je ubijena ispred njegovog stana. Pokazaće se da će te dve stvari biti isprepletane na jedan čudan način. A kako roman odmiče, saznaćemo i detalje o Junkerovoj mladosti i detinjstvu, a kojih se on priseća kroz flešbekove – prošlost punu nasilja, pogrešnih odluka, neprilagođenosti.

Od prve do poslednje stranice, ovaj roman pleni jakim sociološkim slikama švedskog društva. Baš kao što je to slučaj i kod Stiga Lašona.

To prvo lice kroz koje Karlson vodi priču i pruža nam uvid u misli svog glavnog junaka, nešto je najoriginalnije, najsnažnije u ovom romanu. Leo Junker u sebi ima i nešto od zbunjenosti sistemom Kafkinog Jozefa K.-a, ali ima i onu Kamijevsku hladnokrvnost, koja je ponekad na granici bezdušnosti. Sve u svemu, jedan neverovatno dobro i snažno isportretisan lik. I upravo su upečatljivost Lea Junkera i pesimistični opisi sivila i bezberspektivnosti radničkih štokholmskih predgrađa – dva najjača aduta ovog romana.

Postoji još jedna bitna napomena. Uveren sam da se mnogim tvrdokornim ljubiteljima kriminalističkog žanra ovaj roman ne bi baš sasvim svideo. Problem je u tome što je on našoj javnosti predstavljen samo kao običan krimić. Svi oni koji očekuju akciju, pucačinu ili uzbudljiv krimi zaplet, ostaće razočarani. Karlson svoj roman temelji na nečem drugom. Nevidljivi čovek iz Salema je po meni visoka književnost u mnogo većoj meri nego što je krimić.

Nevidljivi čovek iz Salema

Kristofer Karlson

Izdavač: EvroBook

Beograd, 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *