JEDAN POGREŠAN KORAK – Marko Popović / Primer savršeno napisanog prvenca


Jasno je svima kako stvari funkcionišu u domaćem izdavaštvu. Ako niste etablirani pisac, ako niste javna ličnost, pevačica, tabloidni novinar ili modna blogerka – nemate čemu da se nadate. Gotovo je sigurno da nećete dobiti šansu koliko god da dobro pišete. Jedan pogrešan korak je jedan od retkih primera koji ruše ovaj ružan obrazac. Jer, ja se ne sećam kada je nekom neafirmisanom piscu, a koji ne pripada nijednoj od gore navedenih kategorija, prvenac štampan u, za Srbiju, neverovatnih 2500 primeraka! Sve pohvale Laguni na ovako hrabrom poslovnom potezu. A siguran sam i da će Marko Popović uspeti da opravda ukazanu šansu. On ima opako dobru knjigu.

Marko Popović je napisao triler kojemu je teško naći manu. Ima sve. Od dobro postavljene misterije, uzbudljivog krimi zapleta, živopisnih likova, pa do nepredvidljivog kraja.

Jedan od recenzenata, Dimitrije Vojnov, na koricama ove knjige je lepo primetio da trileri domaćih pisaca počinju da imaju sve kao i američki. Osim naravno velikih tiraža i skupih ekranizacija. I zaista, Jedan pogrešan korak, kao i romani Đorđa Bajića o kojima smo takođe imali prilike da pišemo na ovom blogu, to najbolje dokazuju.

Marko je diplomirani dramaturg, TV scenarista i kopirajter koji je napisao krimić koji je u rangu sa svim onim američkim i skandinavskim krimićima koje čekate u redu i pre nego što se pojave. Naizgled jednostavna i po ničemu originalna ideja o nestanku jednog lekara i potrage za njim, u izvedbi Markovog pera , postaje jedna napeta priča puna neverovatnih obrta i originalnih autorskih rešenja. Ali, da krenemo od početka i pokušamo vam predstaviti ovaj uzbudljivi roman.

Doktor Dušan Borota, patolog sa Instituta za sudsku medicinu, oženjen čovek i ugledni član zajednice, nestaje pod misterioznim okolnostima. Njegov brat Goran Borota je tek izašao iz zatvora i rešen je da sazna istinu o nestanku svog brata. U isto vreme, pronađeno je telo mladog studenta medicine kojem je nestali Dr. Borota bio pokrovitelj na Institutu. A profesionalna likvidacija jednog inspektora beogradske policije, takođe će ukazivati na povezanost sa ovim zamršenim slučajevima. Potraga za nestalim bratom od strane Gorana Borote, kao i istraga o dva ubistva koje će voditi policijska inspektorka Jelena Pašalić, spojiće se na jednoj neverovatnoj tački, proizvesti zamršeni krug nasilja, laži i ucena. A ovaj krug kao da neće imati kraja. Gubiće se negde u magli visoke politike, korumpiranih policijskih vrhova i nedidirljivih moćnika beogradskog podzemlja.

Iako smo naveli imena nekih likova za koje možemo reći da su nosioci radnje, ovo je ipak triler bez nekog istaknutog centralnog lika. Goran Borota i inspektorka Pašalić se sjajno nadopunjuju sa gomilom sporednih likova. I upravo ovde možemo videti jednu od velikih Markovih spisateljskih veština. Gomila epizodnih dešavanja i detalja nisu remeteći faktor koji bi nas omeo u praćenju radnje, postao opasnost da se izgubimo u kompleksnoj priči. Naprotiv, sve ovo postaju poveznice kojima autor uspešno veže sve niti svoje priče.

Ovo je i zabavan i inteligentan roman u isto vreme. Roman koji ima formu, ima površinu, ali ima i dubinu.

Marko Popović je napisao triler kojemu je teško naći manu. Ima sve. Od dobro postavljene misterije, uzbudljivog krimi zapleta, živopisnih likova, pa do nepredvidljivog kraja. Žanrovski savršeno štivo, pa čak i više od toga. Nasilje i opisi ubistava ili stradanja nisu retkost u ovom romanu. Ali, akcija tu nije radi same akcije i pucačine. Krvoproliće je ovde uvek u službi pametno osmišljene radnje.

Iako je vidljivo da ni sam autor u svojoj nepretencioznosti ne želi ništa više od toga da čitaoca zabavi uz dobar zaplet i preokrete, nusprodukti koje nam nudi Jedan pogrešan korak su ipak daleko veći. Ovo je i zabavan i inteligentan roman u isto vreme. Roman koji ima formu, ima površinu, ali ima i dubinu. Svaki put kada mislite da ste rešili misteriju i da znate ime krivca, autor će vas odvesti u neočekivanom pravcu. Svi pisci početnici, nevezano za žanr kojem pripadaju, na ovom romanu bi trebalo da se uče kako izgleda dobar prvenac. A kada bude pisao svoju sledeću knjigu, Marku Popoviću neće trebati ništa drugo osim da zadrži nivo kvaliteta koji nam je prezentovao u ovoj knjizi.

Marko Popović

Jedan pogrešan korak

Izdavač: Laguna

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *